Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga DORH-a

‘Privatizacija karlovačke tržnice bila je nezakonita’

trznica
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
02.10.2013.
u 14:05

Grčić podnio zahtjev USKOK-u nakon najave osnivanja Odjela za reviziju pretvorbenog kriminala po kojem više nema zastare

Na inicijativu nekadašnjeg nezavisnog gradskog vijećnika Zlatka Grčića, pretvorba karlovačke tržnice ponovno je predmet istrage, ovoga puta DORH-a.

 Podsjetimo, gradska je tržnica privatizirana prije dvadesetak godina i jedina je takva tržnica u Hrvatskoj. Naime, svi gradovi imaju u posjedu tržnice, osim Karlovca. Grčiću je sporan način na koji je došlo do njene privatizacije.

 Skupljaju se obavijesti

 Stoga je još lani zamolio Ministarstvo unutarnjih poslova i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta da pokrenu postupak ispitivanja zakonitosti pretvorbe karlovačke tržnice. Godinu i pol nakon toga, Državno odvjetništvo i dalje istražuje slučaj.

 – Prikupljamo potrebne obavijesti kako bismo utvrdili postoje li elementi kaznenog djela za koje se kazneni progon vrši po službenoj dužnosti. Državnoodvjetničku odluku o slučaju još nismo donijeli – stoji u odgovoru općinskog državnog odvjetnika Brune Kolakovića na naš upit o statusu Grčićevog zahtjeva.

 Nakon što je najavljeno da će se osnovati Odjel za reviziju pretvorbenog kriminala, Grčić je zatražio od istražnih organa da u Karlovcu prvo istraže slučaj pretvorbe karlovačke tržnice.

 – Svoj zahtjev temeljim na brojnim upitima građana oko stanja tržnice, koje se Grad Karlovac očigledno tada, početkom 1990-ih, odrekao u korist privatnih osoba, a na štetu svih građana – smatra Grčić.

 Očekuje povrat Gradu

 Tada je na vlasti bio HDZ. Dužnosnik iz tog razdoblja Mijo Laić tvrdi da se njegov nasljednik Ivan Benić bavio tržnicama. Grčić dodaje da su one izgubljene sumnjivim propuštanjem rokova za slanje prigovora ili tužbi i žalbi.

 – Tržnice zakonski ne mogu biti u privatnom vlasništvu. Stoga očekujem da se vrate u gradsko – kaže Grčić.

 Grad je, inače, krajem prošle godine i konačno izgubio sve sudske sporove oko tržnice, koje vodi od 1996., pa mora Dioni u stečaju, OTP tržnicama i G.P. Domu iz Zagreba isplatiti ukupno 2,9 milijuna kuna.

 Upravo sumnjiva privatizacija tržnica jedna je od dugogodišnjih trauma Karlovčana, kao što su i nikad realizirana obećanja uređenja Radićeve ulice ili Zvijezde, te nedostatak kina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije