Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hvalevrijedna inicijativa

Papirnatim pepeljarama u borbu protiv opušaka na plaži

papirnate pepeljare
Foto: Udruga Volim Vlašići
1/4
25.09.2019.
u 11:00

Udruga “Volim Vlašići” pokrenula je projekt kako bi se očistila uvala na Pagu, a potom se njihova inicijativa proširila na Hvar i Murter

Nisu više mogli gledati odbačene opuške na plaži u Vlašićima na otoku Pagu. Pa je tamošnja udruga “Volim Vlašići” odlučila pokrenuti projekt kako bi smanjili broj opušaka u pijesku i moru. Nazvali su ga “Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše!” i krenuli u akciju – dizajnirali su papirnate pepeljare za plažu i prijavili se na natječaj Zadarske županije koja im je dodijelila potporu.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Paga, financiran je tako tisak pepeljara i izrada tri nosača s infopločama koje su postavili na plažu u Vlašićima te tri manja nosača za obližnje ugostiteljske objekte.

– Uvala Vlašići je 2014. godine zbog svoje biološke i krajobrazne raznolikosti proglašena Natura 2000 zaštićenim morskim područjem pod oznakom HR3000044. Područje obuhvaća 60,73 hektara površine te se u čitavom svojem opsegu nalazi na području trajno prekrivenom morem. Naš cilj je, unatoč dobroj očuvanosti staništa, zaštititi uvalu – govori predsjednica udruge Ana Žunić dodajući da dnevno u uvali bude više od petsto posjetitelja i kupača, a od toga ih je najvjerojatnije pola pušača. Kad se sve te brojke pomnože s mjesecima tj. trajanjem sezone kupanja i brojem pušača, naglašava Ana Žunić, dolazi se do nekoliko tisuća odbačenih opušaka godišnje.

Foto: Udruga Volim Vlašići

– Procjenjuje se da njihova razgradnja traje i do pet godina – kaže predsjednica udruge. Inicijativu su prepoznali i drugi pa su pepeljare ubrzo postavljene i u gradu Hvaru te u Garden resortu u Tisnom na Murteru. S ciljem smanjenja zagađenja i ostalih plaža, projekt će ponuditi i drugim općinama, gradovima i županijama, odnosno koncesionarima.

– Papirnata pepeljara postala je brend naše udruge i suvenir Vlašića, a smanjio se i broj odbačenih opušaka. Pepeljare su se pokazale odličnima za kupače jer se mogu koristiti višekratno, na sebi imaju upute za sastavljanje, ekološki su prihvatljive i 100 posto razgradive, besplatne su, a nakon korištenja mogu se baciti i u obične kante na plaži – zaključuje A. Žunić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije