Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR ŠEFA VSOA-E

Plenković o obraćanju Milanovića: Umjesto isprike slušali smo lažne teze o kršenju Ustava

Zagreb: Nakon sjednice Vlade premijer Plenković održao je konferenciju za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.07.2023.
u 11:02

– Pitao sam se je li jučer izbio rat. Pitao sam se je li izbila neka nova epidemija ili se dogodio neki veliki potres, ogromna poplava... a da mi u Vladi nismo za to čuli – rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da su u jučerašnjem obraćanju predsjednika Republike Zorana Milanovića umjesto isprike slušali lažne teze o kršenju Ustava i stranačkoj kontroli nad VSOA-om.

“Ovdje je riječ o čistom zlorabljenju njegove javne funkcije u smislu komunikacije, on nije šef oporbe. Cijeli mandat napada Vladu i glumi šefa oporbe”, rekao je Plenković novinarima nakon predstavljanja prvog javnog poziva za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola.

VEZANI ČLANCI

– Pitao sam se je li jučer izbio rat. Pitao sam se je li izbila neka nova epidemija ili se dogodio neki veliki potres, ogromna poplava... a da mi u Vladi nismo to čuli – rekao je i dodao da je provjeravao je li neki blagdan.

– Ništa od onoga što je uobičajeno za formu obraćanja koje smo vidjeli jučer – rekao je Plenković.

– Pretpostavljam da je na ovaj način izbjegnuto da se dođe u rizik otklanjana prisustva nekih novinara ili rizik odgovaranja na moguća pitanja – rekao je Plenković.

– Umjesto isprike koju sam jasno markirao kao preduvjet za daljnje razgovore, s obzirom na sve ono što je predsjednik izgovorio na račun Vlade, članova Vlade, HDZ-a, mene osobno i članova obitelji brojnih aktera... ovo nije uobičajena redovita i normalna politička situacija kroz koju Hrvatska prolazi – rekao je.

Plenković je poručio kako neće trpjeti ''političku nekulturu i divljaštvo''.

– Na to nećemo pristati. Ovo nije normalna komunikacija dvoje ljudi na najvišoj funkciji u državi – poručio je premijer dodajući kako neće biti kulturnog razgovora ako nema kulturnog preduvjeta.

– Na lažne optužbe, umjesto isprike, jučer smo slušali lažne teze o kršenju Ustava. Lažne teze o cilju HDZ-a da zarobi hrvatske institucije. Lažne teze da HDZ želi stranačku kontrolu obavještajnog sustava. Čuli smo čak i prijetnju upućenu časnicima Hrvatske vojske: "Pazite dobro ako vas kontaktira ministar obrane i pita vas želite li biti kandidat za dužnost za koju je potreban potpis predsjednika i premijera. Nemojte pristati na to, nego prvo dođite k meni, a ako ne dođete – ja ću vas umiroviti!" – rekao je premijer Plenković.

Plenković je nakon toga govorio i optužbama za kršenje Ustava. Rekao je kako su se nakon konzultacija složili da Kinder nakon optužbi ne može obavljati dužnost. Kazao je i kako su znali da ne postoji politička volja Milanovića da se, kada istekne dužnost zamjeniku Komljenu, imenuje drugi zamjenik. Dodao je kako nisu bili u poziciji da se imenuje zamjenik te da su tada rekli da Kinder ostane sve dok se ne postigne suglasje.

– Nakon toga su obavljene konzultacije. Predložen je brigadni general Mio Validžić, čovjek kojeg je Milanović imenovao nedavno, a u dogovoru, jer to je bio i prijedlog ministra obrane, kao šefa obavještajne uprave glavnog stožera Hrvatske vojske. Za takvog čovjeka on kaže – baca ga se preko plota ili tarabe. Obrnuto, uz pun respekt prema hrvatskim časnicima i vojnicima i pripadnicima ATJ-a i uz pun respekt prema znanju i karijeri brigadnog generala... predlažu čovjeka koji nema nikakve veze s bilo kakvom politizacijom obavještajnih službi – poručio je Plenković.

– Budući da Milanović ignorira ministra obrane, ne može se dogoditi scenarij da tadašnji ministar Kotromanović ode kod tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i dogovori čelnoga čovjeka VSOA-e. Mi takav luksuz nemamo – rekao je.

– Želimo čuti jasnu ispriku. Umjesto toga mi dobivamo lažne optužbe za kršenje Ustava – istaknuo je. Poručio je i kako su predložili Validžića 1. veljače, no da nisu dobili odgovor na to.

VEZANI ČLANCI

– Ono što je stiglo bio je neki dopis, koji nije potpisao on premda se ministar obrane njemu obratio, nego dopis njegova savjetnika gospodina Lozančića koji kaže: "Trebali bismo to sve u paketu, a ovaj prijedlog ne razmatramo." Dakle, nije se usudio reći da ga on odbija. Zato što nema što prigovoriti Validžiću – kazao je Plenković.

– Ako on ima neki problem s predloženim kandidatom, volio bih to čuti. Koji je problem s predloženim kandidatom? Nije kompetentan? Ima li nešto drugo što on zna o kandidatu, a mi ne znamo pa ga to sprečava da ga razmotri? Neka kaže. Pet mjeseci čekamo da se očituje, on se nije očitovao – rekao je Plenković.

– Ako nismo u poziciji direktno razgovarati o nasljedniku VSOA-e, predlažem da javno ovlastim potpredsjednika Vlade nadležnog za nacionalnu sigurnost Tomu Medveda s naše strane. On neka odredi koga god želi. Pa neka razmotre taj prijedlog, s punim ovlastima mene kao predsjednika Vlade – poručio je Plenković.

Video: Pogledajte Milanovićevo obraćanje javnosti

Plenković je diplomatima poručio i kako je Milanović taj koji ih blokira.

– Drži vas na dužnostima vani dulje od mandata, a vi, koji ste u Ministarstvu, u Ministarstvu ste zbog njega, a ne zbog Vlade. Vlada je dala prijedlog koji nije ni bio razmatran – rekao je Plenković.

O HEP-u i višku plina

– Ako je jedna vlada pokazala da joj je važna dobrobit građana, gospodarstva, institucija, gradova, županija... onda je to naša. Mi smo u krizi svima omogućili priuštivu cijenu energenata, našli smo način kako da svi dobiju plin. Da nije bilo Vladine uredbe da HEP otkupljuje plin od INA-e, to ne bi bilo moguće. To je ono što je dobro i pozitivno – rekao je.

– Ovakva kompleksna tema poput trgovanja viškovima plina zahtijeva temeljitu analizu. Kada ona bude gotova, onda ćemo o tome govoriti – rekao je Plenković.

Komentara 69

DU
Deleted user
11:33 07.07.2023.

Milanče, u laži du kratke noge, a još uvaljane u “bijelo brašno”…

Avatar Salt-n-Pepa
Salt-n-Pepa
12:22 07.07.2023.

Zokain bi prihvaćao, ali "u paketu"?! Pa to je ucjena?! Kako on shvaća svoje ovlasti, to je strašno 🤐 I pazi spina, on izvještava javnost da on zna da Vlada namjerava postupati mimo Ustava?!? ...Kao da ja sad kažem Zokainu da sam spriječila nekog da mu istrese kantu Ante Tomića na glavu, i zatražim prijam, orden i mjesto na Pantovčaku, samo na osnovu mojih tvrdnji 🙄 ...

DE
deps
14:47 07.07.2023.

Treba se znati nositi s elementarnim nepogodama poput Covida-19, potresa, Rusa, Milanovića i njime zaluđene oporbe. Unatoč svemu, Plenković fascinira za Hrvatsku dobrom politikom u takvim uvjetima. Svaka čast, ne daj se Plenki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije