Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ženska mreža:

'Nacrt novog zakona diskriminira sve žene koje žele potomstvo'

oplodnja
Dalibor Urukalović/Pixsell
20.04.2012.
u 13:32

Ženska mreža optužuje Vladu da unatoč obećanjima da će ispraviti nepravdu i omogućiti svim ženama medicinsku oplodnju bez diskriminacije, bilo da se liječe od neplodnosti ili ne, to nije učinila

Nacrt zakona o medicinski pomognutoj oplodnji diskriminira sve žene koje žele potomstvo, a nisu udane, u izvanbračnoj vezi ili neplodne, tvrde u Ženskoj mreži. Optužuju Vladu da unatoč obećanjima da će ispraviti nepravdu i omogućiti svim ženama medicinsku oplodnju bez diskriminacije, bilo da se liječe od neplodnosti ili ne, to nije učinila.

– Medicinski pomognuta oplodnja nije samo metoda za liječenje neplodnosti, nego i pomoć ženama bez partnera i ženama koje žive u istospolnim zajednicama da dobiju dijete. Nacrt zakona diskriminira sve žene koje žele potomstvo, a nisu udane, u izvanbračnoj vezi ili neplodne – piše u izjavi Ženske mreže u kojoj ističu i da u brojnim državama žene imaju pravo na postupak MPO neovisno o njihovoj plodnosti, a s obzirom na obveze koje je preuzela ratifikacijom međunarodnih dokumenata, to bi trebala učiniti i Hrvatska. Također, navode, prijedlog zakona uskraćuje pravo na medicinsku oplodnju i osobama koje su promijenile spol.

Zakon o ravnopravnosti spolova, podsjećaju, izrijekom brani diskriminaciju na temelju bračnog ili obiteljskog statusa i spolne orijentacije, a Zakon o suzbijanju diskriminacije zabranjuje diskriminaciju na temelju rodnog identiteta. Novi prijedlog, kažu, nije u skladu ni s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava ni s Ustavom RH. Ženska mreža najavljuje amandmane na zakonski prijedlog.

Komentara 12

DU
durica
14:04 20.04.2012.

Te u Ženskoj mreži jednostavno su nepodnošljive u svojoj samoživosti - bore se pravo svake žene na dijete, koje nije prirodno pravo i uvijek je bilo žena bez djece, ne zanima ih koliko bi to koštalo sve nas a o moralnim i etičkim dubiozama da se i ne govori. Na primjer, uopće se ne zna njihov odnos prema tome da li reći ili ne djeci da ne žive s biološkim roditeljem ili roditeljima. Ako im društvo mora omogućiti trudnoću, onda pitanje o odnosu prema tome što reći djeci također mora biti pitanje i odgovornost društva, a ne njihovo osobno pravo kao roditelja.

OB
-obrisani-
14:17 20.04.2012.

Vidi se da ideja gomili smeća ne manjka , uslijed ove krize gdje ljudi nemaju ni za osnovne ijekove za preživljavanje skupina baba bi da svaka žena može imati dijete, kao da u državi nemamo dovoljno samohranih kravica sa teladii koje uredno dobivaju novčanu potporu države . Ono što je nekada bila neviđena sramota za gomilu smeća je danas čast i dostojanstvo. S obzirom da se ženama sve omogućava i povlađuju sigurno će i za ovu glupost dobiti novac , bolje ga dati raznim dro_ljama sa kojima nitko neće imati djecu , nego da se da poštenim i vrijednim ljudima u ovoj državi .

Avatar Vuglec
Vuglec
13:58 20.04.2012.

Evo ženska mreža se zalaže za pravo svih žena na medicinski potpomognutu oplodnju, čak se zalaže da to pravo imaju i osobe koje promijene spol! Dakle svi po njima mogu imati djecu žene, lezbijke, transvestiti, jedino ništa ne kažu zaa očeve, kojima nadležne institucije u kojima je rodna zastupljenost 90 % u korist žena, otimaju njihovu djecu. Pod nadležnim institucijama mislim na centre za socijalnu skrb i sudove. Dakle, što ćemo sa diskriminacijom djece i očeva od strane djelatnica tih institucija!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije