Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE OGRANIČENJA

Mještanima turističkog bisera je dosta: Žele smanjiti broj posjetitelja, zidom nakratko zaklonili pogled

THEMENBILD, Coronavirus Lock Down, Hallstatt
Foto: EXPA/ JFK
1/3
28.08.2023.
u 08:49

Stanovnici Hallstatta su u svibnju ove godine na najpopularnijem mjestu za fotografiranje nakratko podigli drveni zid koji je zaklanjao pogled na Alpe, u znak protesta protiv buke i prometa

Mještani austrijskog grada Hallstatta žale se zbog masovnog turizma. Hallstatt, koji se nalazi na popisu svjetske baštine, ima nešto više od 700 stanovnika, ali tijekom sezone i do 10.000 posjetitelja dnevno. Stanovnici zbog toga traže ograničenje broja dnevnih turista i zabranu turističkih autobusa nakon 17 sati. Iako je turizam bio dobar za gospodarstvo Hallstatta, neki mještani kažu da je posjetitelja jednostavno previše.

Hallstatt, sa svojim starim kućama na obalama alpskog jezera okruženog stjenovitim planinama, posljednjih je godina postao žarište turizma. Godine 2006. pojavio se u južnokorejskoj romantičnoj drami čime je povećao svoju popularnost u Aziji. Šest godina kasnije, u Kini je izgrađena replika grada, piše BBC

VEZANI ČLANCI:

Grad je jedno od najposjećenijih odredišta u Europi, a mještanima posebno smetaju izletnici koji pristižu u velikim autobusima. Naime, prije pandemije koronavirusa, Hallstatt je primao oko milijun posjetitelja godišnje.

Stanovnici su u svibnju ove godine na najpopularnijem mjestu za fotografiranje nakratko podigli drveni zid koji je zaklanjao pogled na Alpe, u znak protesta protiv buke i prometa. Nakon burne reakcije na društvenim mrežama, blokada je uklonjena. Tada je gradonačelnik Alexander Scheutz rekao da želi smanjiti broj autobusa koji prolaze kroz Hallstatt za trećinu.

VIDEO Hrvat skupo platio svoju odluku: 'Dvije minute parkinga 9,5 eura. Odlična reklama za hrvatski turizam'

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ZLO
ZLO
09:09 28.08.2023.

Neka turisti lipo pošalju lovu poštom, tako da ne moraju dolaziti i trošiti benzin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije