Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo doba

Prodat ćemo galeriju za dva milijuna € i sagraditi muzejski trg

Vizija Muzeja KC
Ustupio Marijan Špoljar
23.05.2012.
u 12:53

– Ovo je dugoročan projekt, s horizontom realizacije od deset, možda i 20 godina, a s nečime valja početi – kazao je Špoljar

Prostor koji zatvaraju stari magistrat te dvije zgrade do njega s jedne, franjevačka crkva i samostan s druge te Malančecova zgrada s treće strane preobrazit će se u muzejski trg, buduće kulturno središte Koprivnice.

 Fondovi nisu dovoljni

 Revolucionarnu ideju, koja teži da stubokom izmijeni kulturnu i urbanističku vizuru “podravske metropole”, iznio je ovih dana javno novi ravnatelj gradskoga muzeja Marijan Špoljar.

 Fizičko proširenje muzeja zahtijevalo bi otkup dviju zgrada do njega te uređenje natkrivenog izlagačkog prostora u sada neiskorištenom dvorištu muzeja i konačno uređenje Malančecove vile, a Špoljarova vizija ide za time da novonastali kulturno-muzejski centar postane poligonom za suvremene oblike muzejske, galerijske i ine kulturne prezentacije.

 – Ne dođe li do pomaka, koprivnički muzej ostat će na konceptu starinskog, regionalnog muzeja, koji neće moći zadovoljiti suvremene potrebe – veli ugledni povjesničar umjetnosti. Objašnjava da će uspjehom smatrati ako do konca njegova četverogodišnjeg ravnateljskog mandata budu spremni projekti te ako budu vidljivi obrisi financijske konstrukcije. Novac bi trebao pristići, objašnjava, ne samo od Ministarstva kulture i europskih fondova.

 Nagodinu otkup

 – Usudit ću se reći da bi valjalo razmisliti o prodaji zgrade sadašnje galerije u središtu grada, svjestan da će to mnogima zazvučati kao hereza. Evo, prodajmo tu zgradu za dva milijuna eura i sagradimo muzejski trg - izjavio je Špoljar.

 Javnosti je prezentirao nacrt budućega muzejskog kompleksa, a prema njegovim napucima izradio ga je koprivnički arhitekt Zdravko Sarapa. – Sa svojim planom upoznao sam gradsku upravu, a cilj mi je da u gradski proračun za iduću godinu uđe novac za otkup dviju zgrada do magistrata. Ovo je dugoročan projekt, s horizontom realizacije od deset, možda i 20 godina. S nečime valja početi – kazao je ravnatelj koprivničkoga muzeja. Tvrdi da bi projekt, uza sve ostale, trebao imati i turističku  funkciju, pa tako predlaže da se u podrumu Malančecove vile uredi i jedan kulturni – bar.

 

Komentara 2

SV
svinjce
13:36 23.05.2012.

To je pametna ideja, sadašnji prostor galerije je zapravo neprikladan i nadam se da će se ovo i provesti u djelo.

GL
glaskc
11:27 24.05.2012.

Podržavam ideju gsp. Špoljara, konačno je netko uzburkao zamrlu kulturnu javnost Koprivnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije