Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan restrukturiranja Uljanika

Miletić u Bruxellesu, ali ne u Europskoj komisiji

Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/6
30.08.2018.
u 12:13

Uljanik bi trebao nastaviti raditi uz 600 otkaza, višak radnika po planu restrukturiranja trebao bi dobiti otpremnine od 115.000 kn.Udruga za brodogradnju koju su posjetili IDS-ovci je SEA Europe, s kojom je Jakovčić uvrstio temu brodogradnje na dnevni red EP-a

Dok uljanikovci prosvjeduju po ulicama Pule već šesti dan, i dalje traju intenzivni pregovori s bankama kako bi se osigurale dvije plaće za zaposlenike škvera.

Situacija je vrlo teška, čeka se odluka poslovnih banaka, a rješenje za kolateral pokušava se pronaći i kroz oslobađanje dijela depozita koje Uljanik ima. Na ulicama Pule i u srijedu je bilo najmanje tri tisuće ljudi. Među njima više nisu samo radnici Uljanika, već je i sve više građana koji pozivaju da se pronađe rješenje za dugoročni opstanak lokalnog škvera. Lokalni dužnosnici, župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić, otišli su u Bruxelles kako bi pronašli odgovore.

Novi detalji plana restrukturiranja, kojim je predviđeno da država na sebe preuzme obvezu podmirivanja 350 milijuna eura jamstava, dok bi novi vlasnik i samo društvo na sebe preuzeli plaćanje 210 milijuna eura vrijednih jamstava, pokazuju da Uljanik neće moći nastaviti bez 600 otkaza. Višku zaposlenika po tom planu trebale bi se isplatiti izdašne otpremnine od oko 115 tisuća kuna, što bi kompaniju stajalo najmanje 69 milijuna kuna. Viškovi su, kao i u slučaju Brodosplita, uglavnom u administraciji pa bi u tim pratećim službama bilo najviše otkaza, dok bi proizvodnji radnici uglavnom zadržali radno mjesto. Manji dio njih kojima bi se novi vlasnik zahvalio, osim otpremnine, dobio bi priliku i raditi kao kooperant brodogradilišta, pri čemu bi u novim poslovima, kako kaže plan, bivši radnici imali prednost kod odabira kooperanata.

Uljanik Brodogradilište d. d trenutačno zapošljava 3773 zaposlenika i kooperanata. Ukupno je 2613 stalno zaposlenih, a njih 1160 kooperanti su brodogradilišta Uljanik. Jedini dio poslovanja koji se planira jačati u smislu broja zaposlenih jest sektor odgovoran za projektiranje i konstrukciju, a uz objašnjenje da se unaprijed osigurava preraspodjela resursa te veća preciznost u izvedbi projekta. Kako smo već pisali, plan restrukturiranja poslan Bruxellesu ne uključuje aneks u kojem se razrađuje nekretninski dio biznisa u kojem bi partnerski država i Kermas Energija ulagali u hotele i marine. Ipak, u njemu se spominje takozvana “diversifikacija poslovanja koja podrazumijeva prenamjenu dijela površine koja se trenutačno koristi za brodogradnju”. U planu stoji i investicija Uljanika od 225 milijuna kuna, ako Vlada produlji koncesiju za područje Arsenala za dodatnih 40 godina ili više i da prilagodi svrhu koncesije koja za sada vrijedi samo za obavljanje brodograđevnih aktivnosti. U srijedu su u javnost procurile i ponude Kermas Energije te DIV grupe iz faze natjecanja za strateško partnerstvo u Uljanik Grupi.

Objavljena ponuda Kermas Energije ne uključuje nijednu brojku, dok kompanija Tomislava Debeljaka nudi 682 milijuna kuna te otkup 25 posto udjela u Viktoru Lencu. Ipak, iz Uljanika su demantirali da su odabrali lošiju ili financijski neizvjesniju ponudu. Tvrde da je prvi preduvjet DIV-a za dokapitalizaciju bilo preuzimanje brodogradilišta 3. maj u paralelnom postupku, čime bi DIV mogao odmah naplatiti pozajmicu od 522 milijuna kuna. Drugim riječima, objašnjavaju u Uljaniku, Debeljak je ponudio samo 160 milijuna kuna svježeg novca što je manje od minimalnog praga dokapitalizacije od 180 milijuna kuna, što je pak ponudila Kermas Energija. Dodaju da su ponudu odbacili i zbog plana o otkupu Viktora Lenca jer je to nepotrebna obveza, ali ponajviše zbog toga što DIV u ponudi nije potvrdio spremnost da preuzme minimalnih 186 milijuna eura obveza nastalih po jamstvima. Činjenicu da je ponuda Kermas

Energije Danka Končara iskazana bez brojki te da se u njoj ne objašnjava kako se planira realizirati obećanje o modernom brodogradilištu iz Uljanika nisu komentirali. Europska komisija jučer je poručila da još nije završila analizu prijedloga restrukturiranja pulskog brodogradilišta Uljanik koji je stigao iz hrvatske Vlade dodajući da ne može prejudicirati ishod te analize ni vrijeme kada će biti gotova.


 

Predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić, zajedno s istarskim županom Valterom Flegom, jučer je u Bruxellesu imao sastanke uz pomoć kojih žele ostaviti dojam da nešto rade za spas Uljanika. No, iako je Bruxelles mjesto gdje se zaista odlučuje o planu restrukturiranja Uljanika jer Europska komisija ocjenjuje jesu li državne potpore kroz to restrukturiranje legalne, čini se da su Miletić i Flego ipak svoje sastanke imali na lokacijama koje nisu toliko bitne, s osobama koje su ih primile jer imaju prijateljski odnos s IDS-ovim europarlamentarcem Ivanom Jakovčićem.

– Uspjeli smo dogovoriti sastanak u europskoj krovnoj udruzi za brodogradnju i zato hitno putujemo u Bruxelles – rekao je Miletić uoči puta za Glas Istre. Dodao je da će razgovarati i s potpredsjednikom Europskog parlamenta.

Do zaključenja ovog izdanja Miletić i Flego nisu davali izjave o sadržaju razgovora, ali čini se da je krovna udruga koja se spominje zapravo udruga SEA Europe, s kojom je Jakovčić ranije koordinirao uvrštenje teme brodogradnje u EU na dnevni red Europskog parlamenta, a potpredsjednik EP-a mogao bi biti Pavel Telička, češki liberal koji ima kuću za odmor u Istri. No ni jedna ni druga adresa nije ključna za odluku iz Bruxellesa o planu restrukturiranja, nego je ta odluka na Europskoj komisiji, u koju, prema svim informacijama, IDS-ovci na hitnom službenom putu u Bruxellesu nisu imali ulaz.

VIDEO Prosvjed radnika Uljanika

Komentara 4

DU
Deleted user
18:00 30.08.2018.

Mali od Jakovčića išao gazdi na instrukcije, naravno na račun građana, ne svoj. Pošten da pošteniji ne može biti.

RI
rightside
15:02 30.08.2018.

i sad kad je uljanikov racun odblokiran, kad se zna da je placa sutra,,bas me zanima koliko ce vremena proci da miletic i javcic, ili samo miletic objavi u medijima "svoje zasluge i zalaganja " oko toga)))))))

RI
rightside
13:59 30.08.2018.

da je tu u pitanju spasavanje polozaja u vlastite guz... pokazuje to sta nitko miletica nit je zvao tamo na sastanak nit se kao javno zna s kim je imao sastanak,, jel samo jakovcicem se tamo mogao naci da splaniraju krako sprijecit "razotkrivanja" koja slijede,,))))i opet ce se doci na temu kontra onoga sta je miletic obecavao (zadrzavanje brodogradnje) ali s tim da cjelo vrijeme zna da samo jakovcicev plan mora proci,, ili kako inace objasnit da onom iz brodosplita nije udovoljeno iako je nudio skoro 700 mil kuna za uljanik za pocetak plus dodatne stvari, a drug koncar,ni lipe nije ponudio, i naravno, pobjedio je,,))) ali je mozda zato podjeli glavonjama u ids-u,ne svima samo njih dva tri lovicu da rjesi njehove "apetite")))))i onda miletici raznorazni pricaju o postenju,, fuj..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije