Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajni računi u HSBC banci

Hrvat na tajnom računu ima 11,1 milijun dolara. I svjetski moćnici u velikoj aferi

kolaž HSBC
Foto: Pixsell
1/2
10.02.2015.
u 21:17

Ministarstvo financija zatražilo je preko Porezne uprave i Ureda za sprečavanje pranja novca podatke o hrvatskim građanima koji su klijenti švicarske HSBC banke kako bi se utvrdilo je li bilo poreznih utaja hrvatskih građana

Na vidjelo su polako počela izlaziti imena moćnika koji su imali tajne račune u švicarskoj HSBC banci, neke su otkrili novinari, koji su i izašli s pričom, a u istragu se uključuju i vladine institucije pojedinih zemalja, pa tako i naše, s obzirom na to da je utvrđeno kako je među tajnim računima bilo i 37 osoba povezanih s Hrvatskom koji su od 1997. do 2006. otvorili 77 tajnih računa u HSBC banci.

Ministar Boris Lalovac susreo se s predstavnicima nadležnih institucija.

– Ministarstvo financija zatražilo je preko Porezne uprave i Ureda za sprečavanje pranja novca podatke o hrvatskim građanima koji su klijenti švicarske HSBC banke kako bi se utvrdilo je li bilo poreznih utaja hrvatskih građana. Porezna uprava i Ured za sprečavanje pranja novca kontinuirano surađuju s istim institucijama u europskim zemljama te će tu suradnju iskoristiti i u ovom slučaju – poručuju iz Ministarstva.

Kako tvrdi čileanski Centar za istraživačko novinarstvo, među moćnicima koji imaju račune u švicarskoj HSBC banci je i čileanska obitelj hrvatskog podrijetla Lukšić, koja je postala najjače ime u turističkom sektoru u Hrvatskoj. Vrijednost imovine Lukšića procjenjuje se na 13 milijardi dolara.

N1 prenosi kako je reporter Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara Will Fitzgibbon rekao je kako su među Hrvatima s računima u HSBC-u i jedan vlasnik restorana, filmski producent, nogometaš, teniski djelatnik, poduzetnik, a najviši iznos novca jednog Hrvata je 11,1 milijun dolara.

>> Najveće curenje bankarskih tajni: Na crnim računima 120 milijardi dolara za kriminalce, političare...

>> 40 Hrvata u banku u Švicarskoj od poreznika sklonilo 33,2 milijuna $

Komentara 67

OK
okvardz
20:02 10.02.2015.

Javno objaviti imena i prezimena pa da narod vidi(susjedi) i poznanici jeli to moguće ili je po srijedi neka mučka.

MO
Morituri
20:27 10.02.2015.

Neki komentatori insinuiraju da su to 90% HDZ-ovci. Slažem se, s jednim dodatkom: kladim se isto tako da su od njih 99% bivši skojevci - tzv. Kumrovečka škola. Oni su naučili kako se pljačka od 1945. pa su 1991. prvi zamijenili petokraku "šahovnicom" i nastavili istu rabotu...

Avatar cheguevara..
cheguevara..
20:05 10.02.2015.

Strani mediji su objavili svi imena svojih lopina, kod nas se cak ovi ''sitni'' lopovi stite, kamoli oni sto su opljackali citavu drzavu u aferi ''Hypo''.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije