Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARK Stablo posvađalo općinske vijećnike

Nema mjesta za zaštićeni ginko u Donjoj Dubravi

27.03.2009.
u 17:31

Stari i devastirani park u središtu Donje Dubrave bit će u cijelosti obnovljen, a sve postojeće drveće zamijenit će se novim nasadima.

Drvo iz mezozoika
Tako je većinom glasova odlučilo Općinsko vijeće Donje Dubrave. I sad će se prionuti poslu, no ne bez otpora.

- Nitko neće moći reći da je to politički hir, već je to dugogodišnja nasušna potreba za što je u proračunu općine izdvojeno 110.000 kuna, a dodatnih 90.000 je nastalo jer se u park namjerava uvesti rasvjeta, postaviti klupe i tlakovci - rekao je općinski načelnik Marijan Varga (HNS). Svoje su mišljenje dali Odbor za zaštitu prirode i turizam, Odbor za uređenje mjesta Župni ured i predstavnici mjesne Zaštitarsko ekološke udruge Senjar.

- Rušenjem će tako biti obuhvaćeno i stablo ginka bilobe koje je od 1995. godine proglašeno i zaštićeno spomenikom parkovne arhitekture, kao izuzetno zaštićeno pojedinačno stablo koje na zemlji datira još iz doba mezozoika - upozorio je Goran Čižmešija, osnivač udruge. Protiv odluke su bili i hadezeovci Dragutin Mikulan i Darko Horvat, predsjednik Vijeća. Nezavisni vijećnik Josip Sabol, ujedno i predsjednik Odbora za uređenje mjesta, ekolozima je poručio da prestanu podbadati!

- Ako im je već stalo do ginka, dajmo im parcelu pa neka ga zasad i njeguju - poručio je.

Otvorenje u svibnju
Mijo Punčikar (HNS) je pak zaključio da drvo treba poštivati, no ako se ne uklapa treba ga - srušiti.

- Kak bu to zgledalo da stari ginko strši među mladicama? - pita. Park će nositi ime Nikole Zrinskog, a otvorenje je najavljeno za početak svibnja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije