Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a oštro opomenuo Kinu: Morate to prestati raditi, ako želite dobre odnose

FILE PHOTO: NATO Secretary General Stoltenberg at the NATO Headquarters in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/3
25.04.2024.
u 22:03

Stoltenberg je upozorio zapadne saveznike da ne postanu ovisni o Kini kao što su bili o Rusiji.

Kina mora prestati podupirati ruski rat u Ukrajini ako želi uživati u dobrim odnosima sa Zapadom, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, upozorivši Peking neuobičajeno oštrim riječima da ne može imati oboje.

Tijekom posjeta Berlinu, šef zapadnog vojnog saveza rekao je da je pomoć Pekinga od vitalne važnosti za ratne napore Moskve jer podupire rusko ratno gospodarstvo dijeljenjem vrhunske tehnologije poput poluvodiča.

"Prošle godine, Rusija je uvezla 90 posto svoje mikroelektronike iz Kine, koja se koristi za proizvodnju projektila, tenkova i zrakoplova. Kina također radi na tome da Rusiji osigura poboljšane satelitske sposobnosti", rekao je Stoltenberg.

"Kina kaže da želi dobre odnose sa Zapadom. Istodobno, Peking nastavlja raspirivati najveći oružani sukob u Europi od Drugog svjetskog rata. Ne mogu imati oboje", upozorio je.

FILE PHOTO: NATO Secretary General Stoltenberg at the NATO Headquarters in Brussels
1/6

Stoltenberg je upozorio zapadne saveznike da ne postanu ovisni o Kini kao što su bili o Rusiji.

"U prošlosti smo pogriješili što smo postali ovisni o ruskoj nafti i plinu. Ne smijemo ponoviti tu grešku s Kinom i ovisiti o njezinom novcu, sirovinama i tehnologijama. Ovisnost nas čini ranjivima", dodao je.

Kina je ojačala trgovinske i vojne veze s Rusijom posljednjih godina jer su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nametnuli sankcije objema, ali posebno Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da planira put u Kinu u svibnju, iako nije precizirao točno kada.

Komentara 31

BI
billynik
23:04 25.04.2024.

Koliki licemjer moraš biti da optužiš Kinu za raspirivanje rata a ti već dvije godine guraš sve oružje do kojeg možeš doći u Ukrajini?

PL
plotto
08:25 26.04.2024.

Nije li nedavno Scholz putovao u Kinu da ih ukori i upozori ? I što je bilo ? Dočekao ga pomoćnik zamjenika gradonačelnika.Tako i ovaj bezvezni birokrat ne zna što priča. Valjda je dobio zadatak od šefova da to radi.

Avatar kozorog
kozorog
07:31 26.04.2024.

opomenuo kinu... to valjda u nekoj krčmi, u staroj maniri norvežana (sjeća li se itko kad im se ekipa na brodu napila, pa su brodom udarili u drugi brod, okrivili ruse za ometanje gps-a, a posada drugog broda, tankera, dokazala da su ih radio vezom javljali da idu na njih, bez odgovora... inače, ratni brod je potonuo....) rusi krivi, naravno. tko drugi. sad takav čovjek kineze upozorava?! a ako kina ne posluša, posljedice budu..? neće više norvežan kupovati elektroniku iz kine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije