Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR FINANCIJA

Marić: Intenzivno se radi na rješenju situacije u Uljaniku

Ministar Zdravko Marić sastao se s vijećem članova HUP-a
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
29.08.2018.
u 11:12

O dugoročnom rješenju ne samo situacije u Uljanik grupi već općenito u brodograđevnoj djelatnosti, Marić kaže da treba još dodatno razgovarati, ocijenivši da je to poprilično važno pitanje.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu uoči užeg kabineta Vlade da se vrlo intenzivno radi na rješenju situacije u Uljaniku te da bi "do kraja tjedna neku vrstu rješenja trebali imati".

Što se tiče dugoročnog rješenja, Marić je podsjetio da je na planu restrukturiranja Uljanika dugo radila aktualna uprava i konzultanti koje je uprava odabrala te istaknuo da Vlada u tome nije sudjelovala, nego da je dobila taj plan i da je "sigurno na određeni način i u obvezi komunicirati ga s Europskom komisijom".

Pogledajte i video: Nekoliko prosvjednika pred zgradom Sabora ostavilo pelenu s izmetom

Štrajk u Brodogradilištu 3. maj, kao i u cijeloj Uljanik grupi, počeo je prije tjedan dana, a  Štrajkaški odbor je najavio da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj.  Radnici dolaze na posao, ali ne rade i štrajkaju na svojim radnim mjestima. 

O dugoročnom rješenju ne samo situacije u Uljanik grupi već općenito u brodograđevnoj djelatnosti, Marić kaže da treba još dodatno razgovarati, ocijenivši da je to poprilično važno pitanje. 

Na pitanje bi li bilo prihvatljivo iz perspektive Komisije i EU pravila o tržišnom natjecanju da država bude jamac za kredit kod komercijalne banke, Marić je odgovorio da mu je to teško komentirati, no kako su pravila poprilično poznata. Napominje da sve što je vezano za državne potpore više nije u ingerenciji bilo koje pojedine zemlje članice, već prije svega Komisije. 

Upitan je li njemu to prihvatljivo iz perspektive proračuna i javnih financija, Marić je ponovio da je njegova zadaća prije svega očuvanje interesa poreznih obveznika te nacionalnih interesa "u smislu očuvanja i održavanja svega onog što skupa kao građani privređujemo i uplaćujemo u javne financije".

Na pitanje je li prebrojao koliko je na kraju bilo sastanaka na temu Agrokora, Marić je odgovorio "ja nisam prebrojao". 

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:24 29.08.2018.

Ne može niti jedna vlada pokloniti toliko novaca koliko radnici putem svojih predstavnika mogu pokloniti svojim direktorima. Milijune eura radnici su sve po zakonu poklonili direktorima Uljanika za "izvrstan rad" kojim su pak potrošili sve što su imali i odveli firmu u stečaj. Gdje je pamet tim ljudima koji sada hodaju ulicama, kako su mogli odlukama upravnog odbora pokloniti toliki novac direktorima koji su ih odveli u propast? Svime što im vlada bude dala oni će opet nagraditi te kriminalce, nedodirljive pa su sebi sagradili viletine na pomorskom dobru, jer su radnici procijenili da nitko nije bolje radio u cijelom Uljaniku nego samo i baš ti direktori. Da ponovim, koji su to idioti koji sada vode ljude ulicama da bi redovito nagradili direktore sveukupno s nekoliko stotina tisuća eura svake godine, na razne načine, od plaće, nagrade, posebne nagrade, životnog osiguranja, posebnog privatnog zdravstvenog, da ne nabrajam. Pozvati treba istragu, ne može tek tako nestati svake godine 50-80 milijuna Eura iz Uljanika a da je kriv jedino Plenković! Mora da je baš Plenković, sigurno je to!

LA
like_a_boss
11:49 29.08.2018.

I kako sad vjerovati ovom LAŽOVU. Pinokio marić više laže nego govori istinu. Pitanje je samo za koju cijenu ? Što je natjeralo jednog školovanog i prilično pametnog ( barem tako izgleda dok priča ) ekonomista, da uđe u politikuu i pravi klauna od sebe. Šta politika napravi od čovjeka... Sad mu jedino preostaje da uđe u politiku do kraja, zaboravi ekonomiju, pa tko će mu išta igdje više vjerovati u poslovnom svijetu ? "Stručnjaku" koji "nije znao" za probleme u agrokoru ? Dakle, ili je LAŽOV ili je totalna amaterčina u ekonomiji. A možda i jedno i drugo...

MA
mariocibaric12345
12:08 29.08.2018.

Prvo su rekli da nece pomoc a sad se intenzivno radi na tome toliko rade na tome da nemogu spavat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije