Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Priručnik za poker: Blefiranje

Poker novo
Jurica Galoić/Pixsell
PR
Autor
PR članak
31.12.2010.
u 07:00

Kad blefiramo, naša igra mora ispričati priču kojoj će protivnici moći povjerovati.

Filmska industrija vrlo često prikazuje igrače pokera kao osobe koje gomilu novca obično osvoje blefiranjem svojih protivnika. Blefiranje u pokeru ipak nije tako jednostavno kao što na prvi pogled izgleda. Blefiranje u pokeru nije taktika prema kojoj sa slabim kartama uložimo toliko da svi ostali protivnici odustanu samo da bi im potom pokazali svoje karte i tako pridobili njihovo poštovanje.

Kad blefiramo, naša igra mora ispričati priču kojoj će protivnici moći povjerovati. Najlakše naučimo blefirati tako da sami sebe najprije uvjerimo da držimo karte koje odlučimo predstavljati. Što je ranija faza igre, to će priča biti vjerojatnija i kad se protivnik prije odluke upita »Zašto?«, on mora vidjeti sve dijelove naše slagalice.

Primjer
Pretpostavimo da u kasnijoj fazi turnira odlučimo pokrasti blindove s damom i dečkom (QJ) u ruci. Protivnik s mnogo žetona ispred sebe nas calla i na flopu padne as. Na flopu sada moramo betati jer naša igra sugerira da imamo asa u ruci. Nastavljanje betanja najjednostavniji je oblik blefiranja jer često ima smisla. Međutim, protivnik nas ponovno calla.

Dolazimo u dilemu ima li protivnik zaista bolje karte od nas ili nam samo ne vjeruje. S protivnikom ipak dođemo do zadnje karte. Na stolu su četiri nepovezane karte i jedan as, a mi smo zadnji na redu. Mnogi igrači često čine pogrešku kad žele pokupiti ovakav pot i ulože previše. Naime, protivnik će se vrlo vjerojatno zapitati: »Zašto tako mnogo?«. Ako u ruci zaista držimo dobroga asa, nećemo htjeti otjerati protivnika već ćemo htjeti iz njega izvući što je moguće više i zbog toga naša priča mora imati smisla. S druge strane, prava čar pokera je upravo u tome da su stvari rijetko tako jednostavne. Osrednje ćemo igrače lako pobijediti ako u primjerice ovome primjeru uložimo previše kao da u ruci držimo zaista snažne karte.

Za primjer recimo da smo ulovili boju i odlučimo betati za iznos dva puta veći od pota. Vrlo često protivnik će pretpostaviti da blefiramo te će nas odlučiti callati i mi ćemo dobiti cijeli pot. Ljudi u principu vrlo rijetko blefiraju. Ako smo protivnika ulovili u blefu, ne smijemo pretpostaviti da će ga konstantno ponavljati. Kada se s marginalnim kartama nađemo u situaciji u kojoj bi protiv prosječnog igrača odmah odbacili karte, a protiv '‘blefera'’ razmišljamo o nastavku samo da bismo ga uhvatili u prijevari, često je bolje pričekati bolju priliku.

I zlatno pravilo za kraj – nikada ne pokušavajte izblefirati lošeg igrača. Ako igrate protiv igrača koji jedva poznaje osnove igre i igra samo na temelju karata koje drži u ruci, vrlo ćete ga teško nadigrati nekim sofisticiranim blefom jer on ne vidi dalje od svojih karata i na temelju njih može vas ispratiti do kraja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?