Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA ZA OBRANU Potpredsjednica Jadranka Kosor o pomoći generalu Anti Gotovini:

Pomoć kao za Čermaka i Markača

16.01.2006.
u 19:57

- Vlada će uskoro donijeti odluku o financiranju obrane generala Gotovine, a njegova obrana bit će financirana na isti način kao i obrana generala Čermaka i Markača rekla je jučer potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor. Iz Vladinih, a i iz odvjetničkih krugova jučer se nije moglo doznati detalje. Objašnjeno je tek da financiranje obrane iz državnog proračuna neće biti povezano s osnivanjem privatnog fonda koje se ovih dana najavljuje u medijima. Ne možemo ništa komentirati dok ne vidimo samu odluku.

Može se tek reći da to pitanje dosad nije bilo riješeno na jedinstven način, pravilnikom koji bi uvodio ista pravila za obranu svih optuženika rekao je odvjetnik optuženoga generala Markača Goran Mikuličić. O honorarima haaških branitelja koji se financiraju iz državnog proračuna bilo je puno nagađanja, malo pouzdanih informacija, jer o tome su šutjeli i oni i državni financijaši. Prema nekim izvorima, honorar po branitelju bio je i do 20.000 eura mjesečno, no taj iznos nikad nije potvrđen. Drugi izvori navode da je država financirala troškove obitelji optuženika, putovanja u Haag, dostavu tiska, ali ne spominju troškove odvjetničkih honorara.

Iz proračuna RH u ovom trenutku plaćaju se samo odvjetnici Tihomira Blaškića, Anto Nobilo i američki odvjetnik Russell Hayman, prema ugovoru koji je sklopljen prije nekoliko godina kaže ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. Odvjetnik Nobilo potvrđuje da je još s bivšom HDZ-ovom Vladom sklopio ugovor o honoraru, a da su iduće Vlade ispunjavale odredbe tog ugovora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije