Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SLUČAJ

Ospice prijete Dubrovniku, a oboljelog liječnika vrijeđaju

Pero Markunović
Privatni album
08.06.2018.
u 08:44

Pad procijepljenosti i pojava ospica prijete epidemijom na jugu Hrvatske. Bolest je potvrđena kod četiri pacijenta, a jučer se pojavila sumnja u dva nova slučaja.

U dubrovačku bolnicu u srijedu navečer i četvrtak ujutro primljeno je još dvoje pacijenata za koje se sumnja da imaju ospice! Dok ne stigne potvrda analize njihova uzorka iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, službeno je u Dubrovniku četvero zaraženih od ospica, a posljednji od njih tamošnji je liječnik Pero Markunović. Ta dva posljednja slučaja, za koje su liječnici dubrovačke bolnice sigurni da su oboljeli od ospica na temelju njihovih simptoma, bili su, čini se, upravo u kontaktu s dr. Markunovićem, odnosno u dubrovačkoj bolnici.

 

– Na temelju kliničke slike nema sumnje da je riječ o ospicama, a žena koja je primljena u srijedu navečer i muškarac primljen jučer povezani su prostorom i kontaktima koji bi se mogli dovesti u vezu s ospicama. Činjenica je da se nalazimo u žiži pojavljivanja ospica i da imamo hospitaliziranih pacijenata, neki su djelatnici naše bolnice, drugi su bili u bolnici ili oko hitnog prijma kada se sve to događalo. Morbili (ospice) visoko su zarazna bolest i treba se zapitati kamo vodi to što smo kao društvo dopustili spuštanje procijepljenosti populacije na niske grane. Sada je dovelo do čega je dovelo, nadam se da će ostati na ovim izoliranim slučajevima i da se neće širiti u nekom epidemijskom pravcu – rekao nam je dr. Stjepan Đuričić, voditelj Odjela za infektologiju i dermatovenerologiju Opće bolnice Dubrovnik.

Generalni pad procijepljenosti u Hrvatskoj ekstreman je upravo u Dubrovniku gdje su pokrenute i lokalne kampanje i niz akcija kako bi se taj trend okrenuo. U ovoj godini tamošnji liječnici, ali i Zavod za javno zdravstvo ipak bilježe porast broja cijepljenih, odnosno veću potrošnju cjepiva općenito, pa tako i ovog protiv ospica, rubele i zaušnjaka.

No, prvi slučaj zaraze ospicama evidentiran je u ožujku ove godine kada je oboljelo maleno dijete, a javnost je uzbunio eksponiraniji slučaj oboljelog 31-godišnjaka krajem svibnja nakon kojeg su u nekoliko dana potvrđena još tri slučaja bolesti uz sumnju na još dva.

Protuepidemijske mjere

“U Nacionalnom referentnom laboratoriju za morbile i rubelu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrđen je četvrti slučaj ospica ove godine. Oboljela osoba epidemiološki je povezana s prvim slučajem iz Dubrovnika. Protuepidemijske mjere i dalje se provode”, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) objašnjavajući kako je taj posljednji potvrđeni slučaj oboljelog povezan s nedavno hospitaliziranim 31-godišnjakom, a ne s djetetom koje je oboljelo još u ožujku.

Nove doze cjepiva

Dr. Pero Markunović. dubrovački liječnik koji je obolio od ospica, o tome je na svojem Facebook profilu objavio status upućen roditeljima apelirajući na njih da zaštite svoju djecu. On jest cijepljen, ali kako nijedno cjepivo ne štiti 100 posto, i kako je došlo do pada kolektivnog imuniteta i nastanka, kako objašnjavaju stručnjaci, “džepova” u populaciji, obolio je unatoč tomu. Upravo to i jest još jedna od dodatnih opasnosti necijepljenja, no apel ovog liječnika na društvenoj mreži prerastao je, da tako kažemo, u čudovište.

Na njegov status stotine su komentara od kojih ga mnogi grubo vrijeđaju i ispod su svake razine osnovne pristojnosti. Profil dr. Markunovića postao je tako još jedna bojišnica protivnika i zagovornika cijepljenja, a ovaj liječnik kolateralna žrtva pa ne čudi što je jučer odbio mogućnost razgovora.

U međuvremenu, situaciju u Dubrovniku prati i resorni ministar prof. dr. sc. Milan Kujundžić koji nam je poručio kako se “poduzimaju sve mjere da svi koji su izloženi riziku budu cijepljeni ili dobiju imunoglobuline”.

Ministar zdravstva također je napomenuo da se nabavljaju i nove doze cjepiva i nove doze setova potrebnih za određivanje titara.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar rubinet
rubinet
10:36 08.06.2018.

eto uspjeli su napraviti novu aferu u cilju razdora Hrvata...mediji stalno pumpaju..Dinamo Hajduk..partizani ustaše..jug sjever....sad su prešli na pljuvanje Dubrovčana....

Avatar mofo
mofo
12:37 08.06.2018.

Hvala medije što pumpaju, još malo i ode turistička sezona bye bye...

MO
morejeslano
09:14 08.06.2018.

Taktiku propagande potpuno su razradili: Evo što pišu: http://hr.n1info.com/a271273/Sci-Tech/Protivnicima-cijepljenja-pokazati-posljedice-necijepljenja.html "Umjesto argumenata i činjenica znanstvenici preporučuju da im se pokažu vrlo konkretne posljedice necijepljenja. Anketa koju su proveli pokazala je da će iznošenje činjenica o pozitivnim stranama cijepljenja kod osoba kojeje mu se protive izazvati samo još veći otpor, piše ScienceAlert. Studija koju je u suradnji s kolegama proveo 2015. na 315 protivnika cijepljenja pokazala je da je učinkovita taktika - pokazati im drugu stranu, posljedice necijepljenja koje ponekad mogu biti vrlo teške, a nerijetko imaju i smrtni ishod. Naprimjer: U Nišu od ospica preminuo dvogodišnji dječak" Znači laži narodu!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije