Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neuspjeli pregovori

'Nismo mi ničija svojina i ne mogu oni raspolagati nama kako misle'

kosovo zastava
Jens Kalaene/DPA/PIXSELL
05.04.2013.
u 15:27

Skupštinski zastupnici sa sjevera Kosova od međunarodnih predstavnika zatražili su da, u skladu sa svojim mandatom, osiguraju mir i sigurnost za sve Srbe i nealbance

Nakon neuspjele runde pregovora u Bruxellesu, na sjeveru Kosova je napeto i tamošnji Srbi se pripremaju na moguću intervenciju kosovske policije i međunarodnih snaga čije su potrojbe na Kosovu kako bi, strahuju oni, na silu instalirali kosovsku vlast i na sjeveru gdje su Srbi u većini i okrenuti Beogradu. Skupštinski zastupnici sa sjevera Kosova od međunarodnih predstavnika zatražili su da, u skladu sa svojim mandatom, osiguraju mir i sigurnost za sve Srbe i nealbance te su izrazili očekivanje da će se međunarodne snage sigurnosti uzdržati od jednostranih poteza i blagovremeno spriječiti svaki pokušaj prištinskih vlasti da nasilnim akcijama ugroze mir

i sigurnost na Kosovu, pišu Večernje novosti i dodaju kako je "povodom otvorenih prijetnji iznešenih u pojedinim medijima i najava moguće nasilne integracije sjevernog dijela Kosova u tzv. kosovsku državu", predsjednik općine Zubin Potok, Slaviša Ristić poručio vlastima u Prištini, američkoj administraciji i Bruxellesu neka znaju da "Srbi sa Kosova nisu ratni plijen Albanaca koji su dobili 1999.".

- Nismo mi ničija svojina i ne mogu oni raspolagati nama kako misle. Mi smo svoji, živimo na svojoj zemlji i nitko nema pravo primjenom sile mijenjati taj naš status - rekao je Ristić i poručuje kontingentu američkih vojnika za specijalne namjene koji su trebali ići u Afganistan, ali su raspoređeni na Kosovo na šest mjeseci, kako su "dobrodošli ukoliko žele očuvati mir i sigurnost svakoga tko živi na ovim prostorima".

 - Ako im je namjera silom pokušati instalirati kosovske institucije na teritoriju općina sjevernog Kosova bit će smatrani kao okupacijska sila i mi ćemo se prema okupacijskoj sili ponašati kako zaslužuju - pojasnio je Ristić. Srpski mediji prenose izjavu Srbina sa sjevera Kosova koji se predstavio konspirativnim imenom Toma, kako su pripadnici civilne zaštite već organizirani i u manjim skupinama su raspoređeni na važnim punktovima uz prometnice i raskrižja gdje osmatraju i odmah uzbunjuju narod ako primjete dolazak kosovske policije i vojnih snaga s namjerom "instaliranja prištinske vlasti na sjeveru Kosova".

Srpska sigurnosna agencija BIA ima podatke kako albanski teroristi najozbiljnije pripremaju napad na Srbe na sjeveru Kosova, tvrdi Informer pozivajući se na svoj izvor.

- Postoje informacije da se na teritoriju Srbice spremaju terorističke jedinice koje bi u svibnju krenule na sjever. U prištinskim krugovima se uveliko spominje termin "Sjeverna oluja"”, kao ime akcije tijekom koje treba zauzeti srpski sjever Kosova – navodi izvor Informera i dodaje kako Albanci u planiranju ove operacije imaju i pomoć "umirovljenih časnika SAD".

>>R. Stiner: Srbi moraju prihvatiti da je Kosovo izgubio Milošević

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije