Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPUJEM HRVATSKO

Varaždinski klipič

zelje
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
23.12.2020.
u 13:16

Pšenično mliječno pecivo Europska je komisija u listopadu ove godine upisala u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla

Izrađuje se ručno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog ili biljnog ulja, kvasca, šećera i soli. Tanko tijesto se razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 centimetara, koji s obje strane moraju imati po četiri nabora.

Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina. To je pšenično mliječno pecivo zaštićeno pod nazivom varaždinski klipič, koje je Europska komisija u listopadu 2020. upisala u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

Proces zaštite naziva pokrenut je u veljači 2017. godine na inicijativu Udruge kuhara Varaždinske županije. Ta županija prokriva i područje proizvodnje. Prema riječima kuhara Damira Crlenija, htjeli su zaštititi jedinstven identitet klipiča kako bi bio vizualno prepoznatljiv.

U baroknom gradu klipič je poznat još iz 18. stoljeća, kad se u Varaždinu u sklopu hotela otvorio mliječni restoran koji je gostima nudio i pekarske proizvode. Recept se očuvao sve do danas, a klipiči se mogu kušati u restoranima, pekarnicama, kavanama...

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:37 23.12.2020.

skuplji klipić nego kg psenicnog brasna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije