Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavak obračuna

Milanović uzvraća udarac: 'Budući da Plenković kaže kako sve ovo nije istina, objavljujem Banožićevu odluku'

Tomislavgrad: Zoran Milanović na 31. obljetnici brigade "Kralj Tomislav"
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/6
07.07.2023.
u 15:23

Zbog svega toga, predsjednik Milanović je jučer javno istupio i pozvao Vladu da ne donosi odluke kojima se krši Ustav, ustavna procedura imenovanja ravnatelja VSOA-e i ustaljena demokratska praksa - stoji u priopćenju

Iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića poslali su priopćenje u kojem su objavili i 'odluku koju je ministar obrane Mario Banožić pripremio  5. srpnja 2023. kako bi dokazima potvrdili i potkrijepili jučerašnje riječi predsjednika Milanovića o pokušaju imenovanja privremenog čelnika VSOA-e mimo Ustava'.

- Predsjednik Republike Zoran Milanović jučer je upozorio kako Vlada Andreja Plenkovića namjerava, suprotno hrvatskom Ustavu, Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane, odnosno ministra obrane kojemu bi se dala ovlast za postavljanje privremenog čelnika Agencije.

Budući da je predsjednik Vlade Andrej Plenković danas tvrdio kako sve ovo nije istina, Ured Predsjednika Republike objavljuje Odluku koju je ministar obrane Mario Banožić pripremio 5. srpnja 2023. kako bi dokazima potvrdili i potkrijepili jučerašnje riječi predsjednika Milanovića.

VEZANI ČLANCI

Pripremljena Odluka ministra obrane službeno je uručena predstavniku Ureda predsjednika Republike na sastanku Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija u srijedu, te predstavljena kao rješenje do imenovanja ravnatelja VSOA-e.

Prema predloženoj Odluci, ministar obrane trebao je imenovati privremenog čelnika VSOA-e te je već odredio - i u Odluku upisao ime - vojnog časnika kojega je planirao imenovati „za koordinaciju poslova i potpisa akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije“. Odluka ministra obrane trebala je stupiti na snagu 12. srpnja 2023., a imenovana osoba trebala je obavljati koordinaciju poslova i potpisivanja akata iz djelokruga VSOA-e sve do imenovanja ravnatelja VSOA-e.

Nakon što je predsjednik Vlade odbio usuglašavanje i dogovor s Predsjednikom Republike o imenovanju novog ravnatelja, donošenje takve Odluke dugoročno bi ostavilo VSOA-u bez ravnatelja, a koordinacija poslova i potpisa akata iz djelokruga te Agencije bila bi prepuštena osobi koju bi odredio ministar obrane. Na taj način, VSOA bi ostala isključivo pod kontrolom ministra obrane i Vlade, a Predsjedniku Republike bi bilo onemogućeno da koordinira i usmjerava rad VSOA-e, što je njegova ustavna dužnost.

VEZANI ČLANCI

Zbog svega toga, predsjednik Milanović je jučer javno istupio i pozvao Vladu da ne donosi odluke kojima se krši Ustav, ustavna procedura imenovanja ravnatelja VSOA-e i ustaljena demokratska praksa - stoji u priopćenju.

Komentara 81

DU
Deleted user
16:50 07.07.2023.

Za one koji ovako komentiraju mali podsjetnik, u konkretnom slučaju dogovorit oko ravnatelja VSOA-a,Ustav je jasan,bez supotpisa nema imenovanja."""Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, članak 66. stavak 2,(2) Postupak imenovanja ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija pokreću Predsjednik Republike i predsjednik Vlade utvrđivanjem prijedloga kandidata i dostavljanjem prijedloga na prethodno mišljenje odboru Hrvatskoga sabora nadležnom za nacionalnu sigurnosti. Kandidata za ravnatelja VSOA-e Predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade predlaže ministar obrane. Odbor hrvatskog sabora nadležan za nacionalnu sigurnost može obaviti razgovor s kandidatom za čelnika sigurnosno-obavještajne agencije.

DU
Deleted user
16:39 07.07.2023.

Ovaj clanak kao da je pisan jucer prije nego se AP obratio danas javnosti, navijacki??

IC
ICCO
17:37 07.07.2023.

Milanović više od milijun glasova - APSdss trostruko manje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije