Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o ulaganjima

Milošević za, Popijač protiv, Šuker i Kosor bi promjene u zakonu

'29.10.2010. Termoplin, Varazdin, Predsjednica Vlade Jadranka Kosor prisustvovala je proslavi 40 godina tvrtke Termoplin. U drustvu ministra gospodarstva, rada i poduzetnistva Djure Popijaca Photo: Ma
'Marko Jurinec/PIXSELL'
24.01.2013.
u 14:25

Bivša premijerka J. Kosor načelno podržava ubrzanje procedure, a očekuje neke izmjene u zakonu

Zakon o strateškim investicijama malo je, čini se, podijelio HDZ-ovce, što se može iščitati iz njihovih izjava na tu temu. Neki zakon podržavaju, neki ga podržavaju načelno, a neki ga smatraju lošim i tvrde kako neće riješiti antipoduzetničku klimu u državi.

Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač jedan je od onih koji zakon smatraju lošim.

- Taj zakon zaista ne služi ničemu jer u sebi još ugrađuje dodatne mehanizme koji uvode nove razine birokracije i odlučivanja, dakle to su razna povjerenstva, odluke na ovoj i onoj razini - kaže Popijač.

Smatra da su zapostavljeni mali investitori, jer su u zakonu kao strateške definirane samo investicije veće od 150 milijuna kuna.

- Hrvatskoj su potrebne investicije na svim razinama, naročito malih i srednjih poduzetnika koji se i najviše bore s labirintom birokracije i administracije. Dakle, veliki imvestitori su i do sada pronalazili način do realizacije svojih projekata. Vidimo trgovački centri nisu imali nikakvih problema ili puno manje problema nego bilo tko drugi - rekao je Popijač i dodao da problem neinvestiranja nije u zakonima nego u antipoduzetničkoj i kontrainvesticijskoj klimi te da novi zakoni to neće riješiti.

Osvrnuo se i na polemiku o opasnosti od prodaje nacionalnog bogatstva poput šuma i voda.

- Nema vjerojatno nitko namjere rasprodavati nekakvo hrvatsko nacionalno bogatsvo, ali suština je u tome da nikakav novi zakon, ako se ne popravi rad administracije i birokracije, neće ništa novoga donijeti.

Na pitanje o neslaganju njegova i mišljenja bivšeg kolege iz Vlade Domagoja Ivana Miloševića, koji je u srijedu izjavio kako je zakon dobar i da ga treba podržati, kao i činjenicu da je zakon podržala i Hrvatska udruga poslodavaca kojoj je prije bio na čelu Popijač je malo ublažio izjavu.

- Isto potvrđujem da je svaka inicijativa da se riješi problem dobra i cijenim namjeru Vlade da upravo ide u tom smjeru. No, osobno mislim da svaka nova zakonska inicijativa ne mora nužno tome doprinijeti - zaključio je Popijač.

Bivši ministar financija Ivan Šuker tvrdi kako HDZ-ovci imaju isto mišljenje oko tog zakona jer otpočetka svi govore da su protiv privatizacije voda, šuma, hrvatskih autocesta i ostalih nacionalnih bogatstava.

- Jasno je da je ovako predloženi članak previše rastezljiv, i da otvara određene prostore protiv čega smo mi kao stranka. I kad se u zakonu jasno definira da se s jednim člankom želi postići mogućnost lakšeg izvlaštenja, gdje se razno, razne investicije koče, mi ćemo taj zakon kao takav podržati. Nije svejedno treba li vam za određene investicije uzeti pola hektara ili se vi kroz to provučete i uzmete cijelo jezero ili 100 hektara šumskog zemljišta, to ne treba nikome za investiciju. I kolega Vrdoljak i kolega Majetić iz HUP-a i ja smo se jučer na Hrvatskom radiju složili oko toga da jasno treba definirati i da onda nitko u Hrvatskoj nije protiv toga - zaključio je Šuker.

Bivša premijerka Jadranka Kosor izjavila je da treba naći način da se procedura ubrza ali da svaka odluka mora biti u skladu s Ustavom te da je važno da se zakon ne može tumačiti tako da pogoduje velikima a šteti malima. Na pitanje znači li to da podržava prijedlog, J. Kosor je ponovila da zakon još nije u proceduri a da je moguće da do tada Vlada promijeni neke stvari.

- Treba voditi računa o strateškim interesima Hrvatske. Ubrzavanje procedure podržavam ali treba paziti na mogućnost korupcije, da onaj tko ima plati da mu se procedura ubrza - rekla je J. Kosor.

>>Burić: 'Krmača mi oprasila troje, meni jedno, a Liniću dvoje'

Komentara 3

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
15:08 24.01.2013.

Mislim da treba uvesti Krizni porez,,, ali ne smiješnih 2-5 %, već 10 - 30 % na sva primanja HDZ - ideja

DU
Deleted user
14:44 24.01.2013.

Mislim da nitko normalan nije protiv ubrzavanja procedure, pazite ubrzavanja zakonom propisane procedure, ali isto tako mislim da svako normalan mora biti protiv toga da se procedure suspendiraju jer jedna ili nekoliko osoba misli da bi to trebalo biti učiniti.

NI
nibunika
14:59 24.01.2013.

Zakon je potrebno detaljnije razraditi i pojedine odredbe pojasniti (posebno čl. 18., odredbu o otuđivanju javnih objekata neposrednom pogodbom). Uz to bi ga trebalo učiniti ekonomski pismenim (napr. čl 8. st. 2. alineja 3. „.... doprinosi razvoju ili poboljšanju uvjetata za razvoj turizma i gospodarstva“, kao da turizam nije jedna od djelatnosti , odnosno grana , gospodarstva).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije