Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legendarni prevarant

Šefove zatvora uvjerio da je tajni inspektor pa su ga pustili. Nakon kriminalne prošlosti stvorio je uspješnu karijeru

Frank Abagnale
Foto: Press Association/Pixsell
1/4
29.08.2016.
u 22:50

Prema njegovu je uzbudljivom životu napisana knjiga, afilm "Uhvati me ako možeš" režirao je veliki Steven Spielberg

Prema njegovu životu napisana je knjiga, snimljen filmski hit “Uhvati me ako možeš” (“Catch Me If You Can” ) koji je režirao veliki Steven Spielberg s hollywoodskom zvijezdom Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi, a jedinstven životopis bio je i tema predstave na Broadwayu te popularne televizijske serije.

Osim njegova načina života, specifičan je bio i način na koji je legendarni američki prevarant i krivotvoritelj Frank Abagnale (68) pobjegao iz zatvora nakon što je osuđen na ukupno dvanaest godina zatvora.

Prvo je prevario oca

Naime, Abagnale je nasamario upravu zatvora uvjerivši ih da on ustvari istražuje njih pa su mu bez ikakvog problema širom otvorili vrata zatvora kako bi se radi konzultacija sastao s agentom iz FBI-ja i, naravno, nestao u nepoznatom smjeru. Glumiti zatvorskog inspektora Abagnaleu nije bio nikakav problem budući da je do svoje 20. vrlo uvjerljivo glumio brokera, liječnika, državnog tužitelja i predavača na fakultetu.

Prva žrtva domišljatog Abagnalea bio je njegov vlastiti otac kojeg je nasamario sa svega 15 godina. Naime, otac mu je dao karticu za benzin, a on je njome kupovao gume, baterije i drugu opremu za automobil te potom preprodavao prolaznicima. Novac je, naravno, zadržao za sebe, a ocu je napravio dug na kartici od 3400 dolara. Nakon toga prešao je na prijevare s čekovima i tu je postao pravi majstor. Naime, kada je imao 16 godina, roditelji su mu se razveli, a Abagnale je pobjegao od kuće. Čekovna knjižica bila je jedna od rijetkih stvari koje je ponio iz roditeljskog doma. U početku su ti čekovi imali pokriće, no kada mu je ponestalo novca, Abagnale je morao smisliti kako će ga namaknuti. Prijatelji su mu često govorili da ima tako samouvjereno držanje da je u stanju ušetati se u banku u centru Manhattana i da će bez problema unovčiti bilo kakav ček.

– Kada bi mi ponestalo novca, jednostavno bih nastavio ispisivati čekove – objasnio je Abagnale na jednom predavanju kako je postao jedan od najpoznatijih prevaranata s čekovima. Uspio je zaraditi više od 2,5 milijuna dolara krivotvorivši čekove u 26 zemalja.

Abagnale nije propuštao niti jednu priliku za zaradu pa je tako jednom prilikom primijetio kako zrakoplovne kompanije i rent-a-car tvrtke svoje dnevne utrške spremaju u vreće i deponiraju u pretince u zrakoplovnim lukama. Domišljati Abagnale na pretinac je stavio natpis da nije u funkciji te da se novac predaje čuvaru. A čuvar je, naravno, bio sam Abagnale.

Ubrzo je počeo i s karijerom lažnog pilota jer je želio letjeti besplatno po cijelome svijetu. Na prijevaru se domogao pilotske uniforme, lažne iskaznice i put do pilotske kabine bio mu je otvoren. Prema nekim informacijama, do svoje 18. godine odradio je više od 250 letova i obišao 26 zemalja. Nakon što je zamalo uhićen, kao svoju iduću karijeru odabrao je onu liječničku. Gotovo godinu dana pretvarao se da je pedijatar u jednoj bolnici u Georgiji, no ipak je odustao shvativši da svojom ulogom liječnika ugrožava ljudske živote.

Na prijevaru se zaposlio i kao pravnik u državnom tužiteljstvu Louisiane u kojem su mu povjerovali da je pravo završio na Harvardu. Iza rešetaka je prvo završio u Francuskoj 1969., a njegovo izručenje tražilo je čak 12 zemalja. Nakon francuskog zatvora u gradu Perpignanu, izručen je Švedskoj. Sljedeće na redu bilo je služenje kazne u Italiji, no budući da Abagnale nije imao valjanu putovnicu, deportiran je u SAD. Tada je prvi puta uspio pobjeći i to u zračnoj luci JFK prije nego što je predan američkim vlastima.

Iz svog sefa u banci uzeo je 20.000 dolara, sjeo je na vlak za Montreal odakle je namjeravao pobjeći u Brazil. Međutim, uhitili su ga kanadski policajci i predali američkim kolegama.

Dok su ga 1971. transferirali u federalni zatvor u Atlanti kako bi odslužio 12-godišnju kaznu, vlasti su napravile nevjerojatan propust – u kaznionicu nisu poslale nikakvu dokumentaciju o Abagnaleu, a to je bila prilika koju taj legendarni prevarant nije mogao propustiti. Sve u zatvoru uvjerio je da je on zapravo tajni inspektor koji je ubačen u zatvor kako bi istražio kakav tretman imaju zatvorenici, odnosno kako se prema njima odnose zatvorski čuvari.

Glumio je tajnog agenta

S obzirom na svoje umijeće pretvaranja, to mu nije bio nikakav problem. Nekoliko tjedana uspješno je glumio tajnog agenta uživajući razne povlastice unutar zatvorskog kruga, a za to vrijeme njegov je bliski prijatelj, kojeg je u svojoj knjizi nazvao Jean Sebring, izradio dvije posjetnice – jednu zatvorskog inspektora i jednu agenta FBI-ja.

Za to je kao predložak iskoristio posjetnicu koju mu je prije dao agent FBI-ja Joe Shea kako bi mu dao korisne informacije o tada traženom bjeguncu. Uspio ih je krišom dati Abagnaleu, koji je potom od zatvorskih čuvara zatražio hitan sastanak s FBI-jem, pružajući im lažnu podsjetnicu svog partnera. Kada su zatvorski čuvari nazvali broj s posjetnice, javio im se varaličin prijatelj koji je, naravno, potvrdio sastanak. Čuvari su pustili Abagnalea da se izvan zatvorskih zidina nakratko nađe s navodnim kolegom i tada mu se izgubio svaki trag. Ipak, ubrzo je završio iza rešetaka te je prebačen u federalni zatvor u Atlanti na služenje kazne. U zatvoru je Abagnale proveo svega pet godina, a tada je dobio ponudu koju nije mogao odbiti. FBI je očito shvatio kako im je Abagnale korisniji ako ga pridobiju da radi za njih i od tada nekad okorjeli prevarant već 40 godina uspješno surađuje s FBI-jem.

Stvorio je karijeru uspješnog konzultanta za sigurnost, a zarađuje i držeći predavanja o svom neobičnom životnom putu. 

Komentara 1

RA
ranko75
12:10 30.08.2016.

Vrlo talentiran, nema sta, ali jedan dio zivota talenat koristio na vrlo riskantan nacin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije