Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
scenarij iz đakova

Radnici će šator postaviti pod prozorom bivšeg direktora

kio
Maja Šantoši/Pixsell
28.10.2011.
u 16:48

Ako je za Đakovštinu bilo novca, očekujemo da ga bude i za nas. Ne bude li pomoći, blokirat ćemo državnu cestu D2 i željezničku prugu

Po identičnom scenariju po kojemu su radnici Đakovštine ostvarili svoja prava i radnici orahovačke KIO Keramike od danas će tražiti svoje neisplaćene plaće, naknade i otpremnine. Imovina tvrtke je, pak, jučer, na osmoj dražbi održanoj na Trgovačkom sudu u Bjelovaru prodana tvrtki Modus Keramika za 46 milijuna kuna.

Tražimo ista prava!

– Tražimo da premijerka Kosor i prema nama postupi po istom zakonu i praksi i neka nam isplati 20-ak milijuna kuna koje potražujemo – kažu orahovički keramičari.

U orahovičkoj policijskoj postaji potvrdili su da je prosvjed prijavljen i da će se u 11 sati održati u središtu grada te da neće smetati u odvijanju prometa kroz gradsko središte. Svoj šator prosvjednici podižu ispred stambene zgrade u kojoj živi bivši vlasnik i direktor Darko Krmpotić kojega radnici i prozivaju za propast radnih mjesta.

– Ukupna potraživanja radnika bila su 22 milijuna kuna, a država je lani isplatila nešto novca radnicima. Novca za Đakovštinu ima, ne vjerujem da je premijerka Kosor u tom slučaju učinila iznimku, pa očekujemo da postupi po pravdi i zakonu, na koje se uvijek poziva. Ne bude li pomoći, blokirat ćemo državnu cestu D2 i željezničku prugu. Otpušteni, prezaduženi i očajni radnici nemaju od čega živjeti – izjavio je jučer Ivan Mužar, predsjednik Udruge vjerovnika i bivših radnika KIO Keramike Orahovica.

Ni slučaj Đakovština, međutim, nije zaključen. Radničkim stopama odlučili su krenuti i seljaci, njih 523.

Đakovština nije gotova


Poljoprivrednici ukupno potražuju oko sedam milijuna kuna za predanu robu i fakturirane račune prije nego je otvoren stečaj u ovom nekadašnjem mlinsko-pekarskom divu. Kako je najavio predsjednik udruge Brazda Matija Brlošić, sa svojim aktivnostima pričekat će sredinu idućeg tjedna. Ako im se do tada nitko ne javi, spremni su na prosvjede.

– Za nekoliko dana na mjestu nekadašnjega “Vladina logora” mogli bi se naći seljački traktori – ustvrdio je Brlošić.

Ključne riječi

Komentara 5

GI
giglibigli
17:06 28.10.2011.

ako su mogli čekati do sada da jedni i drugi pričekaju mjesec dana da prođu izbori pa da onda krenu u borbu za svoja potraživanja

Avatar tirolka
tirolka
18:22 28.10.2011.

.... .. Treba ih sada , tek sada , naučiti kako se boriti za svoja prava. Do sada nisu imali prava , koja im se daju na odlasku. Borba je počela puno prije nego se prebrojiše glasovi. Plus recesija br.2.2 kuca na vrata a prva se niti ne sprema na odlazak. Čestitam .... ..... ........

IB
iva.begovic
14:32 29.10.2011.

DORH bi trebao istražiti i eventualno podnijeti optužni prijedlog protiv ministrice Dalić zato što je 26 miliona kuna iz državne pričuve koja služi za izvanredne situacije, usmjerila na privatne račune građana, u ovom slučaju radnika Đakovštine. Odluka Vlade i premijerke da se to učini, u osnovi je protuzakonita jer nigdje ni u kojem aktu nije predviđeno da se novac iz pričuve izdvaja za tu vrstu troškova i transferira na privatne račune građana. Ministrica Dalić je, u ovom slučaju, samo provela premijekinu odluku, no, to ju ne abolira od kaznene odgovornosti, skupa sa premijerkom, za zlouporabu ovlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije