Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJSKA POJAČANJA

Novi policajci u Zagrebu već na ulici, a nisu se ni raspakirali

Zdravko Hasan, Mate Budimir i Mario Andrić
Foto: Renato Branđolica
27.10.2008.
u 17:32

Nakon što su brutalno ubijeni Ivana Hodak, Ivo Pukanić i Niko Franjić, panika se uvukla u zagrebačke policijske redove. Na hitan poziv šefova PUZ-a u metropolu je u 10 ujutro stiglo 250 pripadnika prometne, interventne i temeljne policije iz svih dijelova Hrvatske.

Posao je posao
Cilj je pomoći zagrebačkim kolegama u prevenciji nasilja i kriminala, te, kako je rekla glasnogovornica PUZ-a Aleksandra Ljuba, vratiti Zagrepčanima nedavno izgubljeni osjećaj sigurnosti.

Čim su “policajci gosti” stigli u Policijsku akademiju u zagrebačkoj Dubravi, obavili su razgovor sa šefovima PUZ-a u koji su im nakon ispunjavanja formalnosti objasnili njihove nove dužnosti. Već dva-tri sata nakon toga bili su na novim radnim mjestima, raspoređeni po zagrebačkim gradskim četvrtima.

Video: Ivana Čičak

U prvu policijsku postaju u središtu grada došli su Zdravko Hasan, 36-godišnjak iz postaje u Vrbovskom. Ondje je radio dvanaest godina u temeljnoj policiji. U petak su mu javili premještaj u metropolu. Nije se bunio jer, kako kaže, posao je posao, svugdje je isto.

– Poziv me nije iznenadio budući da znamo kakva je trenutačna sigurnosna situacija u Zagrebu. Vjerujemo da zagrebačkim kolegama možemo pomoći da se stanje sigurnosti popravi – kazao je Hasan dodavši da se u Policijskoj akademiji, u kojoj će biti smješteni, još nisu ni raspakirali. S njim su iz Vrbovskog stigla još dvojica kolega, od kojih je jedan iz prometne policije.

Policajac Mario Andrić, 27-godišnjak, u metropolu je stigao iz Poreča gdje je radio posljednjih sedam godina također kao pripadnik temeljne policije.

Snalazi se u Zagrebu
– Bio sam u Zagrebu na Akademiji tako da se snalazim u gradu – kaže Andrić, koji poput kolege Hasana kaže da mu je svejedno gdje radi, jer posao je uvijek isti.


Foto: Renato Branđolica

Mariju i Zdravku domaćin u Prvoj policijskoj postaji u središtu grada je bio Mate Budimir, temeljni policajac iz te postaje. Optimističan i sretan zbog novog pojačanja kazao je:

– Presretan sam što su kolege stigli! Mnogi imaju puno iskustva na terenu tako da će nam sigurno olakšati posao. Nama nedostaje ljudi, tako da ovo mora polučiti dobre rezultate – kazao je 25-godišnji Budimir. Nerealno je, kaže, očekivati da se Zagrepčani nakon dva dana ponovno osjećaju sigurno jer je za to potrebno više vremena.

Na pitanje novinara koliko će dugo 250 pripadnika policije ostati u Zagrebu, Aleksandra Ljuba kratko je odgovorila: “Dulje vrijeme”, no nije precizirala točan vremenski period.


Plaća im se samo smještaj

Ravnatelj policije Vladimir Faber izjavio je da neće biti većih troškova vezanih uz boravak 250 policajaca u Zagrebu. – Oni dobivaju svoje plaće u matičnim policijskim postajama, a naš trošak se svodi samo na smještaj u policijskoj akademiji koji iznosi oko 100 kuna po danu za jednu osobu - rekao je. Atmosfera u Zagrebu je napeta. Ubojstvo Ivane Hodak šokiralo je građane, ali nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića strah se još više pojačao. Većina se ne boji da će biti metom mafije, jer kažu, s njima nemaju veze, već se plaše da u obračunu kriminalaca ne bi završili kao kolateralne žrtve.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije