Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Merčepa u bolnici ispituju i je li osobno naređivao ubojstva civila

merčep
Željko Hladika/PIXSELL
13.12.2010.
u 14:49

Pokrenuta istraga protiv ratnog savjetnika ministra policije i određen mu pritvor

Tomislavu Merčepu (58), bivšem savjetniku ratnog ministra policije i zapovjedniku pričuvne postrojbe MUP-a, osumnjičenom za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda danas je odredio jednomjesečni pritvor zbog mogućega utjecaja na svjedoke i izrazito teških okolnosti počinjenja djela.

Iako je tužiteljstvo tražilo da se Merčepu pritvor odredi i zbog opasnosti od bijega, istražni je sudac taj prijedlog odbio. Doneseno je i rješenje o provođenju istrage, i to pošto je istražni sudac danas Merčepa ispitao u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu. Merčep je zbog svoga teškog zdravstvenog stanja ondje smješten pošto je uhićen prošli tjedan u svome zagrebačkom stanu u naselju Središću.

Tužiteljstvo ga sumnjiči da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991. kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a stacionirane u Pakračkoj poljani i dijelom u Zagrebu na Zagrebačkome velesajmu osobno naređivao nezakonita lišavanja slobode, mučenja i ubojstva civila. Isto tako osumnjičen je da je, iako je znao kako njegovi podređeni neovlašteno lišavaju slobode civile, pljačkaju njihovu imovinu, ubijaju ih i muče, nije ništa učinio da to spriječi.

Kao posljedicu toga, tužiteljstvo smatra da je Merčep odgovoran za nestanak ili ubojstvo 43 civila sa šireg područja Pakraca, Kutine i Zagreba. Od 43 osobe koje su obuhvaćene istražnim zahtjevom, šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Vrlo je vjerojatno da će preživjeli biti saslušavani kao svjedoci tijekom istražnog postupka u Zagrebu. Istragom je obuhvaćeno ono što se tijekom rata događalo u selu Kukunjevcu u kojem je ljetos ekshumirano 19 osoba.

Ključne riječi

Komentara 121

OB
-obrisani-
21:27 13.12.2010.

Vorosmart, generalno gledajući jugokomunjare su defenitivno krive,

DE
detour
16:09 13.12.2010.

SRAM MOZE BIT braniteljsku udrugu kojima je mercep predsjednik i koja se jos BESRAMNO obraca medijima s apelima da je mercep nevin. FUJ.

IB
istina_boli
07:39 14.12.2010.

Taj krimos Mercep je jedano od onih zbog kojih su svi Hrvati etiketirani kao genetski genocidni. Vrijeme je da se odvoji zito od kukolja i da svatko odgovara za svoja zlodjela, a da se posteni ostave na miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije