Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nedostatak dokaza'

Pašalić, Mlinar i Lučić u Austriji oslobođeni optužbi za 14 mil. eura

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
01.02.2018.
u 16:58

S njima su na optuženičkoj klupi sjedili su i bivši šefovi Hypa Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger, koji su također nepravomoćno oslobođeni

Ivić Pašalić, bivši predstojnik Ureda predsjednika RH, a sada poduzetnik, te još dvojica hrvatskih poduzetnika, Milan Lučić i Igor Mlinar, jučer su na Zemaljskom sudu u austrijskom Klagenfurtu nepravomoćno oslobođeni optužbi u aferama Hilltop i Blok 67, krakovima afere Hypo.

S njima su na optuženičkoj klupi sjedili su i bivši šefovi Hypa Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger, koji su također nepravomoćno oslobođeni optužbi. Austrijsko tužiteljstvo optužnicu u kojoj ih je teretilo za pronevjeru tešku 14 milijuna eura protiv petorke je podiglo još 2015. Afera se odnosila na kupnju zemljišta u Šimunima na otoku Pagu, a prema optužnici Striedinger je uz blagoslov Kulterera koncem 2002. odlučio izaći u susret trojici klijenata Hypo banke čije su poslovne grupacije već imale velika zaduženja u njihovoj banci. Striedingera se teretilo da je 11. prosinca 2002. na sastanku u banci svojim podređenima kazao da će kupoprodajom zemljišta u Hrvatskoj pomoći “VIP klijentu banke Mister P. da vrati likvidnost svom poduzeću”. Prema optužnici, radilo se o Iviću Pašaliću i njegovoj grupaciji Zagrebdrvo-Adriadrvo, koja je u to vrijeme imala milijunske obveze prema Hypu i državi koje nije mogla podmiriti. Austrijsko tužiteljstvo tvrdilo je da je kupnja zemljišta na Pagu obavljena preko tvrtke Hilltop koja je osnovana u Lihtenštajnu, a čiji su stvarni vlasnici bili Pašalić, Lučić i Mlinar.

Kako piše Kleine Zeitung, sud je Pašalića i ostale optuženike oslobodio zbog nedostatka dokaza. U obrazloženju presude navedeno je i da je tužiteljstvo povrijedilo načelo objektivnosti. Prema stavu suda, kreditiranje je bilo ekonomski održivo, a sve odluke vezane za odobrenje kredita kojim je kupljeno zemljište na Pagu donesene su jednoglasno. Sud je smatrao i da su krediti dani lege artis te da u zahtjevima za kredit nije bilo netočnih činjenica i brojki. Austrijsko tužiteljstvo najavilo je žalbu na nepravomoćnu oslobađajuću presudu Pašaliću i ostalima.

Komentara 24

JU
juma
22:09 01.02.2018.

Austrija je pravna drzava, koja sudi po zakonu i pravdi, a ne po nalogu partije, antifa udruga i sorosevih medija.

CH
CharlesBukowski
07:36 02.02.2018.

hahaha

CO
Constantine
01:15 02.02.2018.

Pravne drzave na zapadu?Dokazanog pedofila osudi sutkinja na uvjetno i jos mu zazeli sve najbolje u novoj zivotnoj sansi/100% sigurno sto vam pisem/Nakon 14 dana napastuje malog decka.Fuj Mafiju oslobadaju,kriminalce,pedofile,krvnu osvetu toleriraju,obrana casti arapske i turske obitelji/ubili sestru/ dobili malee kazne i jos tisucu primjera.Nemojte molim vas pricati o nekoj zapadnoj demokraciji,liberalizmu,toleranciji,slobodama i ostalim liberal-fasistickim sadrzajima koje su na zapadu postale dio zivota,politike i drustvene svijesti.Nigdje ne postoje pravne drzave-to dobro zapamtite!U ovom slucaju lopovi oslobadaju kriminalce!AMEN

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije