Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Kolar:

'Ako se SDP ne 'posloži' u idućih nekoliko mjeseci, biramo novog šefa'

Željko Kolar
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
24.01.2018.
u 14:00

Krapinsko-zagorski župan ima velike planove za Zagorje – do 2015. godine ostvariti milijun turističkih noćenja, a uzor mu je Toskana

Željko Kolar jedini je, uz Zlatka Komadinu, SDP-ov župan, a “njegova” Krapinsko-zagorska županija jedina je čvrsta “crvena utvrda” SDP-a. Razgovarali smo o tome kako gleda na situaciju u stranci, koliko šef stranke Davor Bernardić još ima vremena da stabilizira SDP, ali i o brojnim projektima koji se rade u njegovoj županiji u koju danas svoj Ured seli i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Jeste li zabrinuti za stanje u SDP-u?

Nitko u SDP-u, bio običan član ili na nekoj poziciji, nije sretan stanjem u kojem se nalazimo i s time kakav nam je rejting. Moramo se brzo konsolidirati, shvatiti da nemamo vremena baviti se sami sobom, nego svojim programima i problemima građana.

Koliko još imate vremena?

Malo. Sredinom veljače imamo konvenciju, nakon toga izbore za županijske organizacije i tu je kraj. Nakon toga trebamo se prestati baviti sobom. Ako se ne uspijemo posložiti u tih idućih nekoliko mjeseci i ako ne uspostavimo sinergiju između Predsjedništva, Kluba, Glavnog odbora, Savjeta i organizacija na terenu, morat ćemo ispočetka u nove izbore. Nadam se da do toga neće doći.

Željko Kolar
1/12

Dakle, ne dođe li do mira, idu novi izbori za šefa?

To se nameće samo po sebi. Ali uvjeren sam da do toga neće doći jer smo u Ogulinu vrlo konstruktivno, ali i oštro razgovarali, rekli sve što smatramo da nije dobro, što bi trebalo mijenjati i vjerujem da se može postići pomak.

Može li stranačka konvencija u veljači postati prevratnička?

Ne vjerujem. Ali predsjednik stranke ne može biti prvi među jednakima, nego prvi.

Je li on to u stanju?

Objektivno mu nismo dali ni previše prostora.

Mislite da nekoga treba izbaciti kao pokaznu vježbu?

Ako je nakon nekoliko mjeseci, nakon pokušaja promjene načina rada, nuđenja ruke, netko stvarno odlučan u tome da to neće ili ne želi, a ostaje usamljen, onda se zaključak nameće sam po sebi. Kad bi SDP sa svojom politikom i svjetonazorima došao do toga da se ja u njemu ne vidim, a da to ne mogu promijeniti unutar stranke, ja bih onda otišao sam. Očigledno da ne razmišljamo svi na isti način.

Odete li opet na nove izbore za šefa stranke, postoji li taj netko oko koga se većina može okupiti?

Prerano je o tome govoriti. To je kao pitanje tko će biti predsjednički kandidat na izborima, a to je za dvije godine.

Zoran Milanović ta je šuškanja sam potaknuo jer nije rekao ni da, ni ne za kandidaturu?

To je njegovo pravo. I to je dobro. Mi smo velika stranka i više je kolegica i kolega koji imaju te aspiracije.

Milanović bi vjerojatno izašao iz SDP-a prije kandidature?

Ako se ne vidi kao kandidat stranke, to znači da neće biti kandidat stranke, a tko će biti, odlučit će stranačka tijela. Smatram da SDP treba imati svog kandidata kao velika stranka i da u drugom krugu sve oporbene stranke, koje imaju slične programe, trebaju imati jednog kandidata.

Imate li vi ambiciju biti šef SDP-a?

Moj je prioritet Krapinsko-zagorska županija i projekti koje tamo radimo. Gradimo tri sportske dvorane, područnu školu, poduzetnički inkubator, a četiri škole energetski obnavljamo uz pomoć fondova i države. To vam je 121,7 milijuna kuna. Ali, ako dođe ponovno do izbora u SDP-u, kandidirat ću se za predsjedništvo.

Zašto bi Bernardić pristao otići?

Bernardić je u Ogulinu jasno govorio o stvarima u kojima je griješio. To je velika star, svi smo mi malo narcisoidni i krvavi ispod kože i treba doći pred 50 ljudi i reći da si nešto napravio krivo. S druge strane predložio je novi sustav rada koji vas tjera da se sami mijenjate, pa ajmo dati čovjeku šansu. Kad dođe nova vlada, od oporbe dobije sto dana. Bernardiću neki nisu dali ni sto minuta. Imamo Zorana koji je bio lider stranke, uvjerljivo dobio izbore, ali i izgubio šest izbora. A Bernardića smo počeli rušiti, a da nije izgubio ništa.

Imao je loš tretman. Ali postao je predmet ismijavanja. Može li mu se imidž promijeniti?

Nisam vidovnjak. Vidjet ćemo što će se događati idućih mjeseci i biti pametniji. Nekima je dopušteno sve, nekima ništa.

Izjavili ste da želite biti ministar u novoj vladi?

Bio sam gradonačelnik, član Županijskog poglavarstva, šef gradskog vijeća, zastupnik, župan. Geodet sam po struci i u županiji sam pokrivao resor graditeljstva i zaštitu okoliša. Drugo područje koje me zanima je uprava.

Što tu raditi bez političke volje?

Kad bih ja postao ministar, morala bi postojati politička volja, inače ja ne bih bio ministar. Ne želim biti ministar pod svaku cijenu. Teritorijalni preustroj ne smije biti predmet dnevne politike. U to treba uključiti i akademsku zajednicu, treba podvući crtu, napraviti inventuru.

Kao župan tražite da HTZ daje više novca za promociju turizma na kontinentu?

Logično je da je Jadran na prvom mjestu, ali postoje i tržišta koja ne zanima more, nego kontinent – kulturni turizam, muzeji prije svega, toplice, ali i dobra hrana, kulturna baština. Tu je i dobra infrastruktura, povezanost sa Zagrebom, blizina europskih gradova i destinacija. To sve mi imamo. A s obzirom na postojeću infrastrukturu i na najavu hotela koji će se graditi u županiji, masterplanom smo si dali zadatak – milijun noćenja do 2025.

Zagorje kao hrvatska Toskana?

Zašto ne. Uvijek se morate uspoređivati s boljima od sebe. Toskana je svjetska destinacija. Mi to ne možemo sami bez promocije na inozemnom tržištu. Sada je idealan trenutak da napravimo još jedan veći iskorak, da se više novca ulaže u kontinentalni turizam. I u Međimurje, Slavoniju, Liku… Uvjeren sam da bismo napravili odličan rezultat.

Imate li investitore?

Imamo kineskog investitora koji će graditi novi hotel u Krapinskim Toplicama od 360 soba i ruskog investitora koji će isto tako u Krapinskim Toplicama graditi hotel s 90 soba. Mi sami idemo u dogradnju Specijalne bolnice Krapinske Toplice jer smatramo da zdravstveni turizam ima najveću perspektivu i sve u cilju da privučemo strane goste, ali i domaće goste velike platežne moći koji nam odlaze u Sloveniju koja ima pet puta veći prihod od zdravstvenog turizma od Hrvatske.

Račan je SDP doveo na vlast, no njegov rezultat nije bio ni blizu Milanovićevom:

Željko Kolar
1/10

Komentara 49

GU
Gustirna
14:08 24.01.2018.

Hahaha....imadu veliki izbor...stazica,marasa,jovanovica,bauka,ostojica....sve spasitelji do sopsitelja....ukoliko ne postave hrvata piculu bit ce im ' iz loseg u gore'..

JK
jurica.kovač
14:35 24.01.2018.

Krapinsko-zagorski župan ima velike planove za Zagorje – do 2015. godine ostvariti milijun turističkih noćenja, a uzor mu je Toskana .Zar ovo nije 2018 godina?

ST
stefj
14:29 24.01.2018.

Danas eksponirani dio SDP su uglavnom ostaci Milanovića koji je stranku prilagodio sebi te se okružio poltronima. Rijetko koji član partije suvislo govori, a još rjeđi nešto konstruktivno i pametno... Danas je bio još jedan besmislen istup Bernardića u saboru, ne znam da li je i sam shvatio što je htio reći. Opet je spominjao Facebook strancie koje nestaju i za to je prozvao vladu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije