Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši ovisnici uče za ekopoljoprivrednike

Mavrović uzgojem ekohrane liječi teške ovisnike

željko mavrović
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/7
21.11.2009.
u 20:00

U Sloboštini nedaleko od Požege liječeni ovisnici o drogi, alkoholu 
i kocki dobili su šansu pripremiti se 
za novi život i steći novo zvanje na imanju bivšeg boksača

– Dobar je Saša, dobar. Ma, mogli bismo ga i oženit ovdi u selu – sa smiješkom će seoski majstor s vrha budućega krova sjenice dok mu je Saša, muškarac u tridesetima, pridržavao gredu. Samo, u Sloboštini, selu dvadesetak kilometara udaljenom od Požege, nema žena. Tu pod Papukom živi desetak duša, mahom starčadi. Ali zato se ovdje na prodaju nudi puno plodne zemlje pa bi se Saša s budućom imao gdje skrasiti.

Saša je inače gradsko dijete, Zagrepčanin. Sloboština mu je dom posljednjih osam mjeseci i tu uživa jer voli raditi rukama i voli kad ostavi nešto iza sebe. Do prije nekoliko godina nije bilo tako, radio je u državnim firmama, dobivao i davao otkaze. I drogirao se. Trajalo je to tri godine, a onda je puk’o, otišao je u bolnicu na detoksikaciju od heroina, potom u komunu u Istri, pa u Italiju, gdje je radeći u second hand shopu, naučio i jezik: – Mogao sam sve zavlačiti i ostati na teret obitelji. Ali nisam. Nakon šest mjeseci komune zaposlio sam se. Ali dogodila se obiteljska tragedija pa sam završio na antidepresivima, posjećivao psihijatra...

Tad sam shvatio da živim jedan tužan život i odlučio da ću ga koliko mogu promijeniti. Otišao sam u Italiju, u kršćansku komunu. Vjerujem da sam se duhovno promijenio, nekako približio Bogu. Našao sam mir i probleme sada rješavam puno lakše – pripovijeda nam dok sjedimo vani, za stolom blizu sjenice koju gradi. A to se drveno zdanje nalazi u Ekocentru, na imanju sportaša i predsjednika Hrvatskoga seljačkog saveza Željka Mavrovića.

Vanja odabire – iskrene
Poduzetni Mavrović kani tu u Slavoniji realizirati projekt koji je pokrenula Pet+, udruga za promicanje zdravih stilova života. Prema tom njihovu sada već zajedničkom projektu šestero bivših ovisnika o drogi, alkoholu ili kocki imat će priliku pripremiti se za svoj novi život, odnosno resocijalizirati se. Stanovat će u kući na početku sela gdje se već smjestio i Saša.

Jer, baš će on biti jedan od dvojice voditelja ove malene komune. Sam program trajat će od šest mjeseci do godinu dana i bit će određen individualno, ovisno o napretku korisnika. A nakon toga bivši će narkomani, alkoholičari i kockari imati dovoljno znanja da se bave ekološkom poljoprivredom i proizvodnjom hrane.

Drugi voditelj kuće je Vanja, do prije dvije i pol godine također ovisnik i, baš poput Saše, gradsko dijete. Prije dva tjedna uselio se u sobu na katu kuće na početku sela. I dok će Saša biti zadužen za ljudske resurse i tehnički sektor, Vanji je povjeren odabir budućih stanara. Jer, kao bivši narkoman ima dovoljno životne škole i znat će prepoznati koliko je onaj tko se javio u program resocijalizacije iskren u svojoj želji. K tomu, educiran je za rad s ovisnicima:

– Primat ćemo muškarce koji su prošli rehabilitaciju u terapijskoj zajednici, one koji su je prekinuli, ali održavaju apstinenciju te one koji su uspjeli dugotrajno i stabilno apstinirati na neki drugi način. U planu je da radne aktivnosti počinju u 7.30 sati i traju do 16 sati. Provodit ćemo i edukativne radionice koje će imati veze s ovom našom ekopričom. Slobodno vrijeme korisnici će kreirati sami, no zna se koje su obveze u kući i oko nje i one će se ispunjavati dogovorom i kompromisom – objašnjava Vanja.

Tisuću kuna džeparca
Bivši ovisnici smještaj u Sloboštini ništa plaćati, već će dobivati mjesečno 1000 kuna džeparca. Kada stručno vodstvo procijeni, moći će otići u Požegu na kavu, u trgovinu... Povremeno će se stanari testirati na droge i alkohol, a onaj tko zgriješi, morat će otići.

Svih šest korisničkih kreveta trebalo bi biti puno do kraja godine. Prvi stanar stigao je ovaj tjedan. Više ne pije i ne uzima tablete, a u dvorištu smo ga zatekli dok je gurao pune tačke pa Vanja u šali kaže da je njegov prvi korak u resocijalizaciji – polaganje vozačkog.

Ključne riječi

Komentara 28

RA
rackizel
07:21 23.11.2009.

Zanimljivo kako proizvodi eko hranu, a nema ju na placu gdje postoji mjesto za takve eko, barem u Zagrebu

OB
-obrisani-
11:40 22.11.2009.

re:Šilo - ti si dokaz da je gamad još uvijek jaka i da se neće lako predati, a ti znaš zašto je tako, svi znamo!!! Ma_rovic je prvoklasna lopina koja se kuži u biznisi onoliko koliko dobije državnog poticaja, onoliko koliko su tgovački centri prisiljeni kupovati njegove proizvode, onoliko koliko može muljati, tj. koliko mu mafijski lobiji na vlasti dozvole... da Mavr_vić želi dobro seljacima, mislim da bi bio na njihovoj strani, a ne strani BANDE LOPOVSKE!!! Mavrov_c je lopovi LICEMJER, a takve treba iskorjeniti pod hitno!!! Zeljko bio si legenda, a sada si LOPINA!!!

MU
Mućanin
15:40 22.11.2009.

Svi vi koji toliko hvalite Mavrovića, pitajte ga kolika mu je zarada što mu ovi bezplatno obrađuju njegovu zemlju i ako i nešto daje za to, koliko je to!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije