Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlluka na SAD-u

Ministri financija G7 poručili SAD-u da je na Trumpu da izbjegne trgovinski rat

Ministri financija održali sastanak uoči G7 summita
Foto: Pixsell/Reuters
1/4
03.06.2018.
u 07:24

Kanada i EU obje su slučaj prijavile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) izazvane carinama od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija koje je Trump objavio u četvrtak. Meksiko je također pogođen uvođenjem carina.

Američki predsjednik Donald Trump još uvijek ima vremena izbjeći trgovinski rat oko carina najavljenih Kanadi, Europskoj uniji i Meksiku, kazali su ministri financija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 na susretu u kanadskom turističkom odredištu Whistleru.

Američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu jasno je rečeno da je sada na Sjedinjenim Državama da izglade stvari i izbjegnu trgovinski rat, rekli su diplomati nakon sastanka održanog uoči summita zemalja G7 idućeg tjedna u Kanadi.

"Još uvijek imamo nekoliko dana da se poduzmu potrebni koraci kako bi izbjegli trgovinski rat između Europske unije i SAD-a, i kako bi se izbjegao trgovinski rat između zemalja G7", kazao je novinarima francuski ministar financija Bruno Le Maire.

"Loptica je u kampu SAD-a, na američkoj je administraciji da donese prave odluke i izgladi situaciju te ukloni poteškoće", dodao je francuski ministar.  

Kanada i EU obje su slučaj prijavile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) izazvane carinama od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija koje je Trump objavio u četvrtak. Meksiko je također pogođen uvođenjem carina. 

Kanada je zaprijetila uvođenjem protumjera Sjedinjenim Državama koje bi se odnosile na uvoz poljoprivrednih proizvoda, što bi moglo pogoditi ruralna područja SAD-a, gdje Trump ima mnogo pristaša.

EU je također priopćila da će blok primijeniti carinske protumjere.

Ovakvo potpuno neslaganje neuobičajeno je za skupinu G7, koja okuplja najjača svjetska gospodarstva: SAD, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan i Britaniju.

Komentara 9

RO
robertbruckner
08:47 03.06.2018.

Ministri EU heheheheheheehe? procitalji smo denes kajs u reklji, nesu melji muda to reci Trampo vec su to reklji njegvom ministru ekonomije, koji im je odgovorio: zakaj to niste njemu rekli a oni vele, jesmo ali nije slusao a ministar ekonomije veli: Prezident vam je ostavio 1 mjesec da se dogovorite, sta ste vi napravili za taj 1 mjesec? To vam je hitlerovska/fasisticka demokracija njemacke, oni svoje aute prodaju kod nas i placaju 2,5% carine a americke kompanije placaju kod istih 10% carine ili 300% vise, goni precjednice tu gamad i uvedi na njihove sve aute 10% i to odmah.

RO
robertbruckner
08:50 03.06.2018.

Svabe placaju za NATO 1.23% BNP a poljska placa 2.6% a onaj bivse debeli komunist iz SDo Gabriel rekao je javno na tv: nikada mi necemo placat 3% BND oni nas moraju branit a ja dodajem od koga od njih samih hitler fasista, nek crknu ili neks e sami brane.

Avatar mofo
mofo
10:42 03.06.2018.

SAD 800 milijardi dolara u trgovinskom deficitu, što to oni imaju izgubiti? Kako god okreneš, ili će EU nametnuti nameta prema SADu, pa će ovi pokrenuti svoju proizvodnju i gospodarstvo, ili će se dogoditi nista, SAD pokrene namete prema EU i time ih natjera na pravedniju trgovinsku razmjenu.. sve ovo puhanje "ministara" je na prazno... Valjda ne misle da SAD treba EU više nego EU njih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije