Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u egiptu

Muslimansko bratstvo pokušava osvojiti predsjedničke izbore

'epa03063578 Pro-Mubarak protesters shout slogans and hold pictures depicting the former Egyptian President Hosni Mubarak during his trial, outside Police Academy in Cairo, Egypt, 17 January 2012. For
'KHALED ELFIQI'
22.05.2012.
u 13:24

Izbori u Egiptu počinju u srijedu, a predstavljaju posljednju fazu demokratske tranzicije koju nadgleda vojska koja je preuzela kontrolu nad državom nakon što je Mubarak svrgnut

Egipatsko Muslimansko bratstvo u nedjelju je okupilo mnoštvo pristaša u posljednjem pokušaju prikupljanja glasova za svog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima. Mohamed Mursi uzdanik je Muslimanskog bratstva na sutrašnjim izborima, a poduprli su ga mnogi islamski propovjednici pa i sportske zvijezde, ali na kraju njegov uspjeh ovisit će samo o njemu, odnosno o tome kako su ga glasači doživjeli u usporedbi s protukandidatima među kojima su jedan islamist te bivši suradnik bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

Prema prošlotjednoj anketi koja je objavljena u medijima Mursi ima najmanju podršku građana, ali nadu mu daje činjenica da se 37 posto Egipćana još nije odlučilo za koga će glasovati.

Izbori u Egiptu počinju u srijedu, a predstavljaju posljednju fazu demokratske tranzicije koju nadgleda vojska koja je preuzela kontrolu nad državom nakon što je Mubarak svrgnut s mjesta predsjednika u veljači prošle godine. Generali koji trenutačno vode Egipat obećali su da će predati vlast izabranom vođi do 1. srpnja.

I drugi predsjednički kandidati pokušali su u nedjelju pridobiti naklonost glasača dajući televizijske intervjue i održavajući novinske konferencije, ali Muslimansko bratstvo najbolje je organiziralo svoje posljednje predstavljanje građanima Egipta, donosi Reuters.

Mursi je u predsjedničku utrku ušao kao rezerva nakon što je prvi kandidat Muslimanskog bratstva diskvalificiran, ali pitanje je koliko je uspio promijeniti mišljenje javnosti koja ga smatra dosadnim činovnikom kojemu nedostaje karizma pravog vođe.

Mursijevi su najjači protukandidati Ahmed Shafiq, bivši zapovjednik ratnog zrakoplovstva i premijer tijekom prošlogodišnjih prosvjeda te Amr Moussa, bivši ministar vanjskih poslova i čelnik Arapske lige. Egipatska javnost uvjerena je da će uz Mursija upravo ovaj dvojac osvojiti najviše glasova na izborima iako uz njih ima još pet predsjedničkih kandidata.

Komentara 7

OB
-obrisani-
16:14 22.05.2012.

Mladen Bajić na potezu: \'Tomislav Nikolić u Baranji 1991. pobio desetak civila?\' http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=21782:mladen-baji-na-potezu-tomislav-nikoli-u-baranji-1991-pobio-desetak-civila&catid=1:politika&Itemid=9

Avatar almaminjo
almaminjo
17:08 22.05.2012.

e taj fanatizam posljedica je sve većeg zapadnog iskorištavanja istoka

DU
Dugopamti
14:27 22.05.2012.

Demokratski revolucionari koji su skinuli prethodnog diktatora nisu ni sanjali da će sad dobiti fanatičnu religioznu diktaturu a trebali su jer su već vidjeli što se dešava u Tunisu. Nas se to tiče zato jer se vjerski fanatizam približava našim obalama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije