Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER U PARIZU

Plenković: Pod stalnim smo udarom laži, neke su došle i od budućeg predsjednika

Premijer Plenković glasovao u drugom krugu predsjedničkih izbora
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
1/5
06.01.2020.
u 18:47

Na primjedbu novinara da mu zamjeraju koaliciju s HNS-om i SDSS-om, Plenković se zapitao kako to da nitko od tih desničara nije imao ništa protiv koalicije HDZ-a sa SDSS-om u vrijeme premijera Ive Sanadera?

To je notorna glupost koje je meni već preko glave - rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirajući teze, koje se pojavljuju na desnici, da je on odveo HDZ previše prema centru i ulijevo i da je zbog toga jučer poražena HDZ-ova kandidatkinja za drugi predsjednički mandat Kolinda Grabar Kitarović. Plenković je taj komentar dao novinarima u Parizu, gdje je doputovao zbog sutrašnjeg radnog ručka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, no novinare je danas ponajviše zanimala njegova analiza poraza na predsjedničkim izborima.

- Ja odbijam, baš jako odbijam tu tezu da je HDZ nešto otišao ulijevo. Nije - dodao je Plenković.

Po njegovoj analizi, a naglasio je da će sada sve više u javnosti govoriti o tome, on i njegova vlada su od 2016. “pod stalnim udarom laži i difamacija od kojih nijedna ne stoji”.

Premijer Plenković glasovao u drugom krugu predsjedničkih izbora
1/33

- Neke su došle i od budućeg predsjednika u onoj kampanji 2016., pa ih je krajnja desnica preuzela, primjerice to da je HDZ otišao previše u centar. Koji su to elementi zbog kojih nam bilo tko s desnice može išta zamjeriti? Što smo učinili krivo? Stalno čujem neku famu, ali recite mi što. Ja ću se boriti protiv laži i difamacija - rekao je Plenković, spominjući da je njegova Vlada ojačala Hrvatsku vojsku i policiju, donijela jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima, zakon o nestalima i tako redom, što bi sve valjda trebalo zadovoljiti desnicu. Zbog svega toga Plenković ne vidi nijedan element svoje politike zbog kojeg bi desnica trebala biti nezadovoljna njegovim HDZ-om i Vladom.

Na primjedbu novinara da mu zamjeraju koaliciju s HNS-om i SDSS-om, Plenković se zapitao kako to da nitko od tih desničara nije imao ništa protiv koalicije HDZ-a sa SDSS-om u vrijeme premijera Ive Sanadera?

- Tko je tada zucnuo? Uključujemo manjine, što je normalno u svakoj zemlji, i još je pritom viđeno prije ne znam koliko godina, kada SDSS ne samo podupirao Vladu nego je imao i potpredsjednika Vlade - izjavio je Plenković u Parizu. Možda je tada Sanader imao veći autoritet unutar stranke, primijetili su novinari.

- Ne, nego je tada bila slabija krajnja desnica izvan HDZ-a. Oni su ojačali, ali nisu ojačali zbog mene. Netko drugi ih je uveo u mainstream, pa im je bilo fino upravljati i odlučivati, a kad to ne rade onda vode neku drugu politiku. To je bit. To treba otvoriti do kraja. To ćemo sad otvoriti već sutra - rekao je Plenković.

Na pitanje kako će reagirati kad ga krenu rušiti unutar stranke, Plenković odgovara da ga nitko neće rušiti.

- Neće me sigurno rušiti, imat ćemo unutarstranačke izbore na kojima se svatko može kandidirati. Tko pobijedi taj će voditi HDZ - rekao je, ali ostavljajući dojam da će čekati s raspisivanjem unutarstranačkih izbora do razdoblja nakon parlamentarnih izbora. O predsjedničkim izborima od Plenkovića iz Pariza još samo ovo:

- Sutra ćemo najprije napraviti analizu što se to dogodilo na ovim predsjedničkim izborima i zašto nismo ponovili uspjeh otprije 5 godina. Bilo je jako puno onih koji su učinili sve da se to ne dogodi. Jedno su legitimni politički protivnici, drugo su oni koji su prije 5 godina podržavali predsjednicu, a sad je nisu podržali. Ne znam u čemu je problem. Hrvatska je sigurno bolja zemlja nego prije 5 godina.

Komentara 96

BO
Bojance
19:32 06.01.2020.

izbor Zorana Milanovica dokazao je politicku nepismenost i kratkovidnost tzv. hrvatske desnice zahvaljujuci kojoj, na celu sa Skorom, sad imamo Milanovica narednih 5 godina

JA
jackiechan3
19:38 06.01.2020.

jedva cekam kad se vrati staro lice milanovica i pocne gazit hrvatske vrijednosti jer su tako htjeli suverenisti most i skoro!

CV
cvetkovic
20:12 06.01.2020.

i opet tvrdoglavost bratoubilacki rat pa dajte gas vi sa desnice mislim da vas europa ceka rasirenih ruku bogati sta vi mislite da ce nam se vratiti poglavnik jeste vi normalni plenki je sve odradio perfekt a VI STE VRATILI TITU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije