Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Patricija i Ines

Radi ciljeva koje su si zacrtale, nerijetko im trpi društveni život

\'OLYMPUS DIGITAL CAMERA\'
Željko Gašparović/VLM
02.03.2011.
u 18:00

Talentirane Patricija Grgošić i Ines Lončar dobitnice su godišnje nagrade Zaklade "Iskra" za nadarenu djecu, ali i brojnih drugih priznanja i nagrada

Flautistice Patricija Grgošić i Ines Lončar, dobitnice godišnje nagrade Zaklade "Iskra" za nadarenu djecu Sisačko-moslavačke županije učenice su srednje Glazbene škole u Novskoj. Pohađaju i gimnaziju, Patricija je u Novskoj učenica trećeg, a Ines prvog razreda gimnazije u Kutini. Glazbeno školovanje započele su rano i sada su posvećene učenju sviranja flaute. Kažu da su ih flauti privukli tonovi koje proizvodi ovaj instrument, iako je Patricija u početku željela svirati violinu. Sada je već u potpunosti usmjerila svoju budućnost prema glazbi i priprema se za Muzičku akademiju.

Nije im sviranje teret

– Obožavam flautu. Ovo mi je završna godina glazbenog školovanja pa me nakon Novske ove godine čeka upis na akademiju u Zagrebu. Odlučno idem prema tome i svako slobodno vrijeme mi je ispunjeno učenjem kompozicija za prijamni, kazala je Patricija.

Niti Ines sviranje flaute nije obveza ili teret, već nešto, kaže, bez čega ne može zamisliti dan. Za nju nije bilo dvojbe što će svirati. Od prvog koncerta na kojemu je bila zaljubila se u zvuke flaute.

– Uvijek nađem vremena za sviranje čak i onda kada me stisnu druge školske obaveze. Glazba je moj svijet – napominje Ines. Ove darovite flautistice nastupaju u školskim programima i glazbenim natjecanjima. Na njima su više puta osvajale važna priznanja i nagrade. Svjesne da uspjeh ne dođe preko noći i da je za rezultat potrebno puno rada i odricanja mlade su djevojke nerijetko morale odbiti susrete sa prijateljima, posebno pred važna natjecanja.

Zasluge idu i profesorici

Za svoj uspjeh smatraju da je zaslužna i Marija Esih, profesorica flaute iz Zagreba koja od završetka akademije predaje glazbu u Novskoj. S obje glazbenice brzo je našla zajednički jezik i ističe kako su djevojke prije svega marljive i uporne glazbenice s puno ljubavi prema nježnoj flauti. Sve je to pridonijelo raskošnom sviranju i priznanjima za obje njene učenice.

– Svako priznanje našim učenicima je priznanje i čitavoj školi – ističe, ravnatelj Glazbene škole u Novskoj, koju pohađa 180 učenika, predškolskog, programa osnovne i 23 učenika srednje glazbene škole. Ravnatelj Xhevdet Sahatxhija kaže da većina profesora glazbe dolaze iz Zagreba. Posebno ga zato raduje što se neki učenici odlučuju na dalje studiranje glazbe pa očekuje da će završetkom studija glazbe, neki od njih naći zaposlenje u Glazbenoj školi u Novskoj, gdje su se i sami školovali.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije