Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

OESS: Rusija više ne može biti mirovni posrednik u Južnoj Osetiji

09.08.2008.
u 18:44

Ruska vojna intervencija znači da ta zemlja više ne može biti posrednik između dviju strana u sukobu u Južnoj Osetiji, izjavio je u subotu u Helsinkiju predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnos i suradnju (OESS) finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb.

"Rusija je trenutno jedna od strana u sukobu, a ne posrednik, i to treba imati na umu kada nastupi primirje i počnu mirovni pregovori", rekao je Stubb, predsjedavajući tom organizacijom koja okuplja 56 država. "Jasno je da nema povratka na staro", naglasio je.

Ruske snage ušle su u petak u Južnu Osetiju, nekoliko sati nakon što je Gruzija pokrenula opću ofenzivu kojoj je cilj vratiti pod svoju kontrolu pokrajinu koja se odmetnula u ratu početkom 90-tih godina prošlog stoljeća.

Mirovne snage od 500 vojnika iz Rusije, Gruzije i Sjeverne Osetije nadzirale su primirje u toj regiji koje je prekinuto ovoga tjedna.

Stubb je najavio da će u ponedjeljak otputovati u Gruziju na sastanak s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem, a potom u Moskvu na razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Očekivanja od brzog rješenja krize u Južnoj Osetiji treba držati na minimumu, rekao je. "Na ljestvici od jedan do deset, mi smo na dva", dodao je Stubb. "Ovo je rat, nema nikakve sumnje. Nema nikakva razloga da ga nazivamo drugačije", zaključio je.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije