Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKOLA BAŠIĆ:

'Moj spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata pomirit će Hrvatsku'

Foto: HDLU
1/6
16.12.2019.
u 22:11

Rad Nikole Bašića, napravljen u četiri varijante,
bit će postavljen na mjestima istraženih grobnica

Grob je otvoren, skriveno je razotkriveno, otprta su vrata svjetlosti i nade u spomen dušama onih čijom smo žrtvom preneseni preko zlatnog praga slobode - tim je riječima dočarano idejno rješenje spomenika za žrtve iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja autora Nikole Bašića koje je odabrano kao najbolje na natječaju Ministarstva branitelja i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Tražila se, naime, najbolja varijanta spomenika za sve stradale u Drugom svjetskom ratu i nakon njega, a koji bi trebao biti postavljen na više mjesta u Hrvatskoj.

Apstraktni znak

– Spomenici će se postavljati, sukladno dinamici koju odredi Ministarstvo, na mjestima istraženih masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja – stoji u obrazloženju natječaja Ministarstva branitelja koji je raspisan u rujnu ove godine, a pobjednik je objavljen jučer.

Na natječaj je zaprimljeno ukupno 14 radova od kojih je 13 zadovoljilo uvjete te ih je ocjenjivao stručni žiri u tri eliminacijska kruga. Prvu nagradu osvojio je rad našeg eminentnog arhitekta Nikole Bašića, najpoznatijeg kao autora instalacije Pozdrav Suncu i Morskih orgulja u Zadru te spomen-križeva na Kornatima i niza drugih arhitektonskih rješenja. Drugo i treće mjesto pripalo je pak akademskim kiparima Kuzmi Kovačiću i Nikoli Džaji.

– Važno je reći da je ovaj spomenik posvećen svim žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja bez obzira na njihovu ideološku ili vjersku pripadnost. Cilj je da spomenik pridonese katarzičnom stanju u društvu koje bi dovelo do priznanja, ali i pomirenja te sjedinjenja našeg raspolućenog društva – rekao nam je Nikola Bašić.

Arhitekt ističe kako je počašćen što je baš njegovo idejno rješenje odabrano na natječaju te dodaje kako će biti najzadovoljniji ako spomenici uistinu pokrenu proces pomirenja u hrvatskom društvu. Njegovo predloženo rješenje sastoji se od dva odvojena elementa, od izvornog kvadrata i kruga koji je izrezan iz njega i potom postavljen u otklonjenu poziciju. Riječ je o obliku koji može asocirati na više toga, od oblika na nebu koji nastane za vrijeme pomrčine Sunca, preko otvorenog trezora istine i raskriljenih vrata slobode do otvorenog Kristova groba koji šalje poruku da svaka žrtva zaslužuje biti zapamćena.

– Sam oblik spomenika je apstraktni znak čija simbolika nije jasno određena, nego je višeznačna. Ona zapravo poziva na interakciju promatrača koji sam mora shvatiti koje je značenje simbola i svatko će ga doživjeti na drugačiji način. Cilj je potaknuti promatrača na razmišljanje o mjestu koje je bilo poprište ljudskih stradanja – ističe Bašić.

U sam krug spomenika u obliku žiga urezat će se državni grb obrubljen natpisom “Republika Hrvatska” i godinom postavljanja spomenika. Također, moguće je upisati i određeni vjerski simbol, a planiraju se u spomenik ucrtati i konture granica RH s oznakom svih mjesta stradanja unutar Hrvatske. Također, na toj će se karti posebno istaknuti oznaka mjesta baš tog spomen-obilježja.

Razni ambijenti

Ministarstvo branitelja će sada s Bašićem sklopiti ugovor za postavljanje spomen-obilježja, a arhitekt ističe kako još ne zna gdje će sve njegov spomenik biti postavljen.

– Nisam dobio još nikakve informacije o lokacijama, ali zato je važno svojstvo spomenika da može biti postavljen u raznim ambijentima te da im se može prilagoditi – objašnjava Bašić koji je na izradi idejnog rješenja surađivao s Krešimirom Damjanovićem koji je radio na grafičkom oblikovanju i 3D modeliranju te sa Stjepanom Štrumanom koji je radio na modelu.

 Natjecatelji su, naime, morali osmišljeni spomenik prikazati u različitim geografskim ambijentima, primjerice, na krškom te šumovitom terenu i u nizini. Stoga su osmišljene i četiri različite veličine spomenika pri čemu bi najmanji težio 372 kilograma te stajao oko 50 tisuća kuna, a najveći bi imao 1260 kilograma i za njega bi se trebalo izdvojiti nešto manje od 150 tisuća kuna. 

Foto: HDLU

Foto: HDLU
2. Nagrada: Kuzma Kovačić

Foto: HDLU

3. Nagrada:  Nikola Džaja

Foto: HDLU

Komentara 16

Avatar Radagast
Radagast
15:05 16.12.2019.

Prvo trebamo ekshumirati komunistička stratišta. (Tezno, Huda jama, rudnik Pečovnik, Macelj...

Avatar Sandinista
Sandinista
05:56 17.12.2019.

Ne miješajte kosti pokojnika jer se ideologije ne mogu pomiriti. Po pitanju prošlosti ostat ćemo zauvijek podjeljeni.

Avatar Asterix
Asterix
01:26 17.12.2019.

Hoće li biti skupa ušato U i zvijezda. Samo pitam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije