Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na istup milanovića

Josipović: Ne mogu vjerovati da bi Vlada posegnula za takvom drastičnom povredom Ustava

Zagreb: Intervju tjedna s Jadrankom Kosor i Ivom Josipovićem
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
07.07.2023.
u 00:08

Ministar obrane Mario Banožić tumači kako mu ovlast za pirivremeno imenovanje čelnika VSOA-e daju, ne jedan, nego tri zakona, a situaciju je komentirao i bivši predsjednik Ivo Josipović

Predsjednikovo obraćanje među prvima je komentirao ministar obrane Mario Banožić. Gostujući na RTL televiziji komentirao je naum da ministar praktički sam, privremeno, na neutvrđeni rok, imenuje čovjeka na funkciju u VSOA-u koja se po Ustavu popunjava supotpisom predsjednika države i vlade. Ministar tumači kako mu ovlast za to daju, ne jedan, nego tri zakona. Pritom je posebno zanimljivo da se ministar, uz Zakon o obrani i Zakon o sigurnosno obavještajnom sustavu, poziva i na Zakon o sustavu državne uprave, što znači da VSOA-u stavlja uz bok upravnim organizacijama koje djeluju u sastavu ministarstava.

- Dobit će od mene pisano na temelju kojih članaka donosim rješenje, a ako nisam u pravu, neka ide na Ustavni sud – “bocnuo” je Banožić Milanovića, svjestan da se predsjednik neće obratiti instituciji i ljudima koje je nazivao političkim otpadom, zazivajući ukidanje Ustavnog suda.

Situaciju je komentirao i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović. - Pod pretpostavkom da je predsjednika Milanović ispravno detektirao namjeru Vlade da promjenom Zakona o obrani u nadležnost ministra stavi imenovanje privremenog ravnatelja VSOA-e, sve što je predsjednik rekao, stoji. Osobno, naprosto ne mogu vjerovati da bi Vlada posegnula za manevrom koji bi tako drastično povrijedio Ustav. Članak 103. Ustava je vrlo jasan, čak i ne govori o “ravnateljima sigurnosnih službi”, već o čelnicima, ma kako ih zvali, bili ili ne bili privremeni ili stalni. Njihovo imenovanje usuglašavaju predsjednik i premijer, bez ikakve iznimke - kazao je bivši predsjednik. To bi, dodao je, značilo i da Vlada očekuje podršku Ustavnog suda u što bi, kazao je, teško povjerovao da nemamo iskustvo s njegovom odlukom o izboru predsjednika Vrhovnog suda.

- Mogu se samo nadati da Vlada ipak nema namjeru u Saboru progurati neustavno i sistemski opasno rješenje za našu demokraciju te da će Ustavni sud, ako se to ipak dogodi, smoći snage i poštenja da ga ukine - poručio je bivši predsjednik. Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović (Socijaldemokrati) kazao je pak kako je strašno što HDZ nakon 23 godine ponovno želi zagospodariti svim institucijama.

POVEZANI ČLANCI:

- Ako je HDZ doista krenuo putem da će Banožić kao ministar obrane imenovati nekakvog vršitelja dužnosti koji će obavljati poslove ravnatelja VSOA-e to, kao prvo, uopće nije utemeljeno na zakonu, a drugo, to je grubo, ali doista grubo zadiranje u ovlasti predsjednika, pa i u demokratski sustav - kazao je Vidović. 

Komentara 13

BA
BartolomejIV
00:24 07.07.2023.

Ne može povjerovati sin likvidatora hrvatskih emigranata koji je bio u vrhu postrojbe koja je odlučivala o svim pogubljenjima, glavnog ravnatelja Golog otoka gdje su se provodili zločini i mučenja tisuća ljudi

DU
Deleted user
07:32 07.07.2023.

Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, članak 66. stavak 2,(2) Postupak imenovanja ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija pokreću Predsjednik Republike i predsjednik Vlade utvrđivanjem prijedloga kandidata i dostavljanjem prijedloga na prethodno mišljenje odboru Hrvatskoga sabora nadležnom za nacionalnu sigurnosti. Kandidata za ravnatelja VSOA-e Predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade predlaže ministar obrane. Odbor hrvatskog sabora nadležan za nacionalnu sigurnost može obaviti razgovor s kandidatom za čelnika sigurnosno-obavještajne agencije.

BA
bajolina123
05:04 07.07.2023.

Ustav RH, članak 103. kaže između ostalog...u sladu s Ustavom i zakonom surađuju..., stoga dalje čitaj Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, članak 66. stavak 2.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije