Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRUXELLES

VIDEO Plenković: 'Milanovićeva politička kultura na razini je pijanca u birtiji'

Tomislav Krasnec
18.02.2022.
u 11:32

"Cijenimo što je Europska komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istodobnu borbu s pandemijom COVID-19, što se ocjenjuje kao viša sila", objavio je premijer Plenković nakon što je produljen rok za korištenje sredstava.

Premijer Andrej Plenković nalazi se u Bruxellesu gdje je komentirao produljenje roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije koji je odobrila Europska komisija, ali i aktualne političke teme.

– Imali smo sastanak o stanju u Ukrajini. Imali smo briefing predsjednika Macrona koji je posjetio i Ukrajinu i Rusiju. Pozicija je jedinstvena. Prvo očuvati jedinstvo Europske unije i NATO-a. Drugo, stajat ćemo uz Ukrajinu. Učinit ćemo sve da diplomatskim putem dođe do deeskalacije.

Plenković je kazao da se odluka o Schengenu očekuje sredinom godine.

– Bolje odgoditi izbore u BiH nego da se ide po aktualnom zakonu. To bi bilo katastrofalno za Hrvate u BiH. Ne želimo da dođe ponovno do izbornog inženjeringa. Treba postići konsenzus – kazao je Plenković i istaknuo da je potrebna simplifikacija.

Komentirao je i nedavno izvješće Europske službe za vanjsko djelovanje.

– Svi dolaze s nekom pozicijom. Mi mislimo da je ova dobra i prava. Ako imamo situaciju da se njihovo Vijeće ministara, parlament i domovi ne sastaju, znači da ovo što danas imamo sadrži element disfunkcionalnosti. Nećemo gurnuti glavu u pijesak i držati status quo. Pozivam još jednom na nastavak pregovora. Ako dobro funkcionira Federacija, lakše će se razgovarati s drugim entitetom.

Komentirao je produljenje roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti.

– Hrvatska je doživjela dva velika potresa u kratkom roku i sve to u kontekstu COVID-19. Tražili smo da se taj rok pomakne i predsjednica Komisije i svi ostali razumjeli su tu situaciju. Politička odluka je donesena, preostaju tehnički aspekti. Obnova mora ići bolje. Od danas je do kraja roka je 16 do 17 mjeseci, a to je dovoljno da se sredstva iskoriste. Učinili smo sve što je moguće. Unatoč svim nevjernim Tomama i histeriji koja je postajala zbog tehničkog pisma, kad se stvar pokrene ozbiljno, stvar se i riješi.

Na pitanje našeg novinara je li razgovarao na sastanku s Ursulom von der Leyen o tome zašto obnova ide tako sporo, Plenković je kazao: – Dva su temeljna razloga, imate progresivnu štetu i pandemiju. To su izvanredne okolnosti. To je viša sila. Ljudi koji se time bave to znaju. Drugi su imali korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, ali ne u ovim okolnostima.

Upitan od strane novinara Večernjeg je li samo viša sila razlog za sporost, Plenković je odgovorio: – Točno! Samo je viša sila argument koji se koristi za ovo da se riješi.

Plenković je komentirao i dvije godine mandata predsjednika Milanovića

– Vanjska politika – štetno, izolirano. Unutarnja politika – toksično, komunikacija do razine verbalnog divljaštva – ocijenio je Plenković dodavši da je Milanovićeva “politička kultura na razini pijanca u birtiji”.

– Njegov jatak Bauk rekao da smo svi iz HDZ-a razbojnici. Puljak je nešto danas prebacivala u Saboru i nek' se drži radionica za antisemite i Ivoševića. Oni veze nemaju s Centrom. Ta cijela ekipa je prevara birača. Hajdemo se vratiti na Milanovića. On je rekao da je Zvonko prekršio zakon. Koji zakon? Dobio je sve po propisima i cijela ova priča hajka je i haranga orkestrirana isključivo od njega i njegovih jataka. On nabacuje smeće u javni prostor ne bi li naštetio meni. On je danas trebao reći da je Grbin bandit koji koristi naknade na koje nema pravo. Na hrvatskoj političkoj sceni imate one koji rade i one koji ne rade.

Podsjećamo, vijest o tome da se produljuje rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije objavio je sam premijer na Twitteru.

– Slijedom argumentacije koju sam iznio Ursuli von der Leyen, Europska komisija odobrit će korištenje sredstava EUSF za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do lipnja 2023., što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete. Cijenimo što je Europska komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istodobnu borbu s pandemijom COVID-19, što se ocjenjuje kao viša sila – objavio je premijer Plenković.

 

Ključne riječi

Komentara 55

SA
sargu123
12:34 18.02.2022.

Daj čkomi Plenki, jučer si tamo cvilio i spašavao nesposobnog Horvata a tu glumiš nekakvu veličinu. Smiješan si!

ZM
zmaček
12:35 18.02.2022.

Da ja tako nešto napišem, bilo za jednoga ili drugoga, svejedno, dobio bi žuti/crveni karton. Kad politička elita koristi takav jezik,mediji se utrkuju koji će prvi prenijeti vijesti. Bez ikakve osude ili pitanja. I onda se čude stanju u državi.

DU
Deleted user
12:07 18.02.2022.

zašto svi osim njega nose brnjice. on još k tome kašlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije