Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANSUDSKE NAGODBE

Razbio mu čeljust, a sad idu zajedno na košarku

lisice
Duško Jaramaz/PIXSELL
09.03.2013.
u 22:45

Umjesto da završe s dosjeom, maloljetnici mogu preuzeti odgovornost i popraviti štetu

Martin i ekipa skupili su za bocu votke i te večeri pili u parkiću. Bila je tu i Lena, u koju je Martin bio zaljubljen, kako se to samo sa 16 godina može biti. Pojavio se nakon nekog vremena i Edo, dečko iz kvarta, stariji od njih po godinama, ali ne toliko i po ponašanju.

Društvo šesnaestogodišnjaka tom je 26-godišnjaku s lakom mentalnom retardacijom odgovaralo, htio se uklopiti, a i njemu se Lena sviđala. U jednom trenutku između njih dvoje izbila je prepirka, prepucavanje, i Edo gurne Lenu te ona završi na podu. Martin je skočio kao napeta puška, Edu dvaput udario u glavu. Ovaj je pao. Krv mu se razlila licem.

Grupa se razbježala, Martin je zaplakao od nevjerice i užasa, no shvaćao je da se Edi mora pomoći. Zvao je Hitnu pomoć. Edo je s prijelomom čeljusti i kontuzijom glave ostao ležati u bolnici, u čeljust su mu ugradili tri pločice, hranio se na slamku. Martinu je na vrata došla policija, roditelji su bili očajni, Martin se pitao: Zar je moguće da mi se život pretvorio u noćnu moru?! Posjetio je Edu u bolnici.

Postignut je dogovor

Državni odvjetnik ubrzo je, umjesto podnošenja kaznene prijave, predložio izvansudsku nagodbu. To je podrazumijevalo ispriku Edi, susret i razgovor, a Martinu je valjalo razmisliti i o načinu na koji će Edi nadoknaditi štetu koju mu je nanio. Razgovarali su. Jedan drugome pričali su kako su se osjećali, što su htjeli, zašto je došlo do udarca... – Užasno me boljelo nakon operacije. Dani u bolnici bili su beskrajno dugi, a bilo mi je OK kad si ti došao – govorio je Edo.

– Oprosti mi, užasno mi je krivo što se sve to dogodilo. Želim ti biti prijatelj, bi li htio da zajedno idemo na more? Dođi k meni u nedjelju na ručak – predložio je Martin i bolje se pritom osjećao. Edina majka savjetovala se s odvjetnicima i osiguravateljima te najavila da će tražiti odštetu od desetak tisuća kuna. – Ali ja sam učenik, moji nemaju toliki novac – zdvajao je Martin.

Na kraju je postignut dogovor: Martin je platio Edi dvije tisuće kuna odštete, zajedno su počeli trenirati košarku, koju je Martin već trenirao, a otišao je i k Edi i njegovima na nedjeljni ručak.

Cijeli članak pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista...

>> Od 69 optuženih, 59 se nagodilo, potvrđena optužnica desetorici

Ključne riječi

Komentara 1

MA
matador007
10:33 10.03.2013.

Dok opet malo previše votke i krivi potez ili riječ ne naprave svoje. Ovo je za mene sve samo ne pozitivan primjer!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije