Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPITANI U USKOKU

Šteta 45 milijuna kuna: Sutra odluka o istražnom zatvoru za osumnjičene

Jospi Dabić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
15.11.2017.
u 17:07

Uskok još nije objavio zbog čega sumnjiči petero uhićenih osumnjičenika i još jednog koji je privođenje izbjegao jer se nalazi izvan Hrvatske.

Uhićeni zbog navodnih nezakonitosti u stečajnim postupcima, za koje će Uskok nakon današnjih ispitivanja zatražiti istražni zatvor, u četvrtak bi trebali biti dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Na sudu se doznaje kako bi osumnjičenici, odluči li Uskok da se tijekom istrage iz nekog od niza razloga ne bi trebali braniti sa slobode, pred suca istrage trebali biti dovedeni do četvrtka u 15 sati kada istječu policijski rokovi za zadržavanje.

Uskok još nije objavio zbog čega sumnjiči petero uhićenih osumnjičenika i još jednog koji je privođenje izbjegao jer se nalazi izvan Hrvatske.

Miljević: Malenica u Uskoku odgovorila na sva pitanja

Odvjetnik uhićene trgovačke sutkinje Vesne Malenice, Veljko Miljević, kazao je u srijedu da je njegova branjenica na ispitivanju u Uskoku odgovorila na sva pitanja te otkrio da ona nije prvoosumnjičena u istrazi navodnih nezakonitosti u stečajnim postupcima.

Jospi Dabić
1/8

"Napravila je napor i pokušala se očitovati na sve bitno što čini činjenični opis djela", kazao je Miljević nakon ispitivanja u sjedištu Uskoka. Dodao je da je Malenica, unatoč umoru i opsegu inkriminacija dala "prilično opsežan odgovor" na sva pitanja.

O detaljima Uskokovih sumnji Miljević nije želio govoriti, ističući da je "iznošenje bilo čega kazneno djelo, zbog tajnosti istrage".

Nezakonitosti stare i do 12 godina

"Gospodarska djela su u pitanju ona nije prvoosumnjičena, vidjet će se što od toga može stajati", izjavio je odvjetnik.

Dodao je da se sumnje tiču "njezinog nepostupanja u određenim situacijama" kroz dugo vremensko razdoblje od "više od 10 ili 12 godina".

"Neću reći da ovaj predmet kasni u početku, ali sasvim sigurno je da bi bilo bolje za pravdu i za sve da takvi predmeti počnu ranije, jer onda imaju više šanse da ih se u dogledno vrijeme završi", rekao je Miljević.

Na pitanje koliko je stečajnih postupaka u pitanju Miljević je kazao da ih je "užasno puno", jer ona "užasno puno toga radi".

"Ovo je mali izvadak iz svega, ali ako imate 200 svježih predmeta svake godine koji se nastavljaju na ranije pa uspijevate i u tim svježima održati normu onda možete zamisliti koliki je to golemi opseg rada", kazao je Miljević.

Petero uhićenih, jedan van Hrvatske

U jučerašnjoj akciji Uskoka i policije uz sutkinju i stečajnog upravitelja Peru Hrkača uhićeni su Miroslav Mitak, Josip Debić i Hrkačeva tajnica Tatjana Kušec, dok se Milan Lučić osumnjičen za pomaganje u zlouporabama, po riječima njegova branitelja, nalazi u Austriji.

Lučićev branitelj Mate Matić izjavio je Hini da njegov klijent nije najboljeg zdravstvenog stanja, ali da će u okviru svojih mogućnosti poštivati sve zakonske obveze.

Prvi je na ispitivanje u Uskok, nešto prije 11 sati, doveden Josip Debić, a potom i uhićena sutkinja Malenica.

Nakon ispitivanja osumnjičenika koji pred istražiteljima mogu odgovarati na pitanja i iznijeti svoju obranu, Uskok bi prema uobičajenoj praksi trebao donijeti odluku o pokretanju istrage i eventualno zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Šteta procijenjena na 45 milijuna kuna

Prema neslužbenim informacijama, osumnjičenici su zlorabili svoje funkcije kako bi pogodovali strankama u stečajnim postupcima pri čemu su od 2008. do 2017. sebi priskrbili više od 27 milijuna kuna, dok se ukupna šteta penje na 45 milijuna kuna.

Jospi Dabić
1/55

Navodno se, među ostalim, pogodovalo u slučajevima Komercijalne banke, Glumina banke i Gredelja. Jutarnji list, pak, piše da se jedna od inkriminacija odnosi na postupke Milana Lučića koji je preko druge tvrtke navodno došao do nekretnine Amfora Marisa iz stečajne mase.

Akcija uhićenja je prema neslužbenim podacima bila planirana za srijedu ujutro, no zbog curenja podataka realizirana je jučer. Mediji su saznali da se nešto sprema nakon što je procurila informacija da je Državno sudbeno vijeće (DSV) u utorak na zahtjev Uskoka ukinulo imunitet trgovačkoj sutkinji.

Božinović: Izvidi traju od prosinca prošle godine

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u srijedu da je u akciji Uskoka i policije zbog navodnih pogodovanja u stečajnim postupcima uhićeno pet osoba koje se danas izvode pred pritvorskog nadzornika te dodao da izvidi u tom slučaju traju još od prosinca prošle godine.

"Ovisno o razgovorima koji će se voditi u DORH-u, vidjet ćemo koji su sljedeći potezi", rekao je Božinović u izjavi novinarima na konferenciji "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija".

Odbio je odgovoriti je li akcija uhićenja na Trgovačkom sudu ubrzana zbog curenja informacija u medije, rekavši da kao ministar unutarnjih poslova ne može komentirati izvide.

Dodao je da izvidi traju od prosinca prošle godine, a na predmetu rade policija i Uskok u suradnji sa samostalnom službom za financijske istrage Porezne uprave.

Pogledajte video privođenja u aferi Agrokor:

Komentara 22

ZA
zakrapina
17:44 15.11.2017.

Uhićeni pred kraj 2017. , suđenje ide 2020. presuda je 2023. tada slijedi žalba vrhovnom sudu te se konačna pravomoćna presuda u ovom slučaju može očekivati 2025.

EL
elkomadante
17:52 15.11.2017.

to ce valjda ko i sanaderu biti, nitko nista ne zna, on sam krivac...

SJ
Sve je uzalud
17:28 15.11.2017.

....nista ispod 20 miljuna..se ne isplati.....suci i odvjetnici......kostaju 15 miljuna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije