Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imenovanje ravnatelja VSOA-e

Znakovita Milanovićeva poruka: Prijeti li da će povući potez poput Mesićevog iz 2000. godine?

Požega: Milanović na 32. obljetnici ustrojavanja 63. samostalne gardijske bojne ZNG-a
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
06.07.2023.
u 23:54

Znakovita je i Milanovićeva poruka da će, uspije li Vlada u svojoj namjeri da politizira vojsku i vojnu sigurnosnoobavještajnu agenciju biti prisiljen reagirati u skladu sa svojim ovlastima

Obaviješten sam kako Vlada, mimo Ustava, namjerava Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane. Umjesto poštivanja ustavne procedure za imenovanje ravnatelja VSOA-e i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rješenje prema kojemu bi privremenog čelnika Agencije postavljao i razrješavao ministar obrane. Želim biti jasan: to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokraciju koji Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke.

Traži ispriku

Ključna je to poruka predsjednika Republike Zorana Milanovića koji se obratio hrvatskoj javnosti u izravnom televizijskom prijenosu, a što je potez na koji se odlučio nakon što je premijer nakon sjednice Vlade odbio njegov poziv da se hitno sastanu zbog situacije u VSOA-i, poručujući predsjedniku države da se nema namjeru s njime sastajati dok mu se ne ispriča, kao i njegovim ministrima, HDZ-u i javnosti. Zanimljivo, osim što je predsjednik u svom obraćanju optužio Vladu da VSOA-u želi, kako je kazao, opet staviti pod stranačku kontrolu i tako je izuzeti od demokratskog i civilnog nadzora predsjednik je u četvrtak napao Vladu i zbog najnovije afere koja ju potresa - one s HEP-ovim plinom koju prije toga nije komentirao iako je za istu upitan još u utorak kada je sazvao izvanrednu konferenciju za medije također zbog imenovanja čelnika VSOA-e.

- Sada već kontinuirani postupci i djelovanje predsjednika Vlade ukazuju da se radi o planu preuzimanja stranačke kontrole nad svim institucijama države. I ne samo nad institucijama, već su pokoreni ili se pokoravaju i strateški gospodarski subjekti, poput Hrvatske elektroprivrede, kako bi se kontrolirali tokovi novca. Sumnjiva i evidentna preprodaja plina, koja je danima bez ikakvog suvislog objašnjenja iz Vlade, upozorava kako se sve može prikriti bez sankcija ako državnim institucijama upravlja jedan čovjek. I ako se propisi donose tek da se provede njegova volja ili sakriju njegovi propusti, kao u ovom slučaju - poručio je predsjednik.

Znakovita je i Milanovićeva poruka da će, uspije li Vlada u svojoj namjeri da politizira vojsku i vojnu sigurnosnoobavještajnu agenciju biti prisiljen reagirati u skladu sa svojim ovlastima. Kako, nije precizirao, ali odgovor se očito krije u poruci hrvatskim vojnicima kako je uvjeren da su oni časni i odgovorni ljudi koji svoje dužnosti obavljaju profesionalno i zakonito, te da neće sudjelovati u nasrtajima Vlade na ustavni poredak. Prijeti li predsjednik da će povući potez kakav je, primjerice, 2000. godine upotrijebio predsjednik Stipe Mesić, kada je umirovio 12 generala nakon što su potpisali otvoreno pismo u kojem su tvrdili da tadašnje vlasti kriminaliziraju Domovinski rat nije poznato, ali je umirovljenje svakoga tko odluči sudjelovati u ovakvoj proceduri za šefa VSOA-e sigurno jedna od opcija koju predsjednik ima na raspolaganju.

POVEZANI ČLANCI:

- Pozivao sam ranije, a i danas sam pozvao predsjednika Vlade, da razgovaramo i dogovorimo kandidata za novog ravnatelja vojne Agencije. On mora biti imenovan kako je i predviđeno hrvatskim Ustavom: usuglašavanjem Predsjednika Republike i predsjednika Vlade, uz prethodno mišljenje Hrvatskog sabora - pozvao je predsjednik.

Plenkovićev plan

Da je pripremio plan za VSOA-u “na način da se ovlasti jednu osobu u sustavu VSOA-e koja bi obavljala poslove koje može obavljati sukladno zakonu dok se ne postigne dogovor” Plenković je otkrio nekoliko sati ranije, na konferenciji za novinare koja je i izazvala ovako oštru reakciju Milanovića. Pritom je obznanio kako je s tim planom upoznat i Milanovićev savjetnik za nacionalnu sigurnost, a Milanovićev poziv na hitni sastanak poručujući da je isprika za uvrede uvjet za pregovore te da bez takve isprike sastanka neće biti. 

Komentara 37

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
09:04 07.07.2023.

Milanović je zaprijetio sankcijama svakom časniku koji prihvati poziciju v.d. ravnatelja VSOA-e. Ovako Milanović, Putin, Dodik, Vučić, Orban upravljaju državama u kojima operiraju

Avatar Ćipo Bursać
Ćipo Bursać
15:03 07.07.2023.

Bar ne stavlja prste unos, naucio sa 55 godina..

DU
Deleted user
00:04 07.07.2023.

Licemjer, neprijatelj Hrvatske i Dodigov prijatelj.. I Putinov Kremljenko. Pametnome dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije