Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVIO SNIMKU

VIDEO Macron 'polomio jezik': Rang - diqiu - zaici - weida

Macron i Jinping
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
09.01.2018.
u 12:09

Lingvističke napore francuskoga predsjednika koji su se, pokazalo se u službenom govoru, isplatili, pozdravili su članovi kineskih društvenih mreža.

Prije govora koji je održao u kolijevci kineske civilizacije, gradu Xingu u ponedjeljak u sklopu službenog posjeta Kini, francuski predsjednik Emmanuel Macron imao je brzu poduku iz mandarinskog kako bi rečenicu tom dijalektu uklopio u svoje izlaganje, a 'pothvatom' se pohvalio u video-snimci koju je objavio na Internetu.  

"Učinimo naš planet opet velikim i lijepim", rečenica je koju je izgovorio najprije na francuskom, a potom na kineskom u prostorima francuskog veleposlanstva. 

U video snimci koju je sam postavio na internetske stranice, francuski predsjednik vježba mandarinski uz pomoć prevoditelja, mučeći se pritom s izgovorom i stankama. 

"Rang - diqiu - zaici - weida", najprije izgovara, a potom pita prevoditelja: "Dakle, u kojem ću trenutku udahnuti?"

"Rang, to se izgovara kao Jean, jel' da?", nastavlja s pitanjima, dok ga šminkerica priprema za izlazak na podij. 

Rečenica je preinačeni slogan Donalda Trumpa "Učinimo Ameriku opet velikom", koji je Macron i ranije koristio. Poznato je da je Trump Ameriku odlučio povući iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, što je jedna od glavnih tema njegova posjeta Kini. 

Lingvističke napore francuskoga predsjednika koji su se, pokazalo se u službenom govoru, isplatili, pozdravili su članovi kineskih društvenih mreža. 

"Predsjednik Macron uistinu se jako potrudio", hvali ga jedan korisnik na mreži Weibo, dodajući da je rečenica na mandarinskom odraz njegove "čvrste volje" da svoju filozofiju zaštite okoliša provede u djelo. 

Pogledajte i galeriju: Brigitte Macron ponovno je iznenadila, pogledajte što je odjenula za posjet zoološkom vrtu

Macron i Jinping
1/6

Komentara 1

TA
Tajmik
17:55 09.01.2018.

Kako taj francuz moze da sjedi na dvije stolice.....ili je dobar sa Kinom ili sa Amerikom???????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije