Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duge liste za najteže bolesne

Ogorčena žena pisala Berošu: 'Svakome se živi. Znate li da je takvom pacijentu vrijeme sve'

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
05.09.2020.
u 15:27

Apeliram na Vas kao čovjeka, doktora i stručnjaka da pomognete ljudima u nevolji. Ljudima koji žele živjeti. Ljudima koji ne mogu pristupiti liječenju dok ne donesu nalaze pretraga, napisala je Splićanka

Nezadovoljna Splićanka čiji su podaci poznati redakciji Dalmacija Danas izrazila je nezadovoljstvo povodom organizacije zdravstvenog sustava na Odjelu onkologije KBC-a Split. Kazala je da nema nikavih primjedbi na rad liječnika spomenute ustanove, već da je prije svega nezadovoljna prevelikim i dugim listama čekanja bolesnika.

Ogorčena cijelom situacijom obratila se Ministarstvu zdravstva, piše Dalmacija Danas.

– Ministre Beroš, pišem Vam kao “ćer” svog oca, onkološkog bolesnika, kojem je prije 6 godina dijagnosticiran karcinom debelog crijeva od kojeg se uz pomoć vrhunskog splitskog tima liječnika uspio izliječiti. Nažalost, prošle godine mu je dijagnosticiran novi karcinom – karcinom mjehura. Nakon mjeseci i mjeseci čekanja zbog korona strke, čekanja na preglede, razgovore, konzultacije s doktorima, napokon se liječi na splitskog onkologiji čijem timu vjerujem.

No, ne znam je li znate, odnosno, jeste li ikada vidjeli kolika horda ljudi čeka red na tom odjelu? Koliki broj pacijenata ima svaki doktor koji se nastoji posvetiti svakom bolesniku? Znate li da se na tom odjelu čeka satima?

Svatko bi što prije došao na red, jer je svakome jednako hitno. Svakome se, ministre, živi. Svatko se na tom odjelu bori. Jer da je suprotno, onda ne bi ni dolazili tamo. Žao mi je što u medijima nijednom nisam vidjela da ste obišli taj odjel, pa makar i u svrhu predizborne kampanje.

Onkološki pacijenti su prije imali prednost upisa na kontrolna snimanja. Sada toga više nema. Čekaju kao i svi drugi. Kada i AKO dođu na red. Doktore, znate da je jednom takvom pacijentu vrijeme SVE. Nedopustivo je da čovjeku kojega rak izjeda kažete da su mjesta popunjena i da se vrati sljedeći mjesec. Čovjeku s jednom, dvije ili više uputnih dijagnoza. Čovjeku koliki god bio. Čovjeku kojeg je prokleto strah.

On možda nema vremena do sljedećeg mjeseca. On možda sljedeći mjesec neće moći čekati ispred centralnog šaltera u nadi da će netko od svog snimanja odustati. Također, znam da postoje privatne poliklinike gdje pacijent odmah može doći na red, ali znate li koliko hrvatskih građana nema novca za platiti privatno snimanje? A govorimo o jednako hitnim slučajevima.

Apeliram na Vas kao čovjeka, doktora i stručnjaka da pomognete ljudima u nevolji. Ljudima koji žele živjeti. Ljudima koji ne mogu pristupiti liječenju dok ne donesu nalaze pretraga. Ljudima kojima se čini da nemaju sreće. Bolesnicima koji žele ozdraviti.

Ti bolesnici ne mogu i ne smiju čekati. Tim ljudima se ne smiju zatvoriti vrata pred nosom. Te ljude se ne smije otpisati. Neovisno o dobi svakog pojedinog pacijenta valja prije svega voditi računa o tome da je to nečiji član obitelji – tata, mama, suprug ili supruga, brat ili sestra. Voljena osoba. Čovjek koji zna da je bez zdravlja sve materijalno jedno veliko ništa. Jer bolest ne bira – napisala je ogorčena splićanka u dopisu Ministarstvu zdravstva RH.

Komentara 16

CA
canon60
15:41 05.09.2020.

Moja 87-godišnja majka je dobila termin za pregled štitnjače za 16 mjeseci. I sad majko idi lijepo u privatnu kliniku ( termin za 2 dana) i istresi dobar dio svoje teško stečene mirovine samo za pregled a da ne govorimm o dodatnim uslugama. Srećom pa joj to mogu priuštiti inače bi bila izgubljena kao mnoštvo njoj sličnih. Tko je tu lud ? Koga farbaju ti banditi u foteljama dok se vozikaju u skupim limuzinama?

DU
Deleted user
15:56 05.09.2020.

Ovo je pravi problem hrvatskog zdravstva a ne korona nema doktora medicinskih sestara hitnih službi što je naj gora neki su pokupovali diplome i takvi možda i rade u zdravstvu?

DU
Deleted user
17:01 05.09.2020.

Puno će onkoloških pacijenata umrijeti jer je eto corona daleko bitnija... Gospodo koronaši: da li je to ta vaša navodna humanost po kojoj je svaki život važan - a posebno vaš vlastiti???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije