Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobunjena Korzika

Ne odustaju od proširenja autonomije: 'Ovo je Macronova povijesna prilika'

08.02.2018.
u 09:24

Iz Pariza upozoravaju kako bi popuštanje sada dugoročno moglo rezultirati francuskim slučajem “Katalonija”.

Dvodnevni posjet Korzici francuskog predsjednika Emmanuela Macrona okarakteriziran je kao jedan od najtežih i najkompleksnijih u dosadašnjem mandatu, ne samo zbog vječitog sukoba na relaciji Pariz-Ajaccio već i zbog trenutka u kojem korzikanski nacionalisti u Kataloncima vide primjer za svoju mogućnost puta prema neovisnosti.

Iako je Macron prilikom dolaska na Korziku zauzeo čvrst stav kako nema pregovaranja oko puštanja korzikanskih političkih zatvorenika, jasno je kako francuskom predsjedniku ne odgovara nestabilnost “pobunjenog” otoka kojim vladaju nacionalisti, te će u budućnosti morati postići dogovor kojim bi Korzikanci dobili veći status autonomije od onog kojeg imaju danas.

1/6

O neodvojivosti Korzike od francuskog kopna Macron je govorio prilikom odavanja počasti ubijenom prefektu Claudeu Erignacu kojeg je prije točno dvadeset godina usmrtio korzikanski nacionalist Yvan Colonna. Colonna za to služi doživotnu zatvorsku kaznu, a Macron je, između ostalog, mislio i na njega kada je rekao da za takve “nema zaborava i amnestije”. Ipak, dodao je kako je svjestan da Korzici mora ponuditi budućnost, koja ipak ne predviđa izlazak iz okvira Francuske Republike.

Gilles Simeoni i Jean-Guy Talamoni, čelnici koalicije Pè a Corsica (Za Korziku), koji vladaju otokom, kazali su pak kako je Macron prošlog mjeseca u Parizu odbio sve njihove prijedloge vezane uz autonomniji status otoka te kako takav stav Pariza zasigurno neće dovesti do poboljšanja odnosa dviju strana.

– Nastavak ignoriranja naših težnji za samostalnošću od Pariza rezultirat će samo povratkom nasilja na otoku. Gospodin Macron ima povijesnu priliku i mogućnost napustiti dosadašnju logiku konflikta – kazao je Simeoni.

Korzikanski nacionalisti za otok s kojeg potječe Napoleon traže specijalni status u francuskom ustavu i širu autonomiju. Također traže i izjednačavanje francuskog i korzikanskog jezika, kao i oslobađanje političkih zatvorenika te zakon koji bi onemogućio ne-Korzikancima kupnju nekretnina najmanje pet godina. S druge pak strane, bivši francuski premijer Manuel Valls kaže da će Korzikanci ako im se sada prihvate zahtjevi, za 15 godina tražiti neovisnost po uzoru na Kataloniju.

Komentara 1

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
10:29 08.02.2018.

Bravo Korzi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije