Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikan

Papa protiv seksualnog odgoja u školama

Benedikt XVI.
11.01.2011.
u 11:55

Benedikt XVI. sastavio je dugačak popis opasnosti koje ugrožavaju pravo na vjersku slobodu, a na njemu su zakon o pobačaju, ali i seksualni odgoj u školama

RIM – Papa je ocijenio seksualni odgoj u školama kao prijetnju vjerskim slobodama. U govoru diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici, Benedikt XVI. je sastavio dugačak popis opasnosti koje, prema njegovu mišljenju, prijete pravu na vjersku slobodu. Na tom popisu je, dakako, pobačaj, ali i seksualni odgoj u školama. Nije obrazložio zašto bi seksualni odgoj mogao biti prijetnja vjerskim slobodama, ali su takva njegova stajališta naišla na kritike u Italiji.

Filozof i bivši gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari cijeli je Papin govor ocijenio „nazadnjačkim i razočaravajućim“ jer se u njemu nije sučelio s dramama kroz koje prolazi svijet, od ratova do ekonomskih kriza.

- Duboko sam razočaran ovim Papinim govorom. Ne govori o stvarima o kojima bi trebao govoriti. Usredotočen je na etiku i moral i kritizira stvari koje ništa ne znače, a ne govori o skandalu ovoga svijeta. O imigrantima koji se utapaju, o ratovima, o nezaposlenosti mladih... neka govori o tim velikim dramama iz perspektive njegova svjedočenja vjere, kaže Cacciari.

- Seksualno obrazovanje u školama je potrebno, važno je upoznati svoje tijelo i tijelo partnera. U civiliziranoj zemlji to je potrebno, kao što je potrebno opismenjavanje i na drugim područjima, rekao je Cacciari, a na primjedbu kako bi Papa možda htio da seksualni odgoj bude zasnovan na katoličkim načelima, odgovara kako je potrebno obrazovanje bez nekih načela. Znanstvenici, liječnici, pravnici trebali bi objasniti naše tijelo i zakone, drži Cacciari i dodaje da ako se „seksualni odgoj pretvara u viceve kakve priča premijer Berlusconi, onda takvo obrazovanje nije potrebno, bilo bi suprotno i laičkom, a ne samo katoličkom moralu“.

Papa je osudio i zakone o pobačaju. Cacciari kaže kako zasigurno „nitko nije za pobačaj, nitko ga ne potiče i misli da je dobar, ali je pravedno postojanje zakona prema kojem žena može, iz određenih razloga i uvjeta u kojima se nalazi, odlučiti hoće li imati pobačaj ili ne, a takve odluke nisu lagane“.

Ključne riječi

Komentara 708

PO
porezni.obveznik
15:59 11.01.2011.

logic, pitanje ima smisla, ali ima i ovo: kako je to jajna stanica u jednom trenutku samo jajna stanica, a sekundu poslije vec je pravi covjek, iako se jos nije ni podijelila? da, ima puno logicnih pitanja... inace, ne zagovaramam abortus, vec zdravorazumsku raspravu

OB
-obrisani-
17:44 11.01.2011.

11.01.2011. u 17:38h punkufer je napisao/la: Iznobed - ne razumiješ - u Engleskoj imaju spolni odgoj (i ti siromašni) - i upravo ih to navodi na način života koji dovodi do osobnih i obiteljskih tragedija - pobačaja, samohranih majki s 15-16 godina, napuštanja djece. Isto tako taj \"odgoj\" dovodi do povećanja spolnih bolesti - hepatitisa, AIDS-a, sifilisa, klamidije itd. _____________________________________________________________________ seks je uvijek imao i drugo ime: sirotinjska zabava ne dovodi odgoj po povećanja spolnih bolesti, nego socijalni status onih koji ga upražnjavaju. Zdravlje košta

OB
-obrisani-
23:33 11.01.2011.

...i skypeu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije