Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

EU donijela važne odluke; Objavljena fotografija preminule trudnice: 'Tijelo je pronađeno u zagrljaju supruga'

Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.10.2022.
u 23:21

Ukrajina je objavila da je više od 100 zatvorenica razmijenjeno s Rusijom u, kako se navodi, prvoj razmjeni samo žena s Moskvom nakon gotovo osam mjeseci rata

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u ponedjeljak će se sastati u Luxembourgu, a na dnevnom redu će se naći i odobrenje za novi paket vojne pomoći za Ukrajinu. Jutros su ponovo odjeknule eksplozije u Kijevu. Andrij Jermak, voditelj ureda predsjednika Zelenskog, napisao je kako su Rusi glavni grad Ukrajine napali dronovima kamikazama. Rusko ministarstvo obrane u nedjelju je objavilo da su ruske vojne snage odbile napredovanje ukrajinskih trupa u regijama Donjecku, Hersonu i Mikolajivu te su neprijatelju, kako piše u priopćenju, nanijele znatne gubitke, a u  Belgorodu su odjekivale eksplozije.

Tijek događaja:

23:19 - Čelnica ukrajinskog Centra za građanske slobode Oleksandra Matviichuk objavila je fotografiju žene za koju navodi da je poginula u napadima dronova u Kijevu.

- Ovo je Viktoriia. Danas je umrla u Kijevu. Njezine kolege pišu da je njezino tijelo pronađeno u zagrljaju voljenog supruga Bohdana, a s njima je u zgradi napadnutoj ruskim dronom bila i njihova mačka. Bila je trudna. Očekivali su dijete - navela je Matviichuk.


23:12 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naveo je kako se jutros dogodio "novi ruski teroristički napad" nakon kojeg su uslijedili "sati raščišćavanja i otklanjanja posljedica udara".

- Uspjeli smo vratiti 108 Ukrajinki. Ne zaboravljamo nikoga od naših ljudi – sve ih moramo vratiti. I sve ćemo ih vratiti. Što više ruskih zarobljenika imamo, to ćemo prije moći osloboditi naše heroje. Učinit ćemo sve za pobjedu Ukrajine. Vječna slava svim našim borcima!  - dodao je.


23:03 - EU je donijela odluku o pokretanju misije osposobljavanja 15.000 ukrajinskih vojnika, odobrila dodatnih 500 milijuna eura za nabavu oružja Ukrajini, te zaprijetila Iranu uvođenjem sankcije ako se utvrdi da Rusi koriste njihove dronove za napad na Kijev. Program osposobljavanja 15 tisuća ukrajinskih vojnika započet će sredinom sljedećeg mjeseca, na teritoriju EU-a.

Odluku su donijeli ministri vanjskih poslova država članica na sastanku u Luxembourgu. Donesena je bez suglasnosti Mađarske, odnosno mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sziijarto nije za to glasao nego je izišao iz dvorane dok se glasalo. S druge strane, Sziijarto je glasao za paket od 500 milijuna nove vojne pomoći Ukrajini.

Ministri su također razgovarali o navodnoj uporabi iranskih dronova za napade na Ukrajinu. Borrell je rekao da se sada prikupljaju dokazi i ako se te informacije pokažu točnima, EU je spreman uvesti dodatne sankcije.


19:58Oko 9000 ruskih vojnika i oko 170 tenkova razmjestit će se u Bjelorusiji kako bi se priključili novoustrojenoj vojnoj skupini dviju zemalja, priopćilo je u ponedjeljak bjelorusko ministarstvo obrane, dodajući da će dvije zemlje održati zajedničke vojne vježbe. Informacija o ustroju ove nove vojne snage koja bi bjelorusku granicu trebala braniti od ukrajinske prijetnje, objavljena je prošlog tjedna, u trenutku kada Rusija doživljava niz poraza u ofenzivi na Ukrajinu.

"Ukupan broj" ruskih vojnika "koji trebaju stići u Bjelorusiju je oko 9000", objavio je na Telegramu savjetnik bjeloruskog ministra obrane za međunarodnu vojnu suradnju Valerij Revenko. Po njegovim riječima, Rusija će u Bjelorusiju poslati i "oko 170 tenkova, oko 200 (drugih) oklopnih vozila i oko 100 komada oružja i minobacača kalibra većeg od 100 mm".

Ruske postrojbe bit će raspoređene na "četirima poligonima u istočnoj i u srednjoj Bjelorusiji", gdje će sudjelovati u vojnim vježbama, dodao je Ravenko.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je prošlog tjedna Poljsku, Litvu i Ukrajinu da pripremaju "terorističke" napade i "pobunu" u Bjelorusiji te je najavio raspoređivanje ove područne vojne skupine. Bjelorusija tvrdi da su te snage isključivo obrambene i namijenjene za osiguranje njezine granice.

Ljetos je Rusija najavila da će "idućih mjeseci" poslati Bjelorusiji rakete Iskander M koje mogu nositi nuklearne bojne glave i da će modernizirati njezine vojne zrakoplove.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pak optužio Moskvu da želi "uvući Bjelorusiju u rat" i zatražio je od G7 da na ukrajinsko-bjelorusku granicu pošalje međunarodnu promatračku misiju.

Premda Bjelorusija nije poslala svoje vojnike da se bore u Ukrajini, ustupila je svoj teritorij ruskim snagama koje se njime koriste kao pozadinskom bazom. Kijev drži da ruski zrakoplovi koji bombardiraju Ukrajinu polijeću iz Bjelorusije.


18:59 - Ukrajina je objavila da je više od 100 zatvorenica razmijenjeno s Rusijom u, kako se navodi, prvoj razmjeni samo žena s Moskvom nakon gotovo osam mjeseci rata.

- Iz zarobljeništva smo oslobodili 108 žena - naveo je na društvenim mrežama šef kabineta ukrajinskog predsjedništva Andriy Yermak.

Šef odcijepljene regije Donjeck Denis Pušilin potvrdio je razmjenu. Rekao je da je dogovorena razmjena 110 osoba, no da je dvoje odlučilo ostati u Rusiji.


18:52 - Njemačka obavještajna služba (BND) ocjenjuje da ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači nije pokrenuo rat samo protiv Ukrajine, nego je "objavio rat" protiv zapadnih demokracija, rekao je u Bundestagu direktor BND-a Bruno Kahl.

"Rat koji je pokrenut 24. veljače je objava rata protiv cijelog demokratskog zapadnog svijeta", a ne samo za ukrajinski teritorij, rekao je direktor BND-a Bruno Kahl pred parlamentarnim kontrolnim povjerenstvom u Bundestagu.

On smatra da bi rat, zbog činjenice da obje strane odluku traže na bojištu, mogao potrajati do duboko u sljedeću godinu. Kahl je ukazao na to da za BND napad na Ukrajinu nije predstavljao iznenađenje te da će Putin nastaviti upotrebljavati silu kako bi ostvario političke ciljeve.

"Kao i u Čečeniji, Gruziji, Siriji te na Krimu i Donbasu, Putin i u Ukrajini pokušava silom ostvariti svoje političke ciljeve", rekao je Kahl.

On je kritizirao ignoriranje upozorenja koje BND već godinama izdaje na temu ruske vanjske politike.

"Ono što je za nas rezultat profesionalnih obavještajnih aktivnosti šokiralo je veće dijelove javnosti što je pak rezultat prakse posljednjih godina da se ignoriraju upozorenja BND-a, a ukazivanje na realne prijetnje naziva stvaranjem panike i pametovanjem", rekao je direktor BND, organizacije zadužene za praćenje inozemnih aktivnosti koje bi mogle ugroziti njemački ustavni poredak.


18:50 - Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova, optužena za širenje lažnih vijesti o ratu u Ukrajini, napustila je zemlju nakon što je pobjegla iz kućnog pritvora, rekao je njezin odvjetnik.

Ovsjanikova je trenutno "pod zaštitom europske države", rekao je odvjetnik Dmitrij Zahvatov, no nije htio reći detalje jer bi "to moglo postati problem". 

Ovsjanikova je privukla pažnju svjetske javnosti u ožujku kad je upala u studio za vrijeme emisije uživo držeći plakat na kojemu je pisalo "Zaustavite rat" i "Lažu vam". Njezin prosvjed Kremlj je nazvao "huliganstvom".

Četrdesetčetverogodišnjoj novinarki određen je dvomjesečni kućni pritvor u kolovozu zbog prosvjeda u srpnju kad je stajala na riječnoj obali nasuprot Kremlja držeći plakat na kojemu je pisalo da je predsjednik Vladimir Putin ubojica, a njegovi vojnici fašisti.

Suočivši se s optužbom za širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci i kaznom do 10 godina zatvora, Ovsjanikova je u internetskoj objavi 5. listopada napisala da je pobjegla iz kućnog pritvora i da nema za što odgovarati. Otad se ne zna ništa o njoj.

Zahvatov je rekao da je otišla iz Rusije sa svojom kćerkom, a da joj je sin ostao u Rusiji. Nije htio reći gdje, no za Reuters je rekao "uskoro će sve biti objavljeno. Treba nam nekoliko tjedana".

Rusija je donijela nove zakone protiv diskreditiranja vojnih snaga i širenja namjerno lažnih informacija o njima 4. ožujka, osam dana nakon početka invazije na Ukrajinu.  


18:48 - Gradonačelnik Moskve rekao je da je vojna mobilizacija u glavnom gradu Rusije završena, dok je Sankt Peterburg smijenio tamošnjeg dužnosnika zaduženog za provođenje mobilizacije, što je najnoviji znak problema u provođenju nepopularne i kaotične mobilizacije za rat u Ukrajinu.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin zahvalio je Moskovljanima na njihovom patriotizmu. "Nadamo se da ćete se vratiti živi i zdravi, a za to ćemo se moliti", napisao je gradonačelnik Sobjanjin.Napomenuo je da se zborna mjesta u glavnom gradu zatvaraju u ponedjeljak poslijepodne i da pozivi za mobilizaciju upućeni muškarcima koji se još nisu odazvali više neće vrijediti. Oporbeni aktivisti skeptični se prema tim tvrdnjama.

Državna novinska agencija RIA izvijestila je da je guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov smijenio dužnosnika zaduženog za mobilizaciju, ali nije naveden razlog smjene.

Moskva i Sankt Peterburg, dva najveća ruska grada, tradicionalna su središta oporbe u zemlji, a posljednjih godina u njima se stalno održavaju najveći prosvjedi protiv Putina i rata.

Oporbeni aktivisti optužili su Sobjanjina za laganje, ističući da su muškarci još uvijek u opasnosti da budu mobilizirani. Marija Pjevčih, suradnica zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, napisala je na Twitteru da Sobjanjin nije okončano mobilizaciju.

"To su riječi na blogu, ne dajte da vas nasamari", napisala je Pjevčih.


14:51 - U studiju Večernjeg lista u ponedjeljak je gostovao vojni analitičar Ante Kotromanović, nekadašnji ministar obrane te zapovjednik u Domovinskom ratu. U svojoj analizi osvrnuo se na aktualnosti rata u Ukrajini, ruske napade na Kijev, bitke u Donjecku i kod Hersona, sve moćnije nalete ukrajinske vojske, nemoć ruske vojske te geopolitičku scenu koja se polako počela preslagivati.

VIDEO: Kotromanović: Rusi su pogubili sve konce, 'kamikazama' udaraju po civilima. Postoji samo jedan odgovor na taj teror

Više o tome što je rekao bivši ministar obrane, pročitajte OVDJE.


14:22 -  Anton Geraščenko objavio je snimku na kojoj se vide kijevski policajci koji pucaju na dronove i pokušavaju ih srušiti.

"Zato trebamo zračnu obranu", poručio je i ponovio da je riječ o iranskim dronovima.

Tu tvrdnju je ranije odbacio službeni Teheran, no dio ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije stava je da ako se pokaže da su to njihovi dronovi da se uvedu dodatne sankcije Iranu.  


14:15 - Ukrajinski telegram kanali objavili su danas snimku izvlačenja ruskog tenka T90A iz rijeke u kojoj je završio prilikom povlačenja u jednoj od ukrajinskih ofenziva proteklih mjeseci. Prema navodima uz objavu tenk je izvučen na području nedavno uspjele ofenzive oko Harkova. Ova inačica tenka T90 je u upotrebu u rusku vojsku ušla 2004. godine, a Ukrajinci se nadaju, nakon pregleda i potrebnih popravaka, koristiti ga u nekim daljnjim ofenzivama.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


13:47 -  Prema posljednjim podacima ukrajinskih vlasti, u ruskom napadu na Kijev poginulo je troje ljudi.

“U akciji potrage i spašavanja u stambenoj zgradi u centru Kijeva koju je pogodio ruski dron, izvučena su tijela troje poginulih civila. Među njima je i mladi par, muž i žena koji su čekali dijete. Žena je bila trudna 6 mjeseci. Rusija je teroristička zemlja!", objavio je Kličko.


13:39 - Na društvenim mrežama kruže snimke nadzornih kamera koje su navodno bile u stambenoj zgradi u središtu Kijeva koja je jutros pogođena u napadu. Snimku je objavio medij Censor.NET.


12:30 - Ukrajina je priopćila kako je Kijev napadnut iranskim 'dronovima samoubojicama'. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je provelo „masovan“ napad na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu u Ukrajini oružjem visoke preciznosti. 


11:37 -  Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da podržava utvrđivanje odgovornosti za ruske ratne zločine u Ukrajini.

“Snažno podržavam poduzimanje svih mjera u pogledu odgovornosti za zločine, a trebamo vidjeti koji je najbolji način za to”, odgovorio je Borrell na novinarsko pitanje podržava li uspostavu posebnog suda koji bi se bavio ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a okupili su se u ponedjeljak u Luxembourgu na sastanku na kojem bi trebali odobriti misiju za osposobljavanje 15 tisuća ukrajinskih vojnika na teritoriju EU-a te pomoć od dodatnih 500 milijuna eura za nabavu oružja za ukrajinske snage.


11:29 -  Bliski saveznik Vladimira Putina i nekadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je Izrael da ne naoružava Ukrajinu.

Photo: SPUTNIK/REUTERS
Foto: SPUTNIK/REUTERS

Mogućnost da Izrael isporuči oružje Kijevu je opisao kao "vrlo nepromišljen potez" koji bi "uništio sve međudržavne odnose između naših zemalja".


11:27 -  Oružane snage 14 članica NATO saveza u ponedjeljak su započele vježbu obrane teritorija nuklearnim naoružanjem. U vježbi 'Postojano podne' sudjeluje do 60 letjelica, uključujući borbene zrakoplove te one za nadzor i punjenje goriva, kao i američke bombardere velikog dometa B-52 koji će stići iz Sjeverne Dakote, objavio je NATO.

Više o tome, pročitajte OVDJE


10:57 -  Najmanje je jedna osoba poginula, a tri osobe su hospitalizirane nakon jutrošnjeg napada dronom na Kijev, objavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

"Tijelo mrtve žene izvučeno je iz ruševina kuće u okrugu Shevchenkiv, gdje se dogodila eksplozija kao posljedica napada drona. Pod ruševinama je još jedna osoba. Akcije potrage i spašavanja su u tijeku. Tri žrtve su hospitalizirane", napisao je.


10:34 - Rat u Ukrajini i rastuća inflacija gurnuli su još četiri milijuna djece diljem istočne Europe i središnje Azije u siromaštvo, objavio je UNICEF u ponedjeljak.

To je porast od 19 posto od 2021. i pokazuje da djeca "podnose najteži teret" sukoba, objavio je UNICEF. Studija je obuhvatila podatke iz 22 zemlje u regiji. 

Utjecaj rata bio je posebno težak za djecu u Rusiji i Ukrajini. U Rusiji dodatnih 2,8 milijuna djece živi u kućanstvima ispod granice siromaštva, u Ukrajini dodatnih pola milijuna djece, a slijedi je Rumunjska s dodatnih 110.000 djece, navodi se u studiji.

Moglo bi umrijeti dodatnih 4500 djece prije prvog rođendana, upozorio je UNICEF.


10:31 -  Iran je u ponedjeljak ponovio da nije Rusiji dostavio bespilotne letjelice koje se koriste za napade u Ukrajinu. Naime, Ukrajinci tvrde kako Rusi koriste iranske bespilotne letjelice.

“Objavljena vijest o tome da Iran Rusiji opskrbljuje bespilotne letjelice pokazuje političke ambicije i kruži iz zapadnih izvora. Nismo opskrbljivali oružje nijednoj strani zemalja u ratu", rekao je Nasser Kanaani, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova tijekom konferencije za novinare, prenosi Reuters.


9:57 - Ukrajinska služba za hitne intervencije objavila je fotografije iz Mikolajiva nakon napada dronom.

1/3

9:45 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je jutrošnje napade.

" Cijelu noć i cijelo jutro neprijatelj terorizira civilno stanovništvo. Kamikaze dronovi i rakete napadaju cijelu Ukrajinu. U Kijevu je pogođena stambena zgrada. Neprijatelj može napasti naše gradove, ali nas neće moći slomiti. Okupatore čeka samo pravedna kazna i osuda budućih generacija. I izborit ćemo pobjedu", naveo je.


9:32 -  Reporter Reutersa tvrdi da je vidio dijelove drona korištenog u napadu na kojem je pisalo: "Za Belgorod".

Guverner ruske regije Belgorod, koja se nalazi uz Ukrajinu, optužio je ukrajinske snage za kontinuirano granatiranje regije, a naoružani napadači su u subotu ubili 11 ljudi na vojnom poligonu u regiji Belgorod.

Podsjetite se: Pokolj u ruskoj bazi: 11 mrtvih i 15 ranjenih. 'To je teroristički napad'


9:18 - Kao rezultat napada bespilotnih letjelica kamikaza, dogodila se eksplozija u stambenoj zgradi u četvrti Ševčenko u glavnom gradu. Trenutno je iz njega spašeno 18 osoba. Prema preliminarnim informacijama, pod ruševinama su ostala dva stanara. Akcije spašavanja su u tijeku. U tijeku je gašenje uništenih građevinskih objekata i rušenje šute", objavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.


8:31 -  Ukrajinski guverner Luganska Serhai Haidai objavio je na Telegramu da "Rusi brišu oslobođena naselja s lica zemlje tenkovima, topništvom i protuzračnom vatrom". Serhai je naveo i da "okupatori postavljaju betonske kocke i kopaju rovove diljem regije Luhansk, pripremajući se za dugu obranu”.

Lugansk je jedno od okupiranih područja Ukrajine za koje Rusija aneksira, unatoč tome što ne kontrolira u potpunosti tamošnji teritorij.


8:26 - Pogledajte fotografije Kijeva nakon jutrošnjeg napada

1/9

8:15 - Prema ukrajinskim dužnosnicima, Kijev su napali dronovi kamikaze.

Više o tome što su dronovi kamikaze, pročitajte OVDJE


7:19 - Novinar britanskog  The Guardiana Daniel Boffey objavio je kako je peti dron upravo preletio Kijev i sletio "uz prasak" nakon što ga ukrajinski vojnici nisu uspjeli oboriti. Navodi kako je za sada bilo ukupno osam napada dronom na grad.

 


7:15 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na Twitteru fotografiju "olupine jedne od dronova kamikaza koje su jutros napale Kijev".

 


7:10 - Britansko Ministarstvo obrane objavilo je najnovije informacije vezane uz rat u Ukrajini.

"Logistički problemi s kojima se suočavaju ruske snage u Ukrajinu vjerojatno su postali još aktualniji nakon napada na Krimski", tvrde Britanci i napominju kako je popravak mosta u tijeku te da je omogućen djelomično prometovanje mostom. Ističu kako je veliki broj teretnih vozila čeka na svoj red u blizini mosta.

Zbog smanjene opskrbe preko Krimskog mosta, Zaporižje postaje sve važnije za Rusiju.

 


7:00 -  Veliki požar izbio je u energetskom postrojenju u Dnjipru, četvrtom najvećem gradu u Ukrajini, nakon napada rano ujutro u ponedjeljak, javlja Reuters pozivajući se na gradonačelnika Dnjipra.

U ovom trenutku ti navodi nisu neovisno potvrđeni.


6:55 -  Nekoliko eksplozija odjeknulo je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u Kijevu, točno tjedan dana nakon što su Rusi izvršili napad na ukrajinski glavni grad, objavio je francuski AFP.

Agencija Reuters je objavila da je napad izveden bespilotnim letjelicama - kamikazama, pozivajući se na objavu Andrija Jermaka, predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika.

"Rusi misle da će im to pomoći", napisao je Jermak putem Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka.  

Tri eksplozije su se začule u razdoblju od 6.35 do 6.58 sati po lokalnom vremenu. Sirene su označile zračnu uzbunu neposredno prije prve eksplozije.

Prošli ponedjeljak, 10. listopada, Rusi su žestoko bombardirali Kijev i druge ukrajinske gradove i pritom su usmrtili 19 osoba, a ranili 105 potaknuvši međunarodnu osudu. Dan poslije su Rusi nastavili sa zračnim napadima, ali s manje žestine, a glavna meta su im bila energetska postrojenja na zapadu Ukrajine.

Napadi su izvedeni u znak osvete za eksploziju u kojoj je djelomično oštećen Krimski most, strateški vrlo važan za Ruse.

Prošli petak je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio zadovoljstvo izvedenim zračnim udarima i procijenio da tako razorni napadi na ukrajinske gradove trenutačno nisu potrebni.


6:45 - Dronovi kamikaze napali su jutros Kijev gdje su odjeknule tri eksplozije. Da je došlo do napada potvrdio je i gradonačelnik Vitalij Klitčko na svojem Telegram Kanalu.

Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Ukrajine, poručio je kako im je potrebna bolja protuzračna obrana.

- Potrebno nam je više sustava protuzračne obrane i to što je prije moguće. Nema vremena za spore akcije - poručio je na Telegramu.

Eksplozija u okrugu Ševčenkiv, u središtu glavnog grada. Sve službe su na terenu. Detalje ćemo objaviti kasnije. Zračna uzbuna se nastavlja, ostanite u skloništima - poručio je preko Telegrama gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.


6:30 - Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u ponedjeljak će se sastati u Luxembourgu, a na dnevnom redu će se naći i odobrenje za novi paket vojne pomoći za Ukrajinu.

Radi se o iznosu od 500 milijuna eura, što će povećati ukupan iznos utrošenih sredstava za vojnu pomoć Ukrajincima na 3,1 milijarde eura od veljače, kad je započela ruska invazija.

Ministri će morati formalno odobriti inicijativu koju su već podržali EU veleposlanici, za slanje vojne misije koja će uvježbavati ukrajinske vojnike.

Čelnik za vanjske poslove Europske unije Josep Borell nedavno je zatražio još sredstava za dopremu oružja i ostale vojne opreme Ukrajincima.

Osim o ruskoj invaziji, ministri će raspravljati o tome kako odgovoriti na brutalno ponašanje iranskog režima prema prosvjednicima i razmatrat će moguće uvođenje dodatnih sankcija.

Razgovarat će se i o odnosu Unije s Kinom, kao uvod za raspravu koja će se voditi među čelnicima zemalja članica EU na sastanku u Bruxellesu koji je zakazan za 20. i 21. listopada.

Ministri će raspravljati i o sadašnjoj političkoj situaciji u Burkini Faso, Etiopiji i Libanonu, kao i o Unijinim diplomatskim naporima za smirenje napetosti između Armenije i Azerbajdžana.

Komentara 49

PR
Propitivač
08:42 17.10.2022.

Na fotki se vidi da je to Geran-2, što je rusko ime za iranski Shahed 136

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:51 17.10.2022.

HERSON - Nastavlja se bijeg ruskih dužnosnika ali Rusi im dozvoljavaju odlazak samo na Krim. Istovremeno idu deportacije civila u unutrašnjost Rusije. To je tradicija Carske Rusije gdje su kompletni narodi deportirani što dalje od svoje domovine, uglavnom u Sibir, gdje bi imali veliku smrtnost. U II svjetskom ratu deportirani su Ukrajinci i Tatari iz Ukrajine, Nijemci naseljeni za vrijeme carice Katarine Velike iz Povolžja, svi u Sibir. I Amerikanci su deportirali u prošlosti cijele indijanske narode. I dalje nema napredovanja na fronti niti jedne strane zbog kiša i blata. BJELORUSIJA Rusi su doveli do 8000 vojnika najvjerojatnije zbog obuke ali i moguće zaštite nakon što su Bjelorusiju ogolili od svih tenkova ispod 60 godina starosti, Rusi dovode i vojnu inženjeriju vlakovima kako bi pojačali oslabljene položaje uslijed odlaska tenkova. LUGANSK, DONJECK vode se borbe duž fronte s promjenljivim uspjehom, Rusi su uspostavili i pojačali obranu. TOMAROVKA AERODROM U RUSIJI Ukrajinci su uništili protuavionski sustav S-300 nekih 60-80 km u dubini Rusije američkim HIMARS raketnim topništvom IRAN se uključio u rat na strani Rusije. U Ukrajini je oko 50 iranskih instruktora za dronove a pristižu Rusima iranske rakete zemlja-zemlja, dvije vrste, dometa 300 i 700 km NJEMAČKA šalje još IRIS-T protuavionskih sustava Ukrajini proizvedenih nakon 2017 godine sa sustavom detekcije ciljeva od 250 km dosega, istovremenim praćenjem do 1500 ciljeva, dometom raketa 75 km, najmoderniji sustav.

SE
serafin002
09:50 17.10.2022.

biti će pravo zadovoljstv vidjeti najezdu dronova nad Moskvom i kada će rusi vješati svog štkora i zločince oko njega sa popom kirilom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije