Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakav će im biti odnos?

Pogledajte kako su se 2016. sučeljavali Plenković i Milanović

Zoran Milanović i Andrej Plenković
Foto: Screenshot HRT
1/5
06.01.2020.
u 11:00

- Za SDP vrijede zakoni, za HDZ vrijede njihova pravila - poručio je Milanović, dok je Plenković Milanoviću spočitavao afere SDP-a, Željka Sabu, Marinu Lovrić Merzel...

Zoran Milanović pobjednik je jučerašnjih predsjedničkih izbora i novi predsjednik Republike Hrvatske, što znači da slijedi kohabitacija s Vladom Andreja Plenkovića. Govori nakon objave rezultata bili su pomirljivi na obje strane, iako u predizbornoj kampanji nije nedostajalo žešćih udaraca. Milanović i Plenković bili su suparnici i 2016. godine na parlamentarnim izborima, kada su odmjeravali snage i na televizijskim sučeljavanjima, na trenutke i žestoko.

Na HRT-ovoj debati u kolovozu 2016. godine u uvodu su hvalili jedan drugoga:

Zoran Milanović o Plenkoviću: Jedan od najboljih hrvatskih diplomata, profesionalan, pedantan, hladan, nije ekscentričan. Uživa visoku reputaciju, bili smo dobri, puno smo razgovarali. 

Andrej Plenković o Milanoviću: Devedesete su bile izazovne, radili smo na zaštiti nacionalnih interesa, surađivali u Upravi za multilateralu, obadva smo pravnici... Kolega Milanović je bio vrlo dobar diplomat.

Nastavak je bio manje idiličan. Govoreći o tada aktualnoj temi monetizacija autocesta Plenković je rekao da ne žele ceste koje su izgradili porezni obveznici dati nekom na koncesiju kao što je htjela Vlada SDP-a, pa je na kraju odustala, na što je Milanović uzvratio da ceste nisu izgradili porezni obveznici, nego su one financirane kreditima.

- Ovo je nepoznavanje! Od toga smo odustali, to nije privatizacija. Ne možemo govoriti da su ceste financirali porezni obveznici. To je nepoznavanje države - rekao je Milanović. Također je poručio da "onaj tko planira osobni odbitak dići na 3700 kuna ugrožava hrvatske nacionalne interese". Milanović je tada optužio HDZ-ovu vladu da je ostavila ogromni deficit, a Plenković je rekao da je za vrijeme Milanovićeve vlade javni dug povećan za oko 80 milijardi kuna. 

Zoran Milanović i Andrej Plenković
1/42

Jedna od tema bio je Josip Perković, za kojeg je Milanović rekao da je imao "sustavnu zaštitu u vrhu HDZ-a sve ove godine, on je jedan od osnivača HDZ-a".

- Mislim da bi bilo dobro da Milanović bude korektan, on je taj koji je mijenjao pravnu stečevinu dva dana prije članstva, on je taj koji nije želio dopustiti da se izruče. Sve ovo što govori je da pokrije svoju odgovornost, a gospodin Perković nikako nije bio osnivač HDZ-a, to sam verificirao sa svim ljudima koji su osnivali HDZ - rekao je Plenković.

Plenković i Milanović prepirali su se i oko raznih afera, pa je Milanović rekao da će Plenkovića smatrati predsjednikom s autoritetom kada izbaci osobe kao što je Božidar Kalmeta, na što je Plenković upozorio na niz afera SDP-a, Željka Sabu, Marinu Lovrić Merzel...

- Za SDP vrijede zakoni, za HDZ vrijede njihova pravila - poručio je Milanović.

Bilo je riječi i o aferi s agencijom Madison, s kojom se povezivalo Milanovića, gdje je Milanović rekao da se radilo o lažnoj kaznenoj prijavi te optužio Plenkovića da je u potpunosti neupućen.

- Toliko je čisto da ste morali ići na obavijesne razgovore - uzvratio je Plenković.

U rujanskoj debati na Novoj TV zaiskrilo je kad je Milanović nakon Plenkovićeva odgovora o otpuštanjima u državnoj upravi pitao voditelja je li pitanje bilo o javnoj ili državnoj upravi, što je zasmetalo Plenkoviću. 

- Nemojte vi govoriti što je bilo pitanje - rekao mu je Plenković. 

- Ne obraćam se vama - uzvratio je Milanović.

Milanović je u jednom trenutku rekao Plenkoviću da očito nije u stanju voditi stranku te da se na skupovima HDZ-a čuje govor mržnje, da ih optužuju da štite jugoslavenske teroriste... Plenković je rekao da se zna tko se protivio izručenju Perkovića i Mustača. 

- Da, HDZ i Tuđman - uzvratio je Milanović.

Tema je bio i razgovor Milanovića s predstavnicima branitelja na kojemu je Plenkovićevu majku nazvao vojnom lekarkom. Plenković je na debati optužio Milanovića da se bavi lekarima te da je način na koji je to rekao neprihvatljiv, neprimjeren i bezobrazan, a Milanović je stao u obranu svog načina izražavanja.

- Ja Petru Stipetiću kažem "Gdje si, oficirčino" - odgovorio je Milanović. Plenković je Milanovićevoj obitelji zaželio svako dobro. 

- Vi ste se spustili na razinu koju nisam očekivao - rekao je Plenković. Milanović je optužio da su razgovor s braniteljima snimili "HDZ-ovi agenti".

Komentara 5

Avatar ukurtapash
ukurtapash
14:15 06.01.2020.

evo jos jedne prilike da od srca uputim najiskrenije cestitke svim visokoskolovanim gradjanima RH koji su proteklih 5, iz godine u godinu bili kakti iznimno zabrinuti za dignitet funkcije predsjednika RH, a onda su kada je bilo najpotrebnije sjedili na usima i blejali u cekere, ne bi li na koncu balade umisljeno, krajnje samodopadno i ponosno (citaj apsolutno tragikomicno) zaokruzili broj koji je stajao uz covjeka od jedne knjige koji se, kada je pecao njihove intelektualno superiorne glasove, javno, otvoreno, mrtav-hladan pohvalio kako je lagao njemackoj kancelarki angeli merkel. uistinu, bez imalo cinizma, svaka vam cast. vas se uistinu ne moze zedne preko vode prevesti, sto ovaj flashback na nastup covjeka od jedne knjige iz 2016. itekako potvrdjuje. posto je sada i vise nego jasno kako visokoskolovani gradjani/glasaci RH zapravo i nisu ono sto misle da jesu te da definitivno sjede na usima dok bleje u cekere, iskoristio bih ovu priliku pa cu ih ih podsjetiti kako je njihov briljantan izbor, covjek od jedne knjige, vec u svojem jucerasnjem govoru javno priznao kako uopce nije svjestan ako (i kada) govori nesitine. za kraj, uz blagi smijesak, poruka: cuvaj(te) se covjeka od jedne knjige. biljezim se s stovanjem, vas intelektualno inferioran koji ne sjedi na usima.

IZ
Iznadsvihhrvatska
11:16 06.01.2020.

I tada je Milanović potpuno dominrao u sučeljavanju

ST
stefj
12:22 06.01.2020.

Hm, sada ćemo ta sučeljavanja gledati svaki dan. Milanović neće biti ništa drugo nego produžena ruka SDP-a koji će se baviti destrukcijom, što SDP jako dobro radi... Svaki dan ćemo gledati prepucavanja i natezanja, a vjerojatno će se i vanjska politika koristiti skoro isključivo za unutarnje ciljeve...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije