Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICA RATA

Njemački ministar zavapio građanima: Ovo morate činiti da prestanemo biti ovisni o Rusiji

Foto: pixabay
1/2
15.04.2022.
u 08:16

Habeck je rekao da bi Njemačka mogla postati manje ovisna kad bi građani smanjili potrošnju energije, predlažući korištenje vlaka ili bicikla umjesto vožnje automobilima kad god je to moguće

Nijemci bi trebali početi štedjeti energiju kako bi postali neovisniji o ruskim fosilnim gorivima, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, dok najveće europsko gospodarstvo traži načine za smanjenje uvoza plina i nafte iz Rusije kao odgovor na rat u Ukrajini.

Uz sve više smrtnih slučajeva civila u Ukrajini usred ruske invazije, Njemačka je pod pritiskom da prekine uvoz ruskog plina i nafte jer kritičari kažu da ti prihodi Moskvi osiguravaju ključna sredstva za vođenje rata.

Moskva svoju invaziju na Ukrajinu opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju".

Foto: Fabian Sommer/DPA/PIXSELL

Habeck je rekao da bi Njemačka mogla postati manje ovisna kad bi građani smanjili potrošnju energije, predlažući korištenje vlaka ili bicikla umjesto vožnje automobilima kad god je to moguće. "Svaki kilometar koji se nismo prevezli doprinos je smanjenju ovisnosti o ruskim izvorima energije. Time također štitimo klimu", rekao je Habeck u intervjuu za Funke Media Group.

Habeck je rekao da je smanjenje individualne potrošnje energije za 10 posto moguće, dodajući da poslodavci mogu pridonijeti nudeći radnicima mogućnost rada od kuće gdje god je to moguće. "Gdje god je to moguće, opet bi se moglo raditi od kuće jedan ili dva dana u tjednu – u početku na dobrovoljnoj bazi", rekao je.

 

Komentara 42

BI
Biouskoli91
09:14 15.04.2022.

Uvijek politicari pumpaji glave da su 'mali ljudi' krivi, i o njima ovisi sve. A kad ono, industrija koristi 70%+ tih resursa. Mogli ste isto tako reci - da ne budemo ovisni o Ruskim resursima, ajmo preci na Americke, ii ovisiti o njima, za samo 3x vecu cijenu. Ali to je OK, jer je Amerika demokratska, i kad oni vode ratove to je da 'dovedu demokraciju'.

ED
edgar2
09:02 15.04.2022.

Njemačka nikad neće biti energetski neovisna i morat će uvoziti energiju...Čak ni i iz obnovljivih izvora...jer nema dovoljno resursa i pogodnih klimatskih uvjeta za to...Sada 80% energetskih potreba čine goriva za grijanje te za prijevoz i transport...

Avatar @proma-trač
@proma-trač
08:44 15.04.2022.

Ministar priča gluposti. Najveći potrošač plina, preko 70%, je upravo njemačka industrija. Izgleda da će idući potez ministra biti obavezna sobna dinamo-bicikla za svako kućanstvo, pa onda koliko okrećeš toliko će ti biti svijetlo i toplo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije