Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAVA KARTA

Od sutra promjene u Njemačkoj: Širi se krug radnika koji mogu lakše doći raditi u tu zemlju

Njemačka
Foto: Annette Riedl/DPA/PIXSELL
1/3
31.10.2023.
u 09:07

Velike promjene trebale bi stupiti na snagu u ožujku 2024. kada bi radnici trećih zemalja trebali moći ući u zemlju nakon podnošenja zahtjeva za vizu i raditi dok se njihove stručne kvalifikacije ne priznaju

U Njemačkoj na snagu od 1. studenoga stupaju promjene zakona o useljavanju kvalificiranih radnika koje će omogućiti ''lakši put'' visokokvalificiranim akademicima, magistrima i onima sa specijalističkom akademskom diplomom. Plava karta je boravišna dozvola koja kvalificiranim radnicima iz zemalja izvan EU uvelike olakšava ulazak na lokalno tržište rada. Ova promjena zakona uvelike će olakšati rad tvrtkama koje se bore s nedostatkom kvalificiranog radnog osoblja, piše Fenix magazin

Novim zakonom snižavaju se dosadašnje razmjerno visoke granice minimalnih plaća. Umjesto dosadašnjih 58.000 eura bruto (odnosno oko 45.500 eura za tzv. bottleneck zanimanja), radnici iz zemalja izvan EU od studenog će morati dokazati da godišnje zarađuju oko 15.000 eura manje.

VEZANI ČLANCI: 

Velike promjene trebale bi stupiti na snagu u ožujku 2024. kad bi radnici trećih zemalja trebali moći ući u zemlju nakon podnošenja zahtjeva za vizu i raditi dok se njihove stručne kvalifikacije ne priznaju. To do sada nije bilo moguće, bilo je potrebno oko godinu dana da se izvana dobije viza i radna dozvola za Njemačku.

EU plava karta olakšava zapošljavanje visokokvalificiranih državljana trećih zemalja u Europi. Vrijedi za sve zemlje osim Irske i Danske. Za plavu kartu EU morate dostaviti dokaz o zaposlenju u Njemačkoj sa zakonskom minimalnom plaćom. Za deficitarna zanimanja primjenjuje se donja granica minimalne plaće, odnosno za inženjere, znanstvenike iz područja prirodnih znanosti, matematičare, IT-stručno osoblje te medicinske radnike. 

VIDEO Koliko zarađuju hrvatski liječnici u Njemačkoj? Ovisno o iskustvu i do 11 tisuća eura

Ključne riječi

Komentara 1

TR
tratincica68
09:43 31.10.2023.

Iz jednog roblja u hr u drugo roblje u njemacku kao i u ostatku evrope.nebi hvala.amerika je bolja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije