Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rang lista

Agrokor prestigao Inu i zauzeo poziciju najveće tvrtke u državi

konzum
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
03.09.2014.
u 08:34

Energetske tvrtke najveće su po prihodima pa tako poljski PKN Orlen i mađarski MOL drže prva dva mjesta

Agrokor je prestigao Inu po prihodima i zasjeo na vrh ljestvice dvanaest hrvatskih tvrtki koje su se uspjele plasirati među 500 najvećih tvrtki u srednjoj Europi. Konzultanti Deloittea veličinu tvrtki mjerili su po prihodima iz 2013., a za posljednje mjesto na listi bilo je potrebno ostvariti promet od najmanje 477 milijuna eura. Među svim tvrtkama srednje Europe Agrokor je na 27. mjestu sa 3,98 milijardi eura prihoda. Iduće godine znatno će napredovati s obzirom na to da će se konsolidirati i prihodi Mercatora koji je na listi zauzeo 51. mjesto.

Energetske tvrtke najveće su po prihodima pa tako poljski PKN Orlen i mađarski MOL drže prva dva mjesta, dok je treća češka Škoda. Najveći prosječni rast prihoda u odnosu na 2012. imale su tvrtke iz prerađivačkog sektora, 10 posto, a najveći je pad i dalje u građevinskom sektoru, 15,7 posto. Ako se kao parametar uzme neto dobit, najuspješnija je tvrtka u užoj regiji Naftna industrija Srbije sa 428 milijuna eura dobiti, što je sedam posto više nego prethodne godine. Na drugoj je poziciji Hrvatski Telekom,+ sa 190 milijuna eura dobiti. Četvrto mjesto na listi najprofitabilnijih zauzeo je HEP. Na listi nema Adris Grupe te još nekih tvrtki koje su sinonim uspješnog poslovanja.

– Kao parametar uspjeha ne treba uzimati samo prihode ili neto dobit jer Adris Grupa zasigurno je jedna od najbogatijih tvrtki u Hrvatskoj s najviše raspoložive gotovine, a na listi nije našla mjesto – komentirao je Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe koja je na 332. mjestu srednje Europe.

Hrvatske tvrtke na listi dolaze uglavnom iz energetskog sektora te iz potrošačkog sektora i transporta. Za Agrokorom i Inom ove godine slijedi HEP, koji se s ostvarenih 1,73 milijardi eura prihoda našao na 95. mjestu. Na listi je i Konzum kao 105. najveća tvrtka, T-HT grupa na 217. poziciji te Roglić grupa na 249. mjestu te HEP Operater.

>> Pet Agrokorovih brandova ponovo u top 10 na Brand Score ljestvici

Ključne riječi

Komentara 2

JA
james49
09:23 03.09.2014.

Agrokor je potpuno privatna firma (bez obzira volimo li ili ne Todorića), a INA je državna (djelomično privatizirana) sa strateškim partnerom (lošim). Neusporedivo!

C0
cos 01
09:15 03.09.2014.

Naravno opet če se nači oni koji če postavljat pitanje uz čiju pomoč je Agrokor rasao ali ljudi su pokazali da znaju.Čestitam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije