Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inspekcija utvrdila

NE Krško: Pronađena mehanička oštećenja gorivih šipki

krško
PIXSELL
12.10.2013.
u 16:33

Trenutno teče ultrazvučna inspekcija svih gorivih elemenata koji će se vratiti u reaktor, te paralelno detaljni pregled ostalih konstrukcijskih dijelova reaktora, da bi se ustanovili uzroci oštećenja, izvijestili su iz NE Krško

Nakon izvedene inspekcije gorivih elemenata pronađena su mehanička oštećenja gorivih šipki tri goriva elementa, izvijestili su iz Nuklearne elektrane Krško.

\"Proteklih mjeseci su u radu bile izmjerene specifične aktivnosti radioaktivnih čestica u primarnom hladiocu ispod 3 posto dopuštene vrijednosti, što je pokazatelj slabljenja integritete pojedinih gorivih šipki. Jer su te vrijednosti bile daleko ispod dozvoljenih, na podrobniji pregled i ocjenu stanja goriva se je moglo pričekati do remonta. Slično slabljenje integriteta se događalo i u prošlosti ali su bila otkrivena samo manja oštećenja. Razloga za slabljenje integriteta goriva može biti više i nakon svakog remonta utvrđuje se zajedno sa dobavljačem goriva tvrtkom Westinghouse.

Trenutno teče ultrazvučna inspekcija svih gorivih elemenata koji će se vratiti u reaktor, te paralelno detaljni pregled ostalih konstrukcijskih dijelova reaktora, da bi se ustanovili uzroci oštećenja. Bit će izvedena detaljna analiza svih mogućih uzroka i izvedeni preventivni posezi za osiguranje cjelovitosti nuklearnog goriva u budućem radu.

Kao dodatno pojašnjenje recimo, da je goriva šipka osnovni element nuklearnog goriva u reaktoru. 235 takvih gorivih šipki povezano je u gorivi element, u reaktoru je ukupno 121 gorivi element. U ovogodišnjem remontu planiramo zamijeniti 56 takvih elemenata. Goriva šipka je metalna cjevčica promjera oko jednog centimetra. U nju su uložene tablete s uranom. Ako takva palica dobro ne brtvi ili je oštećena, radioaktivne tvari ulaze u vodu primarnog kruga. Tu vodu se u radu stalno čisti preko posebnih filtera, tako da nema nepotrebnih ispusta radioaktivnosti u sekundarni krug i dalje u okoliš\", stoji u priopćenju.

>> Kako se zaštititi od ionizirajućeg zračenja?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije