Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova žrtva

Požega: Žena (41) najvjerojatnije umrla od svinjske gripe

gripa, bolnica
Duško Mirković/PIXSELL
14.01.2011.
u 10:00

Žena nije bolovala od neke kronične bolesti i nije bila cijepljena protiv gripe.

POŽEGA - Četrdesetjednogodišnja žena iz Požege najvjerojatnije je peta žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj. Umrla je u četvrtak, istog dana kada je primljena na odjel infektologije požeške bolnice.

– Došla je k nama oko 11 sati u izrazito lošu općem stanju. Teško je disala, a nakon obavljenih opsežnih pretraga utvrđeno je kako je izrazito mnogo tkiva u oba plućna krila zahvaćeno upalnim promjenama. Imala je i poremećaj rada srca, a bolest se tako brzo širila da smo je za svega nekoliko minuta morali staviti na respirator.

Zatim je i srce prestalo raditi, jednom je uspješno reanimirana, ali je nažalost ipak umrla. Potvrdu da je bila zaražena virusom H1N1 još čekamo iz Zagreba, ali na temelju obdukcijskog i drugih nalaza vrlo je vjerojatno da je smrt nastupila kao posljedica svinjske gripe – rekao je voditelj Odjela infektologije dr. Zdravko Andrić.

Žena, dodao je, nije bolovala od neke kronične bolesti i nije bila cijepljena protiv gripe. U požeškoj bolnici hospitalizirano je pet osoba od kojih su dvije u nešto težem stanju. Od pojave epidemije gripe na odjelu se liječilo devetero ljudi.

Ključne riječi

Komentara 10

LU
luka
16:35 14.01.2011.

Neki put je zaista zamarajuce konstatovati ali, ovi nasi \" zurnalisti\" su isti kao i \"nasi politicari\" ocigledno neupuceni i bahato ne zainteresovani za pravilno i sve opce prihvaceno komuniciranje cinjenica! To sto se ovde tako nakaradno zove ; \"Svinjskom\" gripom, je vec dve godine u svetu usaglaseno pod ispravnim nazivom \" Meksicki Grip\"!

SA
sanjin003
11:34 14.01.2011.

@crocro a kakve bi ti magične savjete;ako nisi u nekoj full rizičnoj skupini leži doma,jedi lakšu hranu,pij puno toplog čaja,malo meda i češnjaka i snižavaj temperaturu kad prijeđe 38-38,5;te stvari valjda zna svatko tko je ikad imao gripu;a ako nakon 4,5 dana vidiš da se ne poboljšava tad do doktora;ne postoji nikakav magični savjet za gripu osim cijepljenja ako ju ne želiš dobiti

CR
crocro
11:28 14.01.2011.

Liječnici i odgovorne osobe za zdravlje u Hrvatskoj nas tješe da ne dižemo paniku na svaku prehladu. Savjetuju nam da ostanemo kod kuće pa i u slučaju gripe, te da samo s pogoršanim simptomima izvjestimo liječnika. No, nešto ne štima, što zbunjuje građane. A to je sve učestalija smrt hrvatskih građana zbog svinjske gripe. Pa bi i liječnici trebali svoju ozbiljnost podignuti na višu tj. zaštitnu razinu prema građanima, te da daju konkretnije savjete potencijalnim žrtvama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije