Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trumpova politika

Amerika će uvesti nove carine na europske automobile?

Donald Trump
Foto: Eric Thayer/REUTERS/PIXSELL
01.06.2018.
u 16:07

Svi kritiziraju Trumpovu odluku o uvođenju 25-postotne pristojbe na uvoz čelika i 10-postotne na aluminij

Američki saveznici iz Europske unije i Kanade oštro su danas reagirali na odluku predsjednika Donalda Trumpa da ispuni svoju prijetnju i, na pristojbama na čelik i aluminij, ispali prve “prijateljske” rafale u trgovinskom ratu: predsjednik Francuske Emannuel Macron telefonom je nazvao Trumpa i rekao mu da je njegov potez nezakonit, pogrešan i da se radi o “ekonomskom nacionalizmu” od kojeg će svi, pa i SAD. I kanadski premijer Justin Trudeau nije mogao sakriti čuđenje:

– Kanađani su se borili rame uz rame s Amerikancima u dva svjetska rata i u Koreji. Od plaža Normandije do planina Afganistana, borili smo se i umirali zajedno. Neshvatljivo je da Kanada sada može biti smatrana prijetnjom nacionalnoj sigurnosti SAD-a - rekao je Trudeau. Američka odluka o uvođenju 25-postotne pristojbe na uvoz čelika i 10-postotne na aluminij formalno je, u američkoj administraciji, opravdana tvrdnjom da strani čelik i aluminij - ne samo iz Kine, nego od danas i iz EU, Kanade i Meksika - predstavlja prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti. Dužnosnici EU tvrde da se radi o očito lažnom argumentu i spremaju tužbu protiv SAD-a pred Svjetskom trgovinskom organizacijom, kao i protumjere u obliku pristojbi na uvoz odabranih američkih proizvoda u EU. I Kanada planira uvesti protumjere.

Trumpov potez kritiziraju i pojedini republikanci, poput senatora Bena Sassea iz Nebraske:

– Europa, Kanada i Meksiko nisu Kina. Ne tretiraš saveznike na isti način kao suparnike. Totalni protekcionizam je velik razlog zbog kojeg smo imali Veliku depresiju. “Učinimo Ameriku ponovo velikom” ne bi trebalo značiti “Učinimo Ameriku ponovo kao iz 1929.” - poručio je republikanski senator na Twitteru.

Analitičari su izračunali da već sada, kroz pristojbe na čelik i alumnij, Trump zapravo u većoj mjeri kažnjava EU i Kanadu nego Kinu (SAD su lani uvezle čelika i aluminija u vrijednosti 12,4 milijarde dolara iz Kanade, 7,7 milijardi dolara iz EU, a samo 2,9 milijardi dolara iz Kine). A Europi, ponajviše Njemačkoj, prijeti još veća šteta ako sljedeći korak u trgovinskom ratu bude, kako se nagađa, američko uvođenje novih carina na europske automobile.

– Trump je poput narkomana koji uvijek treba sljedeću dozu - rekao je neimenovani njemački visokopozicioirani menadžer, koji je upoznao Trumpa, i koji je citiran u magazinu Spiegel. 

Komentara 19

RO
robertbruckner
22:28 01.06.2018.

Bravo Tramp i ne samo to vec neka i EU placa barem 50% cijene za NATO (americke vojnike americku tehniku i americku lovu ali na eu teritoriju), iz kojeg bi razloga amerika morala branit hitleropvce nasljednike Adolha Hitlera koji placaju 1,3% BNP za NATO, Bravoooooooooo Trampppppppppppppp

I1
ing-12345
19:03 01.06.2018.

Trump ruši globalizaciju jer od nje korist imaju samo vlasnici kapitala dok radnici u SAD-u ostaju bez posla. Ista stvar je i u EU i Hrvatskoj no Junckera i njegovog uvlakača debelog masnog briselskog ćatu Plenkovića nije briga za to.

KA
KaraMarko
17:03 01.06.2018.

Sto je gdje su prijatelji europe?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije