Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POD 'PRIJATELJSKOM VATROM'

Počinje trgovinski rat SAD-a i Europe

31.05.2018.
u 23:02

Danas istječe rok za privremeno izuzeće Europske unije od novih Trumpovih pristojbi na uvoz čelika i aluminija u SAD

Američki predsjednik Donald Trump ostvario je svoju prijetnju i, nakon dviju privremenih jednomjesečnih odgoda, uveo i prema državama članicama Europske unije 25-postotne pristojbe na čelik i 10-postotne na aluminij.

Ovo je loš dan za svjetsku trgovinu, komentirao je američku odluku predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i najavio da će EU braniti svoj interes uvođenjem protumjera u obliku europskih pristojbi na niz američkih proizvoda od motocikala Harley Davidson do američkog whiskeya, jeansa, soka od naranče i maslaca od kikirikija. Osim prema EU, Washington je odlučio početi primjenjivati posebne pristojbe na čelik i alumniji i na robu iz Kanade i Meksika. Analitičari diljem svijeta jučer su komentirali ovaj potez kao prvu razmjenu vatre u trgovinskom ratu koji bi tek mogao eskalirati. Američke pristojbe na čelik i aluminij pogađaju europski izvoz u SAD ukupno vrijedan 6,4 milijardi eura, dok bi europske protumjere pogodile američke proizvode koji se u Europu izvoze u vrijednosti 2,8 milijardi eura.

S “uperenim pištoljem”

No, sljedeći američki korak nakon tih protumjera mogao bi biti povećanje carina na europske automobile, a to bi onda bio totalni trgovinski rat. - Zabrinut sam ovom odlukom. Europska unija vjeruje da ove jednostrane američke pristojbe nisu opravdane i da su u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Ovo je protekcionizam, čisto i jednostavno - komentirao je sinoć Juncker, predsjednik Europske komisije koja pregovara s Amerikancima i koja im je proteklih mjeseci prenosila poruku da EU želi trajno izuzeće od američkih pristojbi na čelik i aluminij te da EU ne pregovara o drugim aspektima trgovinskih odnosa dok Amerikanci prema njoj drže “uperen pištolj”. Taj pištolj jučer poslijepodne po europskom vremenu zaista je i opalio.

Odjednom im smeta i GDPR

Američki državni tajnik za trgovinu Wilbur Ross još je u srijedu u Parizu dao naslutiti kakva će biti američka odluka. - EU ima pristojbe na mnoge naše proizvode. Nije da ne možemo razgovarati samo zato što postoje pristojbe. Pogledajte Kinu. Oni plaćaju pristojbe, stupile su na snagu u ožujku, i nisu to iskoristili kao izliku da ne pregovaramo. Samo EU inzistira na tome da ne možemo pregovarati ako uvedemo pristojbe - rekao je Wilbur Ross. On je uime SAD-a izrazio i primjedbe na novu europsku uredbu o zaštiti podataka (GDPR) kao nešto što predstavlja “trgovinsku barijeru” koja će nanijeti štetu američkim internetskim kompanijama. Trgovinski rat između sjevernoatlantskih saveznika, koji su sve donedavno bili najbliži partneri u formiranju pravila globalne trgovine i aktivno pregovarali o mega-sporazumu TTIP, mjesecima se valjao iza brda, ali sinoć je zapravo i formalno započeo. Kako će završiti, nitko zapravo ne zna.

1/16

 

Komentara 83

VI
VisAVis2
23:19 31.05.2018.

Bravo Ameri, dosta je Europa cuclala, Merkelica neka ckomi, a Junker neka nastavi za dupe štopati Plenkija, svi su Ameriku pokrali i u tehnologiji i medicini i svemirskoj, a posebno aeronautičkoj tehnologiji te su svi ugodno živjeli ispod američkog kišobrana (a “kobajagi” vodili svoju politiku”! Napred Trump!

LI
LimaMali321
23:56 31.05.2018.

Mislim da zna što čini .

MA
Marsijanac
23:35 31.05.2018.

Vec se svemu tome moralo stati na kraj . Pa u zadnjih 20-tak godina Ameriku je napustilo preko 60,000 tvornica. Go Trump go!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije