Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

'Samo politički uhljeb može 
za malu plaću 
voditi državnu tvrtku a da mu stranke biraju suradnike'

Naslovnica
Foto: VL
1/2
15.11.2014.
u 00:01

Cilj je kompanije, kaže njezin čelnik Emil Tedeschi, daljnje širenje i akvizicije, odnosno organski rast veći od sadašnjih oko tri posto.

Atlantic grupa preuzela je srbijanski Foodland te dodatno pojačala vlasništvo nad tradicionalnim i važnim regionalnim brendovima, koji su već prepoznatljivi i na nekim svjetskim tržištima. Cilj je kompanije, kaže njezin čelnik Emil Tedeschi, daljnje širenje i akvizicije, odnosno organski rast veći od sadašnjih oko tri posto.

:: Ovaj tjedan završili ste preuzimanje Foodlanda...

Ta akvizicija izuzetno nam je važna jer je riječ o proizvodnom asortimanu koji ima velik potencijal. Brend Bakina tajna prepoznat je u segmentu premium proizvoda i već je dio redovite ponude maloprodajnih lanaca u Švicarskoj, Švedskoj, Engleskoj, Francuskoj, SAD-u, Australiji, Koreji, Japanu... Riječ je o autentičnim proizvodima od lokalnog povrća i samoniklog voća. Danas je organska hrana na cijeni, što je komparativna prednost ove regije, a naši proizvodi rade se od najbolje sirovine, prema tradicionalnoj recepturi i dobrim dijelom ručno. To nije jedan od proizvoda koji može napraviti svatko. I zato vjerujemo da baš naš ajvar može postati globalni proizvod. Proizvodi Bakina tajna – delikatesni ajvar, prvoklasni džemovi i 100-postotni voćni sokovi – ono su što želimo imati u svojemu proizvodnom portfelju.

:: Hoće li se takva politika Atlantica nastaviti – akvizicija proizvodnje s dodanom vrijednošću i širenje?

Fokus Atlantic grupe u sljedeće četiri godine intenzivna je internacionalizacija. U regiji smo jaki i kao proizvođač i kao distributer vodećih svjetskih brendova. No to nam omogućuje godišnji organski rast od dva do tri posto, što nas ne zadovoljava. Naše su ambicije veće i zato želimo veći iskorak na tržišta zapadne Europe, Skandinavije, zemalja ZND-a, a onda u sljedećoj fazi i u prekomorskim zemljama. Zato moramo imati jak i prepoznatljiv asortiman.

:: Nedavno ste održali prezentaciju investitorima i govorili o novčanom potencijalu za ulaganja. Koliki je?

Atlantic ima nisku zaduženost, odnos duga i EBITDA je 3,3 puta. Kad bismo kao referentan gledali taj odnos u trenutku akvizicije Droge Kolinske, imali bismo na raspolaganju 80 milijuna eura. Ako bismo, međutim, imali potrebu za većim financiranjem, ne bismo imali problema prikupiti nekoliko stotina milijuna eura novog vlasničkog kapitala jer je interes financijske zajednice i investitora velik.

O ostalim preuzimanjima Atlantic grupe te radu Vlade i odnosu Emila Tedeschija s premijerom Zoranom Milanovićem čitajte u izdanju Večernjeg lista od subote

>> Atlantic grupa preuzela srpski Foodland

Komentara 38

UI
uvijek i sve
22:18 14.11.2014.

Ima ovaj Tedeschi lipu priču o prvom milijunu "zarađenom" s tatom u Sinju. Triba li spominjat da je ćale bija partijski dobro pozicioniran. Ka i Todorićev, ka i ....

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:22 14.11.2014.

Tedeschi? Je li to onaj lutkar koji upravlja Zokom?

L0
luena 01
22:11 14.11.2014.

Dok se kralo ,... a ha a ti Tedesi kao nisi nista dobio od drzave... Ako imas svoje AC daj ih u koncesiju... Gradjani su odlucili i tako ce biti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije